Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podkładki pod nadgarstek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
nospor
Korzysta ktoś z podkładek pod nadgarstki? Sprawdza się to?
cykcykacz
Jak grasz w gry ESPORTS to napewno smile.gif.
nospor
NIe mówię o graniu, tylko o normalnej pracy programisty. Zaczynają boleś mnie już nadgarstki i wypadałoby coś z tym zrobić.
skowron-line
Jeżeli nie byłeś nigdy na szkoleniu behape to tam pan mówi o poprawnym ułożeniu rąk przy pracy przy komputerze i o chorobach z tym związanych. Kiedyś facet nam opowiadał że pracownik dostał zatoru żylnego ponieważ trzymał nadgarstki na krawędzi biurka (nie wiem jak to dokładnie opisać) finał był taki że przeszedł operację ręki.
nospor
No ok, ale jak się do tego mają te podkładki. Pomagają czy mogą wręcz zaszkodzić bo coś tam?
Adi32
Ja podkładam pasztecika albo jakąś bułkę. Jest wygodniej.
skowron-line
@nospor, nie wiem osobiście nie używam, ale chciałem CI zwrócić uwagę na problem jakim jest ból nadgarstka i na to aby tej sprawy nie bagatelizować bo konsekwencje mogą być tragiczne.
nospor
Cytat
i na to aby tej sprawy nie bagatelizować
I właśnie dlatego pytam się o tę podkładką, które ponoć jest od tego by pomagać, ale słyszałem różne opinie
Posio
ja Ci mogę polecić zestawik z którego sam korzystam, nie odczuwam żadnego dyskomfortu a tym bardziej bólów. Myszka jak myszka, bardzo dużo czasu nadgarstki spędzają na klawiaturze... Ja oczywiście mam zestaw pod siebie i jak dla mnie cięzko go przebić pod względem cena/jakość. Po pierwsze klawiatura. Aktualnie posiadam od ~2 lat Logitech Wave, czy to z przewodem czy bez to już indywidualny wybór, ale mogę w pełni polecić. Pracowałem na wielu klawiaturach czy to slim, klasycznych, czy ergonomicznych . Tańszych i droższych ale nic jej nie przebiło (oprócz Microsoft Natural, ale to już inna półka cenowa) a cena to ~80 zł za klawiaturę z przewodem.

Co do myszki i podkładki pod mysz / nadgarstek polecam bardzo wygodną myszkę Razer DeathAdder - palce fajnie leżą, dobry scrool zniezła czułość i miła w dotyku. Do tego mam wielką podkładkę SteelSeries Programmer i podkładkę żelową pod nadgarstek fellowes. Myszka ma już 3 lata i póki co nic jej nie jest, podkładka z rok i nawet nie jest specjalnie wytarta a podkładkę pod nadgarstek wypada co roku wymienic. Tutaj ja płaciłem za mysz - 220zł podkładka 40 zł i podkładka pod nadgarstek 30 zł.

Serio polecam każdemu kto korzysta z komputera wiecej niż 3h a dla pracujących przy kodzie to chyba must have. smile.gif
phpion
@Posio:
OMG, 370 zł (z klawiaturą)... masakra jakaś. Ja mam standardową klawiaturę HP (taką jak mają np. w bankach), myszkę Manta Shaman i jakąś standardową podkładkę. Cały zestaw wyniósł mnie ~80 zł i służy mi dobre 6 lat (wykorzystywany dość intensywnie, dziennie po 8-10h).

PS: Nadgarstki mnie nie bolą więc nie pomogę w tym temacie tongue.gif
Posio
@UP. No troche kasy jest, ale jest też wygoda. btw. dla kogoś kto siedzi w interesie i spędza masę czasu przed PC to chyba nie taka straszna inwestycja jako iż jest to jego narzędzie pracy. No mój sprzęcik ma właśnie nie dużo, ale ani kalwisze się nie wycierają i teflon na myszce fajnie się ślizga. No i co najważniejsze, sprzęt intensywnie używany, też częstko koło 8h + czasami myszka nieźle dostaje w dupe jak się grywa w FPS'y smile.gif
athabus
Ja polecam kalwiaturę Logitech Wave. Kosztuje około stówki, ale warto wydać te pieniądze. Jest delikatnie profilowana na na boki + ma podkładkę pod nadgarstek i 3 stopnie pochylenia. http://www.archmaille.com/2008/10/07/logit...oard-revisited/

U nas korzysta z niej 5 osób (zwykłe prace biurowe, nie programowanie) i wszyscy sobie chwalą. Szczególnie wygodna dla osób piszących bezwzrokowo właśnie dzięki temu profilowaniu, które pozwala trochę bardziej ergonomicznie trzymać nadgarstki (bardziej rozchylone), ale jednocześnie nie jest to typowa łamana klawiatura. Ma też fajny rozkład klawiszy.

Jedyny minus to to, że jest trochę hałaśliwa - przynajmniej w porównaniu z zwykła klawiaturą typu laptopowego (wcześniej takich używałem, bo lubię małe skoki klawiszy).

Co do samych walorów podkładki to nie jestem pewien jak to wygląda naukowo, ale dla mnie osobiście to bardzo wygodny patent.

BTW Nospor jakbyś chciał się przekonać czy ci to pomaga, to mam w firmie 1 sztukę w zapasie w razie awarii. Jak chcesz to mogę Ci podesłać na testy, ale w każdym razie jakby Cię przekonała to i tak musiałbyś sobie kupić bo ja swoją bym chciał odzyskać ;-)
nospor
Cytat
BTW Nospor jakbyś chciał się przekonać czy ci to pomaga, to mam w firmie 1 sztukę w zapasie w razie awarii. Jak chcesz to mogę Ci podesłać na testy, ale w każdym razie jakby Cię przekonała to i tak musiałbyś sobie kupić bo ja swoją bym chciał odzyskać ;-)
Wysyłka do mnie, potem wysyłka do ciebie i już pewnie z 50zł w plecy - pół klawiatury smile.gif

Wygląda fajnie, może gdzieś w sklepie będzie wystawiona do podotykania smile.gif
Tuminure
Jeżeli już tak jesteśmy przy polecaniu klawiatur i myszy, a nie tylko podkładek...

Ja od siebie poleciłbym klawiaturę mechaniczną na przełącznikach Cherry Blue (najlepszych do pisania). Ale to wydatek około 300zł (jeżeli chodzi o najtańsze). Posiadam Razer BlackWidow i szczerze mówiąc komfort pisania jest o niebo lepszy, niż na jakiejkolwiek innej "niemechanicznej" klawiaturze. Oprócz mniejszej ilości wymaganej energii do "przyciśnięcia" przycisku, podobno mniej też psuje ona stawy (jeżeli ktoś wyuczy się pisania na takowej klawiaturze). Poklikać na niej można m.in. w Media Markt.
Posio
@nospor u nas w RTV EURO AGD i MediaExpert były ostatnio (miesiac temu je widziałem) te Logitechy, można było popykać i kosztowały ~90zł z kablem. Serio godne polecenia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.