kajtek2008
23.06.2012, 09:58:53
Mam pytanie dotyczące rejestracji na stronie dzięki facebookowi. Strałem się szukać jak do działą, ale wszędzie znalazłem tylko poradniki jak umieścić owy skrypt. Mi chodzi oto jak połaczyć zwykła rejestracje z rejestracją facebooka.
Załóżmy ze mamy w bazie tabele `login`, czy przy rejestracji fb, `login` = imię i nazwisko ?, jeśli tak to 2 sprawa, jak to jest z hasłem, nie może być raczej puste pole `password`, przecież każdy by mógł serfować po kontach.
Dobra załóżmy ze rozwiązaliśmy problem rejestracji, teraz logowanie. Przyciskamy przycisk zaloguj, i jak to działa, jak jest weryfikowane hasło, przez fb_id?
deha21
23.06.2012, 14:12:57
Ja mam to zrobione tak...
Jeśli ktoś się rejestruje przez Facebooka(FB) to sprawdzam jego e-mail z FB czy istnieje u mnie w bazie:
Jeśli nie istnieje to tworzę konto, gdzie jako login daję imię i nazwisko z FB (choć możesz dać np. jako login e-mail, jak wolisz), tworzę losowe hasło i wysyłam na maila informację że hasło zostało wygenerowane (żeby uzytkownik mógł się zalogować też bez FB). Do pola 'FB' w bazie danych wrzucam ID użytkownika z Facebooka.
Jeśli taki e-mail istnieje w bazie, użytkownik dostaje komunikat że konto na ten e-mail jest zarejestrowane (jak chcesz możesz zrobić żeby skrypt sprawdzając maile, jeśli są takie same, robił UPDATE pola FB w bazie i tam wrzucam FB_ID)
Jeśli użytkownik zaloguje się na swoje konto normalnie to ma opcję podłączenia konta facebook'owego. Wtedy tylko robię UPDATE w bazie do pola 'FB' gdzie znajduje się identyfikator konta (nadawany przez FB).
Potem, jeśli użytkownik zaloguje się przez FB to sprawdzam czy jego FB_ID jest takie same jak moje pole 'FB' w bazie. Jeśli tak to go loguje. Resztę weryfikacji autentyczności użytkownika zapewnia Facebooka.
kajtek2008
23.06.2012, 19:28:32
@AdIoS_Neo
Tyle to ja wiem, ale jak się pytałem jak to działa ze zwykłą rejestracją.
@deha21
Dzięki za pomoc.