Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Klucz aktywacyjny do oprogramowania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cliassi
Witam,

mam napisane oporogramowanie i chciałbym je zacząć sprzedawać. Jednak nie mam pomysłu jak zabezpieczyć soft przed 'przeróbką' aby klucz aktywacyjny(ktory by trzeba było wpisać przy instalacji czy coś) cały czas był sprawdzany z danymi na moim serwerze. Znacie jakieś sposoby ?
lukaskolista
Jaki jezyk programowania?
Wazniak96
W PHP możesz się jedynie zabezpieczyć przed przeróbkami licencją lub zakodowanie w IonCube ale i jego da się rozkodować(co prawda kod wychodzi nie spójny i kijowy ale co nieco w nim widać). Klucz licencyjny musiałby sprawdzać twój serwer czy podany klucz działa tylko na jednym adresie ip i domenie(?). W innym wypadku powiedzmy kolega wysyła mi twój skrypt wraz z kluczem i korzystam sb za darmo.

W te tematy się za bardzo nie zgłębiałem ale są one chyba logiczne. Jeżeli są błędne poproszę bardziej doświadczonych o poprawienie. smile.gif
!*!
@Cliassi obojętnie czego nie wymyślisz i tak da się to obejść. Skup się na ulepszaniu skryptu, a nie na jego "zabezpieczeniu" przed kopiowaniem.
r4xz
Cytat(!*! @ 4.05.2013, 10:29:21 ) *
@Cliassi obojętnie czego nie wymyślisz i tak da się to obejść

Ale przecież jest jedno wyjście nie do obejścia: nie dawać klientowi dostępu do ftp smile.gif
!*!
Cytat(r4xz @ 4.05.2013, 12:53:17 ) *
Ale przecież jest jedno wyjście nie do obejścia: nie dawać klientowi dostępu do ftp smile.gif

Świat byłby piękny w takim przypadku wink.gif
peku33
Jeśli już musisz dać komuś pliki - muszą być zakodowane.
Wszystkie bezpłatne encodery możesz sobie od razu darować.

Obecnie jedynym sensownym i polecanym jest IonCube. Kosztuje sporo kasy, ale ma wszystko czego potrzebujesz. Kod wyjściowy będzie przekompilowany, ma funkcje licencjonowania plikami.
Są cwaniaki które próbują to łamać, ale to tak jak z .exe - z exe z powrotem ładnego c nie zrobisz.

Tu jest opisane jak działa: http://www.ioncube.com/php_encoder.php?page=protection
!*!
@peku33 - iC leży i kwiczy. W płatnych dekoderach, jakość odzyskanego kodu jest na tyle dobra, że można wyłuskać z niego najpotrzebniejsze rzeczy, więc promowanie formatu, który został obalony już dawno temu jest słabe. A porównanie z dekompilowaniem .exe jest nietrafione.
To miałoby sens, jakby PHP samo w sobie na to pozwalało, ale na to się nie zanosi.
Cliassi
Cytat(lukaskolista @ 4.05.2013, 09:42:59 ) *
Jaki jezyk programowania?

Wytęż swój bystry umysł i zganij.. Wyobraź sobie że jeśli pisze to na forum.php.pl i w dziale PHP to chyba nie chodzi mi o C...

Cytat(Wazniak96 @ 4.05.2013, 10:22:36 ) *
W PHP możesz się jedynie zabezpieczyć przed przeróbkami licencją lub zakodowanie w IonCube ale i jego da się rozkodować(co prawda kod wychodzi nie spójny i kijowy ale co nieco w nim widać). Klucz licencyjny musiałby sprawdzać twój serwer czy podany klucz działa tylko na jednym adresie ip i domenie(?). W innym wypadku powiedzmy kolega wysyła mi twój skrypt wraz z kluczem i korzystam sb za darmo.

W te tematy się za bardzo nie zgłębiałem ale są one chyba logiczne. Jeżeli są błędne poproszę bardziej doświadczonych o poprawienie. smile.gif

Czytając ten artykuł http://niebezpiecznik.pl/post/wlamanie-na-...ikow-facebooka/

wychodzi na to, że ionnCube chyba działa.
Wazniak96
Sam osobiście rozkodowywałem IonCuba na starym lapku IBM programem IoncubeDecoder także chyba to nie jest trudne skoro wykonałem to w domowych warunkach wink.gif Jest to dobre dla dzieci znających podstawy. Osoba średnio zaawansowana jest już na tyle mądra, żeby wiedzieć, że wujo google znajdzie nam na to sposób. Lkingsmiley.png
!*!
@Cliassi Nir tego nie odczytał, bo jak widać woli bawić się linkami których nie ma wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.