in5ane
5.06.2013, 16:14:58
Witajcie, piszę z takim zapytaniem. Otóż planuję otworzyć serwis, jednakże będzie on skierowany do trochę niszowej grupy, po prostu nie każdy tym się interesuje, nie korzysta z tego itp. Dajmy na to planuję jutro otwarcie serwisu, wgrywam go na serwer, wszystko gra sialala i moje pytanie brzmi, jak takie coś od zera rozreklamować? Wiadomo, że zanim Google się tym zainteresuje, to czasu minie. Uznajmy również, że serwis jest bardzo dobrze zoptymalizowany pod względem SEO. Jaka forma reklamy? Jak rozreklamować? Chciałbym również zaznaczyć, że (w przeciwieństwie do wielu pomysłodawców/twórców, którzy są pewni zarobionych miliardów czy biliardów) nie jestem w 100% pewny sukcesu, więc w rozreklamowanie serwisu nie wydam też fortuny. Mam nadzieję, że już wielu z Was zmierzało się z podobnymi dylematami i może mi coś poradzicie. Pozdrawiam.
Posio
5.06.2013, 17:45:07
Moim zdaniem bez ryzyka nie ma zysku. Mamy mase gównianych serwisów które są cholernie bogate tylko dzięki temu, że mają dobrą reklamę i dzięki temu dobrze się sprzedają. Aby trafić do twojej jak to sam podkresliłeś dość wąskiej grupy użytkowników, musisz wędrować w górę drabiny google.
Pracuje dla ludzi, którzy siedzą głęboko w SEO i otrzymują dość dobre wyniki. Z początku ręcznie dodają stronę do kilku / nastu dobrych katalogów i czekają na efekty, aż google zacznie indexować stronę. Potem ruszają swoje kombajny w rodzaju blogów wp i wstawiają na nie artykuły o swojej stronie. Zdarza się - jesli bardziej im zależy, płacą dość popularnym blogerom, za opublikowanie artykułu o ich stronie. Odpadają wszelkiego rodzaju bezwartościowe w wielu przypadkach wymiany linków.
Tak ogólnie cały ten proces to wg mnie jeden wielki ustawiony spam. Spam potrzebny aby zyskiwac prawdziwych użytkowników, co zazwyczaj następuje dopiero kiedy jesteś już dość wysoko w przeglądarce.
Najważniejszym dla google jest chyba unikalność, wartość treści i siła linków do niej prowadzących. Ale ręki sobie uciąć nie dam.
athabus
6.06.2013, 12:09:00
Zacznijmy od tego, to to znaczy "skromny budżet". Do tego co to za serwis - czasami opłaca się SEO a czasami nie. Bo np. na jakie hasła miałaby się promować nasza klasa, skoro realizowała funkcje, której użytkownicy nie szukali (tzw. nieuświadamiana potrzeba). Czasami też taniej i szybciej niż SEO jest robić Adwordsami. Kiedyś miałem sytuację, że generowałem ruch na interesujące mnie frazy za dosłownie grosze za pomocą adwordsów, a konkurencja na hasła była ogromna, tyle że nie były to hasła komercyjne, więc nikt inny nie kupował na nie adwordsów. Pozycjonowanie kosztowałoby mnie wtedy znacznie więcej.
Realnie jednak drogi są dwie:
- albo ładujesz sporo w konwencjonalną reklamę i tu jest ścieżka z grubsza utarta
- albo chcesz coś zrobić małym budżetem/bez budżetu. Wtedy musisz stosować marketing partyzancki i opierać się na swojej kreatywności. Szukaj pod hasłami typu growth hacking itp. Tu nikt Ci nie powie jak do tematu podejść, bo jakby to była standardowa metoda to by należała do punktu powyżej. Zresztą marketing partyzancki w zasadzie opiera się na istocie pomysłu i dobraniu takich metod, które najlepiej trafią do grupy docelowej. Np. wiele rzeczy się dobrze wirusuje i wystarczy to wpuścić na portale społecznościowe (np. głupie obrazki), ale np. jak masz stronę zrzeszającą śmieciarzy to już będzie trudno tym sposobem coś osiągnąć.
Reasumując odpowiedzi na pytanie jak tanio i skutecznie wypromować stronę nie ma - przynajmniej nie ma ogólnej odpowiedzi, bo jakby taki sposób istniał to wszyscy by go stosowali zamiast ładować kasę w reklamę.
Cześć,
Ogólnie zgadzam się z
@athabus, ale tak naprawdę istnieje już wiele sprawdzonych sposobów na zyskiwanie popularności:
- AdWords
- SEO
- marketing sieciowy
- marketing szeptany
- Facebook marketing
- Reklamy na stronach podobnych
- itp, itd...
Poza wieloma wymyślonymi sposobami tak jak wspomniał
@athabus czasami trzeba wykazać się inwencją twórczą i wymyślić coś nowego. Da się. Sam tak robię (lub poprzez znajomości) (nie zdradzę bo działa, a nie chcę żeby rynek za szybko się przebił

)
in5ane
6.06.2013, 17:07:42
Dziękuję za odpowiedzi. Jak serwis tylko trafi do sieci, odezwę się ponownie, zerkniecie, co to jest i może wtedy podsuniecie mi, jaką ścieżkę obrać

Pozdrawiam i na razie dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.