Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP Storm kupno najtaniej jak się da.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
webmaniak
Witam,
chcialbym kupić IDE phpstorm. Jak pewnie wiele osób wie, program tani nie jest, przynajmniej nie dla mnie :-) chiałbym zatem spytać czy znacie miejsce gdzie ten program można kupić nieco taniej, może ktoś chce sprzedać? nie interesuje mnie piracenie, tylko legalny zakup. jeśli chodzi o licencję to potrzebuję do użytku w domu i pracy. A może wiecie kiedy można liczyć na jakąś promocję od producenta?
fizzlebubble
@Google PHPStorm EAP :-). Korzystam i polecam.
webmaniak
OK, dzięki, z tego będę mógł korzystać dłużej niż 30 dni?
mstraczkowski
Cytując to co znajduje się na ich stronie na temat EAP:

Cytat
This build includes a 30-day time-limited license.

Dodatkowo sądzę, że licencja tej wersji tak samo jak i zapewne zwykłego triala
Nie pozwala na komercyjne zastosowanie, więc nie za bardzo rozumiem co post kolegi wnosi do tematu.

Podobnie gdy otrzymujesz wersję darmową za prowadzenie projektu open source
To taka wersja wg. postanowień licencji pozwala ci tylko na rozwijanie projektów open source.

Używając programu na takich licencjach do celów komercyjnych najprawdopodobniej łamiesz postanowienia licencji

Czasami autorzy programu oferują ciekawe promocje
Stosunkowo niedawno był rabat chyba ok. 75%, więc po prostu trzeba śledzić.

PS: Na tle takiego Photoshopa, Illustratora lub innych programów od Adobe to cena za PHPStorm jest mocno w porządku smile.gif
webmaniak
@mstraczkowski właśnie też czytałem licencję i dlatego spytałem kolegi który polecił żeby doprecyzował.
Wiem też że była promocja -75%, to było chyba w kwietniu, wtedy się nie zdecydowałem. W sieci znalazłem też artyykuł że powinna być promocja w okolicach halloween, ale to "święto" było już. Dlatego też pytam czy ktoś nie ma jakichś nowszych wiadomości smile.gif Nie chciał bym teraz kupić za 89 euro a za tydzień się okaże że można kupić za 25 smile.gif
webmaniak
No chyba że są jakieś info od producenta, spróbuję się z nim skontaktować smile.gif a i tak poczekam pewnie do świąt bo wtedy najbardziej prawdopodobne są takie rabaty smile.gif Dzięki za odpowiedzi.
usb2.0
nie wiem jak teraz z trialem ale byly czasy ze update wychodzil czesciej niz co 30 dni co odnawialo licencje i od nowa trial jechal, sporo czasu w ten sposob mozna bylo phpstorma uzywac ; D
webmaniak
Nie interesuję mnie kombinowanie. Jak kupić to albo legalnie albo wcale. Poczekam do świąt, jeśli nie będzie taniej to kupię w takiej cenie jak jest i tyle.
nrm
Ja twierdziłem, że będzie na halloween albo czarny piątek bo.. zawsze tak było (prawo serii) ale najwidoczniej poprzednimi promocjami złapali juz tak dużo klientów albo dostali w kość jak im serwery wtedy popadały i ręcznie to rozsyłali kilka dni, że w tym roku mają dosyć. Na Twitterze osoba tej firmy stwierdziła, że na razie żadnych promocji nie planują.
webmaniak
No właśnie widziałem jakiś wpis na blogu mówiący że w czarny piątek albo w halloween będzie taniej. O tym że nic z tego dowiedziałem się bezpośrednio od producenta ;/ Pozostaje testowanie 30-dniowego triala i czekanie do świąt smile.gif a jeśli wtedy też nie będzie to po prostu kupie po takiej cenie jak jest, jeśli się nie rozmyślę oczywiście smile.gif
usb2.0
i co udalo sie taniej kupic?
webmaniak
Niestety. Poczekam jeszcze do świąt, nowego roku i jak nie będzie taniej - klikam w takiej cenie jak będzie smile.gif
pyro
Jak ktoś natknie się na zniżkę na PHPStorma, to niech da cynk w temacie albo PW. Przyda się Personal License również do domu. Będę bardzo wdzięczny wink.gif
buliq
Niech da info tutaj, bo pewnie jest więcej osób które chętnie by kupiły, nie koniecznie za 400zł (co w sumie nie jest ogromna kwotą bo się zwróci przy pierwszym projekcie, ale jak może być taniej to po co przepłacać?)
webmaniak
Cytat(pyro @ 11.12.2013, 15:24:56 ) *
Przyda się Personal License również do domu. Będę bardzo wdzięczny wink.gif

Chwila chwila. Żeby nie było niejasności. Czyż Personal Licence nie pozwala na korzystanie mi z programu gdziekolwiek jestem? Tzn. jestem w firmie to korzystam w firmie, jestem w domu to w domu, ale nie mogę korzystać w tym samym czasie - co też jest logiczne. Czyż tak nie jest?
sazian
chyba że właścicielem licencji jest firma i pozwalają korzystać z programu tylko w celach służbowych
ShadowD
Personal - wszędzie gdzie jesteś możesz z niej korzystać, ale Ty i tylko Ty, nie możesz odliczyć podatków.
Biznes - może z niej korzystać każdy zatrudniony w danej firmie, byle 1 kopia była włączona na raz, możesz odliczyć vat i dochopdwy.

