Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak wstawić link za losową spację?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Northulus
Hej,
Mam np tekst:
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

I teraz, jak wstawić link np http://strona.pl w LOSOWY numer spacji?

Czyli chcę, aby ww link został wstawiony raz za 4tą spację, drugim razem za 15, a trzecim np za 1szą.

Pomóżcie proszę smile.gif
Szymciosek
Musisz znaleźć miejsca, w których jest spacja, a później za pomocą jakiegoś random wrzucić sobie w wylosowane miejsce.
Znalezione miejsce powinno być int czyli 1=pierwsza spacja, 2=druga spacja itd...
CuteOne
1. explode
2. implode
3. rand()

np.

$explode[rand(1, count($explode)-2)] .= ' dodatkowy tekst';
a potem zlepiamy tablicę za pomocą implode()
Szymciosek
W sumie Twoja myśl jest lepsza, aż musiałem sprawdzić i wyszedł taki twór:

1. <?php
  2.  
  3. //losowe wstawianie linku
  4. $str = "Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.";
  5.  
  6. $exp = explode(" ", $str);
  7. $exp[rand(1, count($exp)-2)] .= ' dodatkowy';
  8.  
  9. $str = implode(" ", $exp);
  10.  
  11. var_dump($str);
Northulus
Problem rozwiązany.
Dziękuję za pomoc! Szacunek dla Waszej wiedzy i pomysłów wink.gif
"Piwa" rozdane biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.