Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www]Ocena dla strony
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
tangor
Witam napisałem ostatnio prosty CMS i zintegrowałem go z systemem forum SMF. Grafika strony i forum jest mojego autorstwa(na forum jeszcze niedokonczona) Poproszę o opinie dotyczące strony, a także o rade co by można było jeszcze dodać/zmienić na stronie. Adres: Tajniki Nauki. Proszę jeszcze zwrócić uwagę na to iż to jest mój pierwszy cms i za mocno mnie nie krytykować. Lkingsmiley.png
Helid
1) http://tajniki-nauki.pl/kontakt.php - tu layoutu zabrakło?
2) http://tajniki-nauki.pl/regulamin.php -yyY?
3) Stronicowanie w kategorii przy aktualnej stronie powinno mieć href="#", tymczasem prowadzi do czegoś, w dodatku prawdopodobnie błędny URL (http://tajniki-nauki.pl/cat.php?page=1)
tangor
Juz to naprawilem tongue.gif
b4rt3kk
Jeśli chodzi o grafikę, to niestety nie jest ona zbyt piękna. Przede wszystkim strona jest za szeroka, ja wiem, że monitory są coraz większe, ale Twojej strony nie da się "ogarnąć" wzrokiem, wszystko jest bardzo rozlazłe. Lepsza strona wysoka, niż szeroka. Animacja przy każdej podstronie, bardziej wkurza niż cieszy. Wszystkie animacje są zbyt wolne, chociażby 'szybkie logowanie'. Nie wchodzę na stronę po to by podziwiać jej grafikę i efekty, tylko żeby np. uzyskać jakieś informacje. Nagłówki są pisane zbyt dużą czcionką, która notabene jakoś nie pasuje za bardzo. Strona jest bardzo mdła poprzez nadmiar siwego koloru, nie kontrastujesz tego z niczym. Siwy z białym nie nadaje się na główny kolor dla strony.
tangor
To jaka dac szerokosc dla strony?, Ile px naglowki, jaka szybkosc animacji, jaka kolorystyka żeby do jakos wygladalo?
Posio
-strasznie irytujące jest ten fade strony
-rozdzielczość z poprzedniego wieku , po prostu wszystko upchnij bardziej, zmniejsz czcionkę, szerokość nie jest odgórnie narzucana (bo każda strona ma inny charakter i niektóre wymagają tych 100%, a niektóre 960px) ale poszukaj sobie standardowe szerokości stron
-jak tu ocenić layout ? te kilka kresek i logo mikroskopu ? -.-
-przy wejsciu na http://tajniki-nauki.pl/forum/login2/ z miejsca wyskakuje mi błąd
-u dołu czcionki na siebie nachodzą "Pomysły co do budowy strony" i dlaczego własnie tam nie zastosowałeś listy ?
-@up. to samo tyczy się nawigacji - tego nie robi się na DIVach tylko na listach
-rozsianie JSu po całym kodzie niezbyt przyjaźnie wpływa na jego przejrzystość btw. JS proponuje umieszczać na końcu strony
-masz w kodzie niepozamykane znaczniki

Cytat
To jaka dac szerokosc dla strony?, Ile px naglowki, jaka szybkosc animacji, jaka kolorystyka żeby do jakos wygladalo?

To jest nasza strona czy twoja?
b4rt3kk
Cytat(tangor @ 7.08.2013, 12:05:49 ) *

Zrezygnuj z fadeIn przy ładowaniu strony, zrezygnuj z animacji przy szybkim logowaniu (w ogóle nie ma sensu by był to element pokazywany dopiero po kliknięciu).
25px, które ustawiłeś dla h3 to lekka przesada (przynajmniej na Twojej stronie nie wygląda to za specjalnie). Jak dla mnie max 16-18px wyglądałoby o wiele lepiej.
28px dla tytułów to też za dużo (przynajmniej jeśli idzie o prawe menu). Tekst treści też za duży.
Dane postu... Postaraj się je jakoś wyodrębnić od treści.
Tytuł postu również, może zmień kolor czcionki? Może daj drukowanymi literami? Zmień czcionkę? Ta ewidentnie nie pasuje. Jest zbyt szeroka.
Menu... Zbyt duże te napisy, kolorem nie pasują kompletnie do reszty, krój czcionki też niezbyt ładny. Może zastanów się nad jakimiś przyciskami z tłem?
Kolorystyka? Wszystko zależy co mniej więcej chcesz przekazać użytkownikowi, z czym się kojarzyć. Szary kolor niestety kojarzy się z nudą, a Ty masz nadmiar tego koloru na całej stronie. Chyba że uważasz, że tajniki nauki są nudne?
kolejarek
Zgodzę się z przedmówcą - zmień kolor czcionki i rozmiar liter w tytule postów. Na pewno musisz rozważyć zmianę kolorów na stronie, bo strasznie to wszystko się zlewa, zwłaszcza "Aktualności"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.