Osobiście mam DG i wersję Personal, była po prostu tańsza, a jedyny wymóg to taki że kupujesz ją za swoje poiniądze dla siebie. ;-)
webmaniak
No właśnie. Bo z wypowiedzi pyro zrozumiałem że korzysta.z personal licencje w pracy i przyda się również w domu, a przecież można mieć w domu i pracy.
pyro
Cytat(webmaniak @ 11.12.2013, 23:32:20 ) *
No właśnie. Bo z wypowiedzi pyro zrozumiałem że korzysta.z personal licencje w pracy i przyda się również w domu, a przecież można mieć w domu i pracy.

Nie. Chodziło mi o "plus personal license do domu" wink.gif
webmaniak
Panowie, pomóżcie bo masakra ;/
Specjalnie kupiłem odpowiednią kwotę w USD, stałem 10 minut by wpłacić w banku, bo pani nigdy nie widziała takiego banknotu, a przy płatności okazuje się że mogę zapłacić jedynie kartą kredytową albo paypal. Paypala nie mam, karty kredytowej też nie, tylko kilka debetówek i teraz pytanie: czy mogę zapłacić debetową kartą jak kredytową? W banku mi mówią że moja karta jest debetową i jeśli sprzedający nie umowżliwia zapłaty taką to nie zapłacę. Napisałem do producenta, ale pewnie chwile zajmie zanim odpowiedzą ;/ W jaki sposób Wy zatem kupowaliście? Czy nie można zrobić zwykłego przelewu? Ech, człowiek nie robi takich transakcji i nie ma pojęcia. Z góry dzięki za odpowiedź.
markonix
Paypal to najprostsza metoda - zwykła rejestracja nie trudniejsza niż na zwykłe forum.
Potem zasilasz on-line przelewem i środki masz na koncie w kilka minut.
Wchodzisz na JB i robisz zakup.
Zostawiasz puste konto PP na potem.

PP nie wymaga żadnych weryfikacji, dokumentów - dopiero gdy będziesz miał jakieś tam większe obroty.
mstraczkowski
No nie powiedziałbym, że Paypal nie wymaga weryfikacji dokumentów.
Chyba, że kwotę 150,00 zł można nazwać dużymi obrotami.

Ostatnio moja dziewczyna przy próbie wypłacenia 150,00 zł doświadczyła "tymczasowej blokady konta"

Na początku wymagano od niej przesłania wyciągu z banku w celu potwierdzenia adresu zamieszkania.
Po tej weryfikacji, wymagano jeszcze skanu dowodu osobistego.
A po tym wszystkim jeszcze była potrzeba zweryfikowania karty bankowej

Oczywiście, nie można było poprosić o to wszystko na raz i proces weryfikacji przebiegał kawałeczkami.
Ogólnie około tygodnia (nawet ponad) trwała ta cała wypłata smile.gif
webmaniak
Jak mniemam będę mógł przesłać tam dolary? I nikt z Was nie płacił innym sposobem?
zordon
Masz na karcie pasek z trzycyfrowym kodem (chyba większość ma)? To znaczy że się nada. Pamiętam, że tak płaciłem z rok temu i chyba najłatwiejsza opcja.
webmaniak
No mam, może dlatego mi odrzuciło bo nie zostawiłem odpowiedniej kwoty. Ale chciałbym zapłacić z konta walutowego, specjalnie kupiłem dolary, teraz płacąc PLN stracę na przewalutowaniu + jeszcze te dolary wymienić kiedyś na PLN to też strata, no chyba że USD tak wzrośnie, ech chyba przedobrzyłem ;/ Dzięki za odpowiedzi i pomoc.
greycoffey
Można płacić kartą debetową, ewentualnie będzie trzeba ustalić odpowiednie limity transakcji MOTOEC. Btw. na terenie Unii Europejskiej wymagane są płatności w euro (+odpowiedni VAT).
markonix
Cytat(mstraczkowski @ 8.01.2014, 02:08:45 ) *
Ostatnio moja dziewczyna przy próbie wypłacenia 150,00 zł doświadczyła "tymczasowej blokady konta"

Ja ogólnie bardzo nie lubię PayPal'a (jego polityki), ale niestety brak jest alternatyw tym samym jestem zmuszony mieć w nim konto.
webmaniak
Cytat(greycoffey @ 9.01.2014, 23:31:20 ) *
Btw. na terenie Unii Europejskiej wymagane są płatności w euro (+odpowiedni VAT).

