podejrzewam że mój problem jest jakiś mega banalny i generalnie zostanę zjechany, ale byłbym mimo to wdzięczny za wyjaśnienie (albo odesłanie do materiałów). Zaczynam dopiero swoją przygodę ze skrypceniem i piszę sobie skrypt w php który generuje jakąś stronę, załóżmy że zawarty na niej będzie jakiś formularz, np:
<?php ?>
i dochodzę do wniosku, że poza zmiennymi panstwo i miasto chcę jeszcze przekazać zmienną 'data', z tym że chciałbym żeby była ona wybierana za pomocą odpowiedniej funkcji graficznej. Znalazłem sobie odpowiedni wybierak w bibliotece jquery (http://jqueryui.com/demos/datepicker/). Chciałbym teraz, żeby to umieścić w moim kodzie. I zacząłem się zastanawiać jak to w ogóle zrobić? Nie mogę tego wrzucić w kod, ponieważ php jest wykonywany po stronie serwera, prawda? Więc gdyby to wpisać normalnie, to niejako zmuszałbym js do wykonania się na serwerze? Domyślam się że trzeba na początku dodać
Ale co dalej? Jak wywołać odpowiednią funkcję w danym miejscu? Może coś robię całkiem zupełnie źle?