@Niktoś, przede wszystkim uwaga moja- zwracasz się do innych osób z małej litery pisząc "ty". I to już nie jest pierwszy raz, jakieś przeoczenie- nie ja jeden to zauważyłem i nie ja pierwszy poruszam tą kwestię. Albo robisz to z szacunkiem do swojego rozmówcy pisząc zwroty osobowe wielką literą, albo robisz to w dalszym ciągu małą, a ja ze swojej strony kończę z Tobą dyskusję.
Przyrównujesz Niemców/Czechów do Polski... Równie dobrze mógłbyś przyrównać do Gujany, Czadu czy Wysp Tokelau.
Widzę dobrze co jest u Niemców i u Czechów. Ślina mi cieknie po brodzie i chciałbym tam być; chciałbym być jednym z nich. Tylko wtedy mógłbym żyć godnie. Oh, moje Niemcy (tak, to ironia).
Ciężko jest żyć godnie w Polsce? Masz żonę, pracujecie oboje zarabiając 1500zł, za 3 koła można żyć godnie i utrzymać dwójkę dzieci- gwarantuję Ci to, bo nie jeden taki przypadek na oczy widuję.
Cytat
Niektórym się udaje i poziomu życia to nawet Ty możesz im pozazdrościć, nie którym nie, więc powracają- ale nieudacznikami i tak bym ich nie nazwał.
Nie wiesz jaki jest mój poziom życia, więc skąd od razu te proroctwa? Poza tym na pewno nikomu nie zazdroszczę tego, że ma dużo pieniędzy. Nie wiem, może jestem jakimś archaicznym typem, który nie rozumie kapitalistycznych standardów życia w XXI wieku. Bo przyznam- mam czasem ochotę się odciąć od tej pogoni za wszystkim, osiąść gdzieś w górach, chodować owce i jeździć całymi dniami ciągnikiem po polu pijany albo trzeźwy.
Cytat(Niktoś @ 19.07.2012, 20:15:04 )

Weź załóż rodzine i utrzymaj trojga dzieci, pomoc państwa to 90 zł na dziecko -za tyle to ty kupisz paczkę pampersów.Teraz nie porównam Niemców, a Republikę Czeską gdzie na dziecko państwo przeznacza około 9000tyś koron-na nasze to 1200-1300 zł. Widzisz różnice? U Niemców jest pewnie jeszcze lepiej.
No to biznes roku. Dziecko co trzy kwartały i można leżeć. 90zł to akurat żeby dać dziecku 5 złotych na bułkę do szkoły rano. A te pampersy za 90zł to nie wiem, chyba adidas'a. Nie wiem, chciałbyś żeby wszystko za Ciebie zrobili? Zakładasz rodzinę i o nic się nie martwisz, bo zapomoga będzie? Może jeszcze powinien ktoś przyjść i dziecku śliniaczek do obiadu założyć...
Cytat
Nie należy się dziwić ,że ludzie wyjeżdżają(nie za lepszymi pieniędzmi jak Ty to powiedziałeś) za lepszym życiem
więcej pieniędzy = lepsze życie, tak?
Cytat
tutaj założenie rodziny to komfort na który mogą pozwolić sobie nieliczni
Taa, szkoły puste : )