A Wielka Brytania :-)?
Nie mam wiedzy prawnej. Jestem w stałym kontakcie z producentemi nie dostałem info że nie mogę płacić w usd. W banku też mówiłem że będę robił przelew do Czech i nie usłyszałem że nie można :-) czekam ma fakturę pro forma od producenta.
Tuminure
http://www.jetbrains.com/company/resellers/ - jeden z resellerów (softkey.pl) daje możliwość zakupu w złotówkach po zbliżonej cenie (być może nawet niższa, jeżeli doliczyć koszt przewalutowania...) do ceny na oficjalnej stronie.
webmaniak
Cytat(Tuminure @ 10.01.2014, 13:33:28 ) *
http://www.jetbrains.com/company/resellers/ - jeden z resellerów (softkey.pl) daje możliwość zakupu w złotówkach po zbliżonej cenie (być może nawet niższa, jeżeli doliczyć koszt przewalutowania...) do ceny na oficjalnej stronie.

Niestety wychodzi drożej, o ok 80zł w stosunku do płatności dolarami smile.gif dlatego zależy mi na tej walucie smile.gif
@greycoffey - jeszcze jedna rzecz bo teraz patrzyłem na korespondencje z producentem. Spytałem nawet czy mogę zapłacić w USD czy tylko w Euro, dostałem odpowiedź że mogę w USD.
freemp3
Tutaj masz o jakieś 40 zł drożej niż u producenta wink.gif
http://www.pcsoftware.pl/product_info.php?products_id=3818

Może i w złotówkach jest drożej, ale za to nie musisz się męczyć z dolarami, a co za tym idzie szybciej będziesz miał program smile.gif
Tuminure
Jakoś przeoczyłem to, że chodzi o dolary tongue.gif.

@up
W dolarach wychodzi 310zł. http://www.softkey.pl/catalog/program.php?...=&ID=101412 - tu jest 373.83zł ale to nadal drogo w porównaniu do tych 310zł tongue.gif.
viking
Dla jednej niewielkiej transakcji konto walutowe? smile.gif Zwykła debetówka wystarczy. Przy zakupach zagranicznych trzeba brać pod uwagę 2 sprawy. Czy bank pobiera opłatę za taką transakcję (zazwyczaj procent wartości)? W jakiej walucie rozliczana jest karta (najlepiej dla kupującego żeby nie doszło do wielokrotnego przewalutowania)? Finalnie i tak zostaniemy rozliczeni po aktualnym kursie Visy/Mastercard. I tak, jeśli byśmy kupowali coś np w Japonii (jen japoński) a karta rozliczana jest w Euro to nastąpi przewalutowanie z jena do euro i po kursie dewizowym z danego dnia, z euro na złotówki. Tu trzeba sobie sprawdzić na stronie banku jaki obecnie jest kurs. Analogicznie jeżeli płacimy w USD a karta rozliczana jest w euro również nastąpi podwójne przeliczenie. Dla karty rozliczanej w USD (ciężej taką znaleźć w Polsce) płacąc w dolarach będzie tylko przeliczenie USD->PLN, najbardziej dla nas korzystne. Paypal dodatkowol ma możliwość płatności w naszej walucie albo oryginalnej. Trzeba sobie przeliczyć co bardziej dla nas będzie opłacalne (np jeżeli kurs waluty wyraźnie rósł w ostatnich dniach, a wiadomo że transakcja będzie rozliczona za kilka dni dopiero, można się pokusić o płatność w złotówkach.
webmaniak
@Tuminure możesz mi konkretny link dać gdzie jest cena 310zl bo ja widzę 370. W sumie to tyle co za dolary. Tylko że tu jest niby wersja 7.0, na stronie producenta 7.1.
@up konto walutowe mam z innego powodu. Było mi potrzebne.
usb2.0
no wersje mozesz sobie updatowac - jestem tego przynajmniej pewien przy personal licence bo sam to mam
ja placilem w GBP to samo sobie przelicza na dolarki i nie ma zadnych problemow
zordon
Zadzwoń do banku i spytaj czy i jak możesz zrobić przelew Twoją kartą debetową. U mnie płatności międzynarodowe były wyłączone i trzeba było je aktywować
webmaniak
Temat już nieaktualny w moim przypadku. Jestem już szczęśliwym posiadaczem licencji na PHPStorm smile.gif Dzięki Panowie za pomoc, rady.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.