Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: WinduCMS 2 - Darmowy Polski CMS
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
rwd5
Drodzy użytkownicy !
Prezentujemy nową odsłonę darmowego systemu WinduCMS w wersji 2.

Czym jest WinduCMS 2?
WinduCMS 2 to system zarządzania treścią, na bazie którego mogą powstawać zaawansowane strony internetowe.
Do głównych zalet naszego CMSa należą:

- Darmowy na licencji OpenSource,
- Prosta i szybka instalacja (nie wymagamy bazy danych MySQL) - wystarczy wrzucić pliki na serwer i uruchomić kreatora instalacji, co potrwa tylko minutę.
- Intuicyjna obsługa, oparta na przyjaznym interfejsie admina oraz możliwość "wyklikiwania" większości opcji.
- Łatwe tworzenie templatów, dzięki wykorzystaniu silnika Smarty,
- Seo-friendly, strony oparte na WinduCMS pozycjonują się bardzo dobrze,
- Szybkie działanie zapewnia wykorzystanie baz danych SQLite,
- Tworzenie backupów, dzięki czemu nie utracisz nigdy danych,
- Wysoka wydajność, opcje cache odciązające serwer,
- Wysoki poziom bezpieczeństwa, bindowanie zmiennych
- System statystyk, dzięki któremu możesz kontrolować wejścia na swoją stronę,
- Darmowy support

link: http://windu.org

Zapraszamy do oceny i instalacji WinduCMS 2 !

ekipa WinduCMS
phpion
Przyznam, że spodziewałem się kolejnego badziewia, a tutaj miłe zaskoczenie. Na razie obejrzałem tylko filmik, ale zapowiada się nieźle. Mam jednak pytania:
- Czy planujecie umożliwić odpalenie tego CMSa na MySQL czy PostgreSQL, czy tylko i wyłącznie SQLite?
- Czy można stosować ten CMS w celach komercyjnych (to tak z ciekawości)?

PS: Jak dostać się do dema? smile.gif Nigdzie nie widzę informacji o danych dostępowych.
viking
Tylko jakieś dziwne wymagania. Apache i mod_rewrite chociaż alternatywne serwery już od dawna cieszą się dużą popularnością a żaden system nie powinien bazować tylko i wyłącznie na przepisywaniu nie oferując zwykłych adresów.
rwd5
@phpio
1) Akurat przejście na MySql jest kwestią zmiany niewielkiej ilości kodu, ale planujemy żeby przy instalacji był wybór: Sqlite czy MySql(wtedy dalej trzeb podać dane do bazy itd..).
2) Co do komercyjnego użytku, to można robić jako strony dla klientów czy coś, ale musi pozostać informacja, że strona jest oparta na silniku windu.org. Będą dodatkowe licencje (płatne), wtedy będą dodatkowe funkcje oraz możliwość usunięcia stopki.
3) Co do dema to rzeczywiście, napiszę do głównego admina, żeby to poprawić (sam nie znam chwilowo danych) jeśli bardzo chcesz zobaczyć jak to wygląda teraz,a nie chcesz instalować to napisz do mnie na maila(rwd5@op.pl) to dam Ci na moim serwerze do przetestowania.

@viking
Co do mod_rewrite to podstawa teraz na jakimkolwiek hostingu (chodzi oczywiście o płatne). Dbaliśmy też o przyjazność dla wyszukiwarek, a wtedy bez Mod_rewrite się nie obędzie.

Czekam na dalsze opinię użytkowników forum smile.gif
viking
Żaden skrypt nie powinien być jednak uzależniany. Zobacz na generowanie linków w kluczowych FW. Zawsze rewrite jest dodatkiem. Inna sprawa że na stronie czytam: lekki, szybki a na dzień dobry memory_limit: 256MB. Na wielu hostingach jest suhosin który sypnie alertem i nie zezwoli na takie zabawy.
Dejmien_85
Cytat(viking @ 4.01.2013, 19:48:16 ) *
lekki

Instalka waży 14 mega, za lekki to nie jest ten CMS.

Po przeczytaniu opisu myślałem, że szykuje się jakaś ciekawa alternatywa dla Quick.CMS - szybko ściągnąłem tego CMS-a i go zainstalowałem, jednak się trochę przeliczyłem. Ani nie jest lekki, ani darmowy - w wersji "darmowej" większość rozsądnych funkcji jest zablokowana i po oczach zbyt mocno bije komercja, tj. podkreślanie ograniczeń wersji darmowej oraz nawoływanie do zakupienia licencji. Nie reklamowałbym tego CMS-a jako "darmowy", bo to będzie rodzić rozczarowania oraz konflikty.

Życzę jednak powodzenia w rozwijaniu projektu, zobaczymy co będzie z nim w przyszłości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.