Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rejestracja przez facebooka
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kajtek2008
Mam pytanie dotyczące rejestracji na stronie dzięki facebookowi. Strałem się szukać jak do działą, ale wszędzie znalazłem tylko poradniki jak umieścić owy skrypt. Mi chodzi oto jak połaczyć zwykła rejestracje z rejestracją facebooka.

Załóżmy ze mamy w bazie tabele `login`, czy przy rejestracji fb, `login` = imię i nazwisko ?, jeśli tak to 2 sprawa, jak to jest z hasłem, nie może być raczej puste pole `password`, przecież każdy by mógł serfować po kontach.

Dobra załóżmy ze rozwiązaliśmy problem rejestracji, teraz logowanie. Przyciskamy przycisk zaloguj, i jak to działa, jak jest weryfikowane hasło, przez fb_id?

AdIoS_Neo
Witam,
Tu masz wszystko napisane
deha21
Ja mam to zrobione tak...
Jeśli ktoś się rejestruje przez Facebooka(FB) to sprawdzam jego e-mail z FB czy istnieje u mnie w bazie:
Jeśli nie istnieje to tworzę konto, gdzie jako login daję imię i nazwisko z FB (choć możesz dać np. jako login e-mail, jak wolisz), tworzę losowe hasło i wysyłam na maila informację że hasło zostało wygenerowane (żeby uzytkownik mógł się zalogować też bez FB). Do pola 'FB' w bazie danych wrzucam ID użytkownika z Facebooka.
Jeśli taki e-mail istnieje w bazie, użytkownik dostaje komunikat że konto na ten e-mail jest zarejestrowane (jak chcesz możesz zrobić żeby skrypt sprawdzając maile, jeśli są takie same, robił UPDATE pola FB w bazie i tam wrzucam FB_ID)

Jeśli użytkownik zaloguje się na swoje konto normalnie to ma opcję podłączenia konta facebook'owego. Wtedy tylko robię UPDATE w bazie do pola 'FB' gdzie znajduje się identyfikator konta (nadawany przez FB).

Potem, jeśli użytkownik zaloguje się przez FB to sprawdzam czy jego FB_ID jest takie same jak moje pole 'FB' w bazie. Jeśli tak to go loguje. Resztę weryfikacji autentyczności użytkownika zapewnia Facebooka.
kajtek2008
@AdIoS_Neo
Tyle to ja wiem, ale jak się pytałem jak to działa ze zwykłą rejestracją.

@deha21
Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.