Witam
Temat raczej rzadko poruszany, a jeżeli już to od złej strony...
Mam domenę witryneo.pl zarejestrowaną u operatora domeny.pl więc jest obecnie wydelegowana na ich adresy DNS. Chciałem założyć własne serwer DNS o nazwach ns1.witryneo.pl oraz ns2.witryneo.pl jednak by założyć te adresy opierając się o swoją domenę witryneo.pl to muszę ją wydelegować na te adresy, ponieważ nie chcę jej delegować na inne DNS. Jednym słowem muszę przekierować (chyba) domenę witryneo.pl na mój serwer VPS, ale logicznie myśląc nie mogę zrobić tego od dostawcy dpmeny.pl bo po wpisaniu w whois mojej domeny pokażą się DNS-y domeny.pl.
To co ja chcę osiągnąć dobrze widać po wpisaniu w whois adresu firmy cal.pl (bądź innej hostingowej).
Prosiłbym o wskazówki, strony czy opisy jak to zrobić od momentu rejestracji domeny (tego nie mogę nigdzie znaleźć), ponieważ wszędzie są wskazówki o konfiguracji serwera (po prostu nie mogę tego załapać na zdrowy rozum, bo według mnie nie powinienem się rejestrować u domeny.pl tylko u polskiego rejestratora dns.pl).
A jeszcze jedno, proszę nie zadawać pytań typu: poco mi to, czy nie mogę skorzystać z darmowych DNS-ów itp. - gdybym chciał to dawno bym to zrobił, a zależy mi właśnie na tym rozwiązaniu z którego korzystając np. firmy hostingowe.
Taka konfigurację za darmo daje firma webhostingtalk.pl w przypadku zakupu serwera VPS badź DEDYKA, jednak co Bardzo mnie irytuje to Panel Direct Admin oraz ograniczenia nakładane na miesięczny transfer.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki oraz sposoby wyjaśnienia ponieważ jest to zadki temat, a nie występujący nawet w książkach...