baloo
29.04.2013, 21:03:04
Witam.
Postanowilem nauczyc sie tworzyc jakies proste skrypty w php, javascript, bo dotychczas programowalem tylko w c++. Pobralem najnowsza wersje webserva i juz na poczatek mialem duzy problem z uruchomieniem skryptow php, windows nie wiedzial jak ma je uruchamiac, uporalem sie z tym jednak zapisujac pliki php w katalogu httpd. Weźmy przykladowo plik html z odnosnikiem do drugiego pliku php. Strona zawiera prosty formularz pobierajacy imie i nazwisko i wyswietlajacy pozniej tekst z pobranymi danymi. Gdy wpisze w przeglądarce localhost/nazwadokumentu.html lub localhost/nazwaskryptu.php wszystko dziala prawidlowo, natomiast jezeli zwyczajnie klikne podwojnie na ów dokument, wtedy po wpisaniu danych do formularza i kliknieciu ok dzieje sie dokladnie to co przy jakiejkolwiek probie uruchomienia pliku php w ten sposob, czyli gdy nie wybiore sposobu otwierania plikow php system windows nie moze otworzyc pliku, gdy wybiore przegladarke otrzymuje dziwne okno z wieloma plikami do pobrania lub otwarcia(pokaz i sledz pobieranie), a gdy wybiore php(z wampa - webserva) wyswietla sie natychmias znikajaca tablica co kojarze z programami w c++ bez odpowiedniej instrukcji zatrzymujacej program. Mam n[php][/php]adzieje ze dobrze to wyjasnilem - moge uruchamiac skrypty php tylko wpisujac adres w przegladarce, nie zas bezposrednio otwierajac dokument. Probowalem kazac otworzyc plik za pomoca webservu lub apache ale nie ma takiej mozliwosci. Co moge zrobic by po otwarciu skrypty szly do serwera i dopiero wtedy probowaly otworzyc sie w przegladarce juz jako pliki html, bo chyba tak to powinno dzialac? Jaki program powinien byc otwierajacym plik php? Bo od teo wyboru zalezy tez to jak otworzy sie skrypt w trakcie dzialania pliku html z odnosnikiem do pliku php. Przepraszam ze sie tak rozpisalem ale jestem troche zagubiony i zniecheca mnie fakt ze nie rozumiem dobrze mechanizmow kierujacym tym co sie dzieje w komputerze. Prosze o pomoc.
miras
29.04.2013, 21:12:32
może spróbuj z xampp'em ?
_Borys_
29.04.2013, 21:35:55
Zmień skojarzenie plików php lub html.
W windows-ie XP prawoklik na pliku -> Otwórz za pomocą -> Wybierz program
i ustawiasz php.exe w webserv-ie.
baloo
29.04.2013, 21:37:02
Instalowanie xamppa oznaczaloby chyba ponowne instalowanie apache, ponowne instalowanie php, mysql, naprawde nie mozna jakos rozwiazac tego problemu?
Edit Co do drugiego posta mam windowsa 7 ale sprobuje to zrobic
Edit2 Skojarzenie .php z webservem a w zasadzie webserv(apache) rowniez powoduje jedynie otwarcie i zamkniecie konsoli, poza tym chcialbym jednak otrzymac to w przegladarce, czy webserv zawsze przekierowuje plik do przegladarki? W tym co piszecie widze php.exe, powinienem zmienic rozszerzenie z .php na php.exe? Notepad ++ sam zapisuje w rozszerzeniu php.
miras
29.04.2013, 21:46:39
Myślę, ze zainstalowanie xamppa większego problemu Ci nie sprawi, wszystko instaluje się automatycznie, dalej, dalej:-)
Spróbuj, co Ci szkodzi.
maviozo
29.04.2013, 22:29:03
Korzystam jak muszę z MOWES portable. Nie trzeba instalować, odpalasz tylko execa i masz serwer.
Posio
29.04.2013, 22:56:17
Wszystko działa poprawnie tylko ty masz swoje "widzimisię" . Serwer jest skonfigurowany pod dany adres i pod dany folder i tak on to przetwarza. Otwierając plik php prosto z pliku nie przelatuje on przez serwer tylko bezpośrednio jest wysyłany jako plik do przeglądarki, która nie wykonuje kodu PHP bo wykonuje to serwer, który postawiłeś. Pliki HTML obsługuje client dlatego przeglądarka je otwiera normalnie, php jest przetwarzany przez serwer.
Instalując WebSerw tak na prawdę nie instalowałeś samemu ani Apache ani SQL ani PHP więc nie marudź (omijając ze ta paczka działa całkiem sprawnie). Instalując XAMPP'a masz to samo.
-baloo-
29.04.2013, 22:57:28
Pobralem XAMPPa, zainstalowalem wylaczylem webserv i przy uruchamianiu apache w XAMPPie wyskakuje blad. Jeszcze chyba nigdy nie bylem bardziej sfrustrowany

Moglby mi ktos powiedziec jaki program jest ustawiony domyslnie w plikach php po kliknieciu wlasciwosci?
Posio
29.04.2013, 23:01:48
powtarzam, to co sobie wyobrażasz, nic Ci nie da... Co do błędu... Poprzedni Apache prawdopodobnie stoi na tym porcie i blokuje.
baloo
29.04.2013, 23:02:59
No moze rzeczywisciejest to widzimisie i pisze glupio. Ale nie ma mozliwosci zeby jednak przeszlo przez serwer inaczej? Jakbym pobral Apache oddzielnie np.? Jezeli nie to przepraszam bo rzeczywiscie nie jest to tak powazny problem juz w swojej frustracji zapomnialem ze jednak moge przeciez jakos te pliki uruchamiac.
Posio
29.04.2013, 23:08:32
Można, ale każdy inny sposób np z konsoli jest mniej wygodny ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.