Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Symulator giełdy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
markonix
Zapraszam do oceny:
http://gra.ebizo.pl

Gra symulacyjna, która w znacznym uproszczeniu uczy gry na giełdzie.
Nastawiona jest na nauke podstawowych praw działania giełdy (sprzedaż, kupno, pojęcie portfela aukcji, podatki, prowizje, godziny i dni działania).
Pozwala też na gre w czasie rzeczywistym równolegle do prawdziwej giełdy.
Akcje aktualizowane są raz na dzień do godziny po zamknięciu giełdy.
Liczba rekordów akcji (wyłącznie kursy zamknięcia) - ponad 900 tysięcy..

Konto testowe:
test / test

Do testowania polecam tournament bądź klasyczny tryb gry.

Jest to projekt na zaliczenie przedmiotu nieinformatycznego.

Zapraszam do oceny.
Damonsson
Tam gdzie kupuję akcję, mogę wybrać tylko ile akcji i muszę celować żeby wyszło tyle ile chcę pieniędzy, powinno też być w drugą stronę, że chcę przeznaczyć 500tys na akcję Netia i wylicza mi że jest to 500 akcji na przykład.

Po skończonym tournament do wyniku nie liczy się kasa którą mam zainwestowaną...przepada czy jak? tongue.gif
markonix
W ostatniej rundzie jest informacja że jest to ostatnia runda i aby podsumowanie miało sens to dobrym pomysłem byłoby sprzedanie wszystkiego co się ma.
Wartość portfela nie jest liczona w podsumowaniu (rankingu).
Chodzi głównie aby pokazać graczowi czy stracił / zarobił oraz wyjaśnić kwestie podatków.

Co do kupowania faktycznie mógłby być przełącznik wg jednostek/kwoty ale gdyby się chciało..
Ogólnie teraz nie jest na chybił trafił bo jak chcesz wydać wszystko to na dole pojawia się komunikat gdy przekroczysz budżet - nie trzeba wysyłać formularza.
toaspzoo
Informacje

Runda 32 / 14
Data: 09 Marca 2012
Dzień: Piątek
Giełda: Nieczynna (święto)
Stan konta: 105 000,00 zł
W portfelu: 0,00 zł

Giełda codziennie jest nieczynna, nie mogę nic zrobić.
Typ gry rzeczywisty

Cytat
Podsumowanie gry

Twój stan konta to: 28 497,80 zł, a grę zaczynałeś z kwotą 105 000,00 zł. Wynika z tego, że straciłeś 76 502,20 zł.

Pamiętