Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System wysyłający oceny z dziennika elektronicznego mojej szkoły na e-mail
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
mlawnik
Witam,

DziennikLogin (Nie miałem pomysłu na nazwę, jestem otwarty na propozycje) działa jako skrypt uruchamiany co 5 minut sprawdzający czy uczeń dostał nową ocenę, zapisuje ją do bazy danych, a następnie wysyła na maila.

Kod:
https://github.com/marcinlawnik/DziennikLogin

Odpowiem na wszystkie pytania i sugestie.

Pozdrawiam,
mlawnik
b4rt3kk
Jaki jest sens tak częstego sprawdzania ocen? Nauczyciele póki co, najpierw wpisują ocenę do dziennika, a później dopiero owe oceny znajdują się w systemie elektronicznym. I to nie koniecznie nawet tego samego dnia. Myślę że dzienne, bądź nawet tygodniowe sprawozdanie z otrzymanych ocen byłoby wystarczające (moja rodzicielka jest nauczycielką, także mniej więcej wiem jak to wygląda).
buliq
1. W ścieżkach CRON nie podaje się własnych, ewentualnie dajesz /path/to/script/xxx.php
2. Nie wrzuca się plików od projektu (NetBeans)
3. Co to za system e-dziennik?
4. Jakie jest zapotrzebowanie? Ile osób korzysta?
5. Jakie jest zastosowanie, poza wysyłaniem e-maila?
6. Tutaj czegoś brakuje, a coś jest za duzo
7. Niespójność w dokumentacji/komentarzach

Resztę ocenię później, jak przejrzę wszystkie pliki.
mlawnik
@buliq
1. Poprawione
2. Oops, poprawione
3. http://www.e-dziennik.com.pl/ obecnie novo-szkola.pl
4. Szkoła jest mała, 100-120 osób + rodzice. W chwili obecnej korzysta 5 osób w ramach beta-testu
5. Na razie żadne. Ale mając dane w bazie zamierzam np. generować raporty na koniec trymestru, jakieś statystyki, wykresy itp.
Po to specjalnie są miejsca do rozszerzenia.
6. Pozostałości po moich próbach z testami. Muszę się jeszcze paru rzeczy nauczyć i wymyślić jak np. sprawdzić treść wysłanego maila.
7. No to staram się na bieżąco poprawiać, ale rzeczywiście średnio idzie.

@b4rt3kk

U nas w szkole system jest TYLKO elektroniczny, więc oceny pojawiają się od razu. Sprawozdanie tygodniowe to tylko kwestia 10-15 linijek kodu i dodania do crona z flagą weekly, dzięki za sugestię.
usb2.0
html troche przestarzaly nie sadzisz?biggrin.gif
no i czemu <frame> w ogole?

mlawnik
Ale że gdzie ten HTML w ogóle?
usb2.0
w kodzie zrodlowym plus krzaczki takie jak
- style osadzone w index czy co tam masz, zamiast w oddzielnym pliku + style w znacznikach
-
  1. <body style="background-color: rgb(227, 244, 255);">

- budowanie strony na tabelkach
- jak nie masz html5 to dawaj type przy script
- uzwanie <u> lub <b>, css to samo Ci zalatwi

taka sytuacja
in5ane
Cytat(usb2.0 @ 16.10.2013, 10:04:32 ) *
- uzwanie <u> lub <b>, css to samo Ci zalatwi
Akurat znaczniki, jak np. <b> można używać. Ktoś palnął głupotę X lat temu, że to nie zgodne ze standardami i banda ignorantów trzyma się tej tezy do dnia dzisiejszego, a w dokumentacji w3c dla html5 nie ma wzmianki, że tag jest niewspierany. Tak samo nie żadnej różnicy pomiędzy tagiem <b> a <strong>. Jedynie tylko dla pozycjnowania stron ma to jakieś tam znaczenie, bo poza pogrubienie tekstu, wskazuje robotowi tekst jako ważny.
usb2.0
no od <b> sie odczepiam, ale w html 4.01 - ktorego autor uzywa na stronie - <u> jest uznany jako przestarzaly, no ale pewnie ze dziala normalnie czemu i swiat sie nie zawali od tego
mlawnik
Dobra, standardy HTML standardami, ale daj link do tego HTML co oceniasz bo ja w swoim projekcie widzę około hmm... ZERA linijek HTML pomijając input testowy.
mlawnik
Czuję się niezrozumiany...

Cytat
pomijając input testowy.
com
dobra, przeczytałem tekstowy zamiast testowy ale mimo wszystko jak coś wrzucasz nawet do testu to niech to jest zgodne z obowiązującymi standardami smile.gif
mlawnik
Mam poprawiać kod generowany automatycznie przez dziennik? Jak go poprawie to system przestanie działac.
com
no skoro Ci źle generuje kod tzn że masz źle napisana bibliotekę wink.gif
mlawnik
Ale to nie ja, ani żadna z moich bibliotek generuje ten kod, tylko dziennik elektroniczny mojej szkoły, ja go tylko parsuję...

Bosh...
devbazy
No z tym inputem testowym, to faktycznie przegięcie. Na stos z nim! Naprawdę nie macie się już do czego przyczepić? Dajcie spokój... Chyba wszystko (a nawet więcej) zostało już wypomniane, także nie mam nic więcej do dodania. Kod wygląda ok. Dobra robota.
mlawnik
Dzięki za opinie, nadal oczekuję kolejnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.