Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Curl i identyfikacja pobierającego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Azek
Witam, na początek kilka słów objaśnienia: kiedy mam "normalną" stronę WWW i ktoś na nią wchodzi, to mogę pobrać jego IP w celu identyfikacji w statystykch wejść. Przydaje się do np:. szukania botów, które za dużo buszują po stronach; albo ocena, jak dużo ktoś chodził po serwisie, czy wszedł bezpośrednio, czy też zajrzał na inne strony.
W związku z tym pytanie: czy można zdobyć jakieś informacje tego typu o użytkowniku, który pobiera naszą (udostępnianą w tym właśnie celu) przez cUrl? A jeśli tak, to jak to zrobić?
Tak na szybko wpisałem $_SERVER['SERVER_ADDR'], ale to oczywiście daje mi adres IP mojego serwera, więc jest bezużyteczne.
nospor
cURL (czyli Ty) musi sam wysyłać nagłówki identyfikujące usera inaczej nic więcej nie dostaniesz
Kofel
To będą te same informacje co wysyłane przez zwykłego użytkownika.
nospor
@Kofel Ty piszesz do mnie czy do autora wątku?
Kofel
Widzisz żebym się do Ciebie odnosił? ohmy.gif
nospor
Nie widzę też, żebyś odnosił się do autora wątku. Nie napisałeś do kogo się odnosisz, a Twoja wypowiedź ma się nijak zarówno do mojego posta, jak i do autora tematu, więc grzecznie zapytałem.....
Azek
A co w przypadku, gdy udostępniam stronę (metodę) przez SOAP? Jakie informacje o pobierającym (wysyłającym zapytanie do mojej strony) mogę mieć?
Kofel
W przypadku zwykłego zapytania HTTP to będą takie same jak o zwykłym użytkowniku: IP + to co osoba wysyłająca zapytanie doda do nagłówka np.: cookies, useragent itd.

nospor, kończ waść wstydu oszczędź
nospor
@Kofel być może nie rozumiem twojego geniuszu, ale wstyd w tym temacie (IMHO) to Ty przynosisz sam sobie. Grzecznie cię pytałem, nie obrażałem, a Ty jakieś pyskówy odwalasz. Odwal jeszcze jedną, a skorzystam z prawa moderatora i odpowiednio cię nagrodzę.

A więc wracając do tematu: więc ty Kofel sugerujesz, że curl, odpalany z serwera, wysyła takie same nagłówki, co bezpośrednie odpalenie strony przez usera przez przeglądarke? Dobrze Cię zrozumiałem, czy może miałeś na myśli coś innego?
Kofel
Przeanalizuj chłopie:
Cytat
W przypadku zwykłego zapytania HTTP to będą takie same jak o zwykłym użytkowniku: IP + to co osoba wysyłająca zapytanie doda do nagłówka np.: cookies, useragent itd.
nospor
Ależ mój drogi, ja doskonale widziałem co napisałeś w ostatnim poście. Ja natomiast mój miły i drogi użytkowniku, chłopie tak zwany, pytam się ciągle o Twoją pierwszą wypowiedź w tym temacie, w której na pytanie usera o curl odpalany na serwerze raczyłeś napisać:
Cytat
To będą te same informacje co wysyłane przez zwykłego użytkownika.

sugerując tym samym, że curl wysyła takie samo info o userze, co przeglądarka. No i tu się mylisz, gdyż nawet sam autor napisał, że chociażby IP jest to IP serwera a nie IP usera.
Teraz więc weź dwa głebokie wdechy, napij się szklanki wody i napisz na spokojnie czy ja Cię źle zrozumiałem czy może mam rację? Czy ty miałeś coś innego na myśli pisząc to?

Wiem, że to są trudne pytania, ale wierzę, że sobie poradzisz. Wkońcu jesteś taki mądry i inteligentny chłopak że hohoho smile.gif
Kofel
Pisałem o podstawowej informacji tj. IP, prawda? Dodatkowo jeśli mądry autor skryptu doda do nagłówka cookies, useragent to jest to co właśnie możemy dodatkowo pobrać. Mogę Cię tylko przeprosić, że niezrozumiałą odpowiedź napisałem autorowi baaasmiley.gif
nospor
Cytat
Mogę Cię tylko przeprosić, że niezrozumiałą odpowiedź napisałem autorowi
Dziękuję za wyjaśnienia, przeprosiny za niezrozumiałą wypowiedź przyjęte, choć w sumie za to mnie nie masz co przepraszać. Bardziej oczekiwałbym przeprosin za pyskówy, oszczędzanie wstydu itp, no ale nie można oczekiwać wszystkiego smile.gif

Czyli podsumowując: w swojej pierwszej wypowiedzi poprostu powieliłeś to co ja napisałem przed Tobą, czyli że curl sam musi dodać odpowiednie nagłówki. Tylko, że ty tę wiadomosc z jakiegoś dziwnego powodu "zaszyfrowałeś" wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.