Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: haszkod.pl - opłaca się wykupić premium ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
emillo91
Ostatnio poszukuję ciekawej strony udostępniającej masę plików do pobrania. Zależy mi na tym aby móc wykorzystać maksymalną prędkość swojego łącza i szybko pobierać pliki a więc zastanawiam się czy nie wykupić konta VIP na powyższej stronie. Dla nie wtajemniczonych pobieranie odbywa się poprzez pobieranie plików z kont pocztowych dzięki wygenerowanym hashcode'om które wkleja się do zainstalowanego na komputerze programu. Założyłem temat bo chcę poznać wasze opinie na ten temat ; czy opłaca się wykupić premium za 40 złotych(niby dożywotnio) czy dać sobie z tym spokój . W tym systemie pobierania podoba mi się to że nie muszę się martwić o ograniczenia limitów pobierania bo porównując np tą stronę ze stroną exsite wykorzystującą hotlinkowanie z serwisów takich jak rapidshare różnica jest taka że jakbym chciał pobierać bez limitów z maksymalną prędkością to musiałbym wykupić premium na każdej stronie z której chciałbym ściągnąć jakiś plik. Chomikuj ma fajną opcję pobierania plików która jak najbardziej by mi odpowiadała tylko szkoda że mają limitowaną rangę a jej zakup jest o wiele droższy od wykupu rangi na haszkod.pl . Proszę o wasze opinie i sugestie dotyczące podobnych stron.
PrinceOfPersia
Cytat
Proszę o wasze opinie i sugestie dotyczące podobnych stron.

Moja opinia jest taka, że spamujesz teraz widocznym na kilometr marketingiem wirusowym/szeptanym. I to nie tylko tutaj:
http://www.odskok.pl/haszkod-pl-oplaca-sie...ium-t24510.html

Jeśli ten serwis w ogóle potrzebuje marketingu szeptanego (który jest mało skuteczną ale za to tanią reklamą), świadczyć to może o tym, że być może ten serwis ma problemy z utrzymaniem swoich użytkowników, a to dobrze nie rokuje.

Więc ja osobiście (prosiłeś w końcu o sugestię i opinię) nie kupowałbym konta premium, bo nigdy nie wiadomo ile taki serwis jeszcze pobędzie w sieci, czy nie zbankrutuje albo coś. Duże serwisy nie potrzebują się promować partyzancko na forach internetowych...
emillo91
Fakt że założyłem taki temat na innym portalu ale to ty napisałeś że jest to odskok tylko że mi nie chodzi o reklamę bo nie mam w tym żadnego interesu a założyłem tutaj wątek bo tam nie uzyskałem odpowiedzi . Dzięki za "wyrozumiałość" .
lobopol
Nie opłaca się. Pomijając problemy natury moralnej i prawnej, masz darmowe fora które udostępniają takie hashtagi za darmo. Nie będę ich oczywiście wymieniał. Plus same hashtagi są bardzo średnią metodą ściągania plików.
peter13135
No to ja napiszę swoje 3 grosze.
Istnieją serwisy pośredniczące w pobieraniu plików z popularnych serwerów rapidshare-podobnych. Zazwyczaj płaci się tam za ilość pobranych danych. W serwisie, w którym korzystam działa to tak, że wysyłam sms/przelew w zamian za co dostaję ileś tam Bajtów transferu. Wyszukuję sobie jakąś fajną dystrybucję linuxa, którą chcę pobrać, kopiuję link/linki do tego pliku i wklejam w "serwisie". Te pliki pobierają się na ich serwer, po czym od nich mogę sobie ściągnąć na swój komputer. Nie chcę robić reklamy (bo mi za to nie płacą), więc linku tutaj nie podam. W porównaniu do kont premium na rapidshare'o-podobnych serwisach wychodzi korzystniej (dla mnie), bo:
1. brak limitu czasowego - konta premium na hostingach plików zwykle są na określony czas, a nie ilość bajtów. W moim przypadku to się nie opłaca, bo przecież nie codziennie wychodzi nowa dystrybucja linuxa wink.gif
2. możliwość pobierania z więcej niż jednego hostingu plików. Kupując konto premium w serwisie X, możesz ściągać pliki tylko z serwera X. Kupując transfer w w/w serwisie możesz ściągać pliki z serwerów od a do z wink.gif

Moim zdaniem ten biznes jest bardziej pewny, niż jakieś "dożywotnie" konto. W takim koncie nie wiadomo czy chodzi o Twój koniec żywotu, czy koniec żywotu portalu... czy najzwyczajniej koniec życia kont pocztowych, na których są pliki. Konta zwyczajnie są blokowane, jeśli ktoś się zorientuje, że dane konto nie służy do wymiany maili, a nielegalnych plików. Prościej mówiąc, być może ten serwer padnie po roku, a być może po roku nikomu nie będzie się chciało wrzucać nowych plików i korzyści nie będziesz miał żadnych z tego, że masz tam konto, bo niewiele będziesz mógł stamtąd zassać.

Oczywiście, nie twierdzę, że technologia p2m jest słaba, tylko to "dożywotnie konto mnie trochę niepokoi", bo nie wiadomo z czego oni się utrzymują smile.gif. W przypadku płacenia za transfer sprawa jest dość jasna.

Jest takie forum p2m, które jest moim zdaniem w miarę pewne.. Zasady są takie, że aby mieć dostęp do forum, trzeba najpierw wrzucić jakieś pliki (o jakiejś tam konkretnej wadze). I cały czas pilnować, aby waga wrzuconych plików wynosiła ileś tam bajtów. Jeśli jakiś nagle zostanie usunięty z kont pocztowych i pliku nie da się ściągnąć, to trzeba to poprawić lub wrzucić nowy plik, aby utrzymać się na forum. Taki system moim zdaniem jest lepszy, bo każdy z użytkowników daje coś od siebie (inaczej przestaje być użytkownikiem). A kto dba o to, by działały pliki na stronie, którą Ty podlinkowałeś ? Podobnie sprawa miała się z torrentami. Część stron była całkiem darmowa, część miała płatność jednorazową, część stron była dostępna "tylko na zaproszenie". Na tych darmowych (oraz z płatnością jednorazową) torrentach, jest dużo leecherów, czyli ludzi, którzy tylko ściągają, ale nie udostępniają - co się dziwić, nikt nie chcę łamać prawa, jeśli nie ma z tego korzyści. Są też takie strony z torrentami, na które dostać się trudno, a żeby nie wylecieć, trzeba co najmniej tyle wysyłać danych innym użytkownikom, co samemu się ściągnęło. Dzięki temu na tych stronach nie ma problemu z małymi transferami (a przynajmniej nie są mniejsze niż na tych darmowych).

Nie podaję linków do tych serwisów, bo nie mam w tym żadnego interesu i zachęcam do używania legalnego oprogramowania.

Mam nadzieję, że mój post pomoże Autorowi (jeśli to nie kryptoreklama) oraz innym użytkownikom w podjęciu decyzji skąd ściągać pliki.

Cytat(lobopol @ 20.10.2013, 19:37:08 ) *
Nie opłaca się. Pomijając problemy natury moralnej i prawnej, masz darmowe fora które udostępniają takie hashtagi za darmo. Nie będę ich oczywiście wymieniał. Plus same hashtagi są bardzo średnią metodą ściągania plików.

Czemu według Ciebie jest to bardzo średnia metoda ? Moim zdaniem jest bardzo dobra, chociaż oczywiście ma swoje wady i zalety jak każda.

No i nie oczekuj, że jak coś jest za darmo, to będzie dobre. W tym przypadku jest podobnie jak z torrentami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.