Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spotlisty.pl do oceny
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
in5ane
Cześć. Jakby to powiedzieć, z nudów stworzyłem małe coś, a dokładniej stronę, na której użytkownicy mogą wymieniać się swoimi playlistami z programu Spotify. Oczywiście, jest to wersja beta. Kilka funkcji jest nieskończona w 100% oraz mogą być jakieś widoczne dziury czy coś. Proszę o konstruktywną opinię, co do samego wyglądu, pomysłu oraz funkcjonalności. Co dodać, co zmienić, co poprawić? Chciałbym zaznaczyć, iż jest to pierwsza polska strona tego typu. Z zagranicznych wielu też nie ma, jakby się mogło wydawać. Strona jest wykonana z responsive design, dzięki czemu poprawnie wyświetla się w różnych rozdzielczość. Strona testowa na Firefoxie oraz IE 10 w Windows 8. Zapraszam do oceny.

Adres: http://spotlisty.pl

P. S.: Tych, którzy korzystają z programu Spotify, zapraszam do rejestracji i pochwalenia się swoimi playlistami. Zaś tych którzy nie korzystają z programu Spotify, to zapraszam do spróbowania możliwości programu, bo warto.

@edit: nie podawałem konta testowego, ponieważ, aż tak wielu możliwości to nie daje, a po drugie zrobiłby się bałagan. Użytkownik może dodawać nowe playlisty oraz dodawać do ulubionych playlisty. W planach więcej funkcji dla użytkownika.

@edit: na chwilę obecną, gdy jest mało playlist na stronie głównej w Top są playlisty, które są w Topie oraz losowe do wypełnienia do maksymalnie 30 (o ile jest wszystkich w ogóle 30).
sf
Wg mnie graficznie serwis bardzoe źle wygląda. Poszczególne elementy strony nie pasują do siebie stylistycznie. Proponuję wziąć jakiś darmowy szablon, albo zakupić coś gotowego. Koszty małe, a przynajmniej będzie to miało ręce i nogi.
com
Po wybraniu "propozycje, uwagi opinie" pojawia się okienko, ale użytkownik nie wie co ma zrobić jeśli się rozmyśli, tzn brakuje tego popularnego krzyżyka, owszem wiem że jak kliknie obok to okienko znika ale trzeba się domyślać, poza tym podziękował mi za przesłanie opinii mimo iż nic nie wpisałem a dałem samo wyślij... i okienko znów się pojawia z boku strony kiedy dodaje ten komunikat, lepiej jakby pojawił się on bez ponownego efektu wejścia smile.gif I tak jak kolega wyżej wspomniał przydało by się żeby grafika była bardziej w nucie muzycznej skoro to serwis w tym temacie wink.gif
dżozef
używasz CI i nie sprawdzasz danych wejściowych dla urli, np: http://spotlisty.pl/index.php/playlist/genre/dupa
a sprawdzasz dane z formularzy?
in5ane
Cytat(dżozef @ 3.07.2013, 00:25:26 ) *
używasz CI i nie sprawdzasz danych wejściowych dla urli, np: http://spotlisty.pl/index.php/playlist/genre/dupa
a sprawdzasz dane z formularzy?

Dzięki za wyłapanie błędu.

Co do wyglądu, pomyślę nad urozmaiceniem go wink.gif
phpion
Formularze moim zdaniem totalnie do poprawy. Komunikat "Niepoprawnie wypełniłeś/aś poniższe pola." nie precyzuje co zrobiłem źle. Nie udało mi się przejść formularza rejestracyjnego: w pola loginu i haseł wpisałem "asd", maila podałem jako "asd@asdasd.pl" i nic. Nadal niepoprawnie wypełnione pola, ale w czym problem - nie wiem. Wypełniłem wszystkie pola (nawet opcjonalne) i też nic.
in5ane
Cytat(phpion @ 3.07.2013, 08:11:28 ) *
Formularze moim zdaniem totalnie do poprawy. Komunikat "Niepoprawnie wypełniłeś/aś poniższe pola." nie precyzuje co zrobiłem źle. Nie udało mi się przejść formularza rejestracyjnego: w pola loginu i haseł wpisałem "asd", maila podałem jako "asd@asdasd.pl" i nic. Nadal niepoprawnie wypełnione pola, ale w czym problem - nie wiem. Wypełniłem wszystkie pola (nawet opcjonalne) i też nic.

Masz rację, każde pole powinno mieć swój konkretny komunikat.
memory
http://spotlisty.pl/index.php/about/index

marginesy zna?
dżozef
Cytat(in5ane @ 3.07.2013, 07:15:23 ) *
Masz rację, każde pole powinno mieć swój konkretny komunikat.

CI potrafi przecież obsługiwać walidację, wystarczy podmienić komunikaty
Posio
Padłem jak zobaczyłem tą stronę. Niby tylko kilka rzeczy i niby powinna być przejrzysta a tu jeden wielki syf (bez obrazy, chodzi mi o intuicyjność, rozlokowanie, wielkość elementów i kolory). Btw. strona mi się rozjeżdża na Chrome, FF pod androidem na tablecie 1280x800`.
in5ane
Cytat(memory @ 3.07.2013, 20:19:18 ) *

Jakie marginesy?
red.orel
Wygląda jakby grafikowi w połowie projektu po raz trzeci zmarła babcia, a internetu w promieniu 300 km brak. Style "wpisane na sztywno". Validator W3 wylosował 51 błędów.
in5ane
Cytat(red.orel @ 10.07.2013, 21:20:58 ) *
Wygląda jakby grafikowi w połowie projektu po raz trzeci zmarła babcia, a internetu w promieniu 300 km brak. Style "wpisane na sztywno". Validator W3 wylosował 51 błędów.

Po pierwsze, grafikiem nie jestem i robiłem to na wyczucie. Po drugie, jak będę miał tylko czas, to stworzę coś nowego, ewentualnie zlecę to jakiemuś grafikowi. Po trzecie, co do validatora, to co on obchodzi potencjalnego użytkownika? Mówisz w luźnej rozmowie z ziomkiem albo ojcem, że strona ma 51 błędów w Validatorze? Liczy się ewentualne zabezpieczenie przed włamaniem oraz funkcjonalność dla przeciętnego Kowalskiego.
nospor
Przeraża mnie jak osoby z rzekomym "bogatym doświadczeniem" nie potrafią obsługiwać apostrofow i cudzysłowi w formularzach.... Przeciez takie rzeczy powinno sie znac zaraz po zakonczeniu etapu "początkujacego" :/ Tylko nie pisz znowu, ze na szybko pisales wink.gif

Jak sie nic nie wpisze w wyszukiwarke to skrypt mieli dobre pare sekund.... moze jakies sprawdzanie by dodac?

http://spotlisty.pl/index.php/playlist/show/100000
Ałć... :/ zeby nie sprawdzac czy baza cos zwrocila czy nie a potem leciec 1000 mil ma blednym wyniku...

Masz problem z przekierowaniami gdy dane sa zle
http://spotlisty.pl/index.php/playlist/show/1''
Spojrz na adres na jaki cie przekieruje.
valkirek
O gustach sie niby nie dyskutuje ale jesli chodzi o wyglad to ta strona jest brzydka. Gora nawet ok ale te boxy to porazka, nie dosc , ze nie pasuja do reszty strony to wygladaja jak z lat 90 ...

O formularzu ktos juz pisal, ze jak wysyla sie pusty to jest podziekowanie za wyslanie opinii.
Zero komikatow przy blednym logowaniu
Zero komunikatow przy blednej rejestracji

Wybieram playliste i mam przycisk dodaj do ulubionych mimo , ze nie jestem zalogowany moge kliknac i nic sie nie dzieje oprocz odswiezenia strony, lepiej przycisk ukryc. Podobnie z obserwuj i z odtwarzaj teraz, nic sie nie dzieje.

Wiele do poprawki ale grafika to podstawa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.