Ja polecam kalwiaturę Logitech Wave. Kosztuje około stówki, ale warto wydać te pieniądze. Jest delikatnie profilowana na na boki + ma podkładkę pod nadgarstek i 3 stopnie pochylenia.
http://www.archmaille.com/2008/10/07/logit...oard-revisited/U nas korzysta z niej 5 osób (zwykłe prace biurowe, nie programowanie) i wszyscy sobie chwalą. Szczególnie wygodna dla osób piszących bezwzrokowo właśnie dzięki temu profilowaniu, które pozwala trochę bardziej ergonomicznie trzymać nadgarstki (bardziej rozchylone), ale jednocześnie nie jest to typowa łamana klawiatura. Ma też fajny rozkład klawiszy.
Jedyny minus to to, że jest trochę hałaśliwa - przynajmniej w porównaniu z zwykła klawiaturą typu laptopowego (wcześniej takich używałem, bo lubię małe skoki klawiszy).
Co do samych walorów podkładki to nie jestem pewien jak to wygląda naukowo, ale dla mnie osobiście to bardzo wygodny patent.
BTW Nospor jakbyś chciał się przekonać czy ci to pomaga, to mam w firmie 1 sztukę w zapasie w razie awarii. Jak chcesz to mogę Ci podesłać na testy, ale w każdym razie jakby Cię przekonała to i tak musiałbyś sobie kupić bo ja swoją bym chciał odzyskać ;-)