Witam.

Mam tabelę w bazie z kolumnami:

eq_1 | eq_2 | eq_3 | eq_4 | eq_5 | eq_5 | eq_7 |
....1...|.....1...|....6....|....0....|....3....|....1....|....0....|

oraz

eq_1_use | eq_2_use | eq_3_use | eq_4_use |
.........4......|......7..........|.........0......|........9........|

Wszystkie powyższe rekordy to id przedmiotów z innej tabeli. Każda kolumna to jedno miejsce na przedmiot.

Na stronie coś podobnego do ekwipunku z gier:

eq_1, eq_2, eq_3 itd. odpowiadają za przedmioty "trzymane" w plecaku.
Zaś eq_1_use, eq_2_use itd. to przedmioty używane (założone na postać).

Mam kawałek skryptu, który wyświetla odpowiednie dane o przedmiocie w danym miejscu, po kliknięciu na item w plecaku, jest "zakładany" (UPDATE eq_#_use na id przedmiotu zapisanego w eq_#), a po kliknięciu na item już założony następuje jego zdjęcie (Zmiana eq_#_use na 0).

Teraz postanowiłem nieco rozwinąć ten skrypt i zrobiłem, by po założeniu przedmiotu pokazywał się on tylko w "Itemach na postaci" (Klik na item w plecaku, znika z plecaka, pojawia się w używanych). Tu nie było żadnego problemu.

Pojawił się jednak gdy doszedłem do rozwinięcia skryptu zdejmowania - Klik na item używany, znika z postaci pojawia się w plecaku... Ok, ale w którym miejscu ma się "pojawić w plecaku", czyli do której kolumny eq_# przypisać jego id. Nie mogę przypadkiem nadpisać itemu już tam przetrzymywanego.

Można to zrobić przez stosowanie IF'ów, jeżeli eq_1 == '0' to przypisze id zdejmowanego przedmiotu do kolumny eq_1 i tak dla każdego miejsca w ekwipunku (mam ich 15).

Chciałbym uniknąć IF'owania i zapytać się ekspertów czy można wychwycić pierwszą kolumnę, której rekord jest równy '0' i "przekierować" do niej zdejmowany przedmiot smile.gif

Mam nadzieję, że jasno wszystko opisałem ;]

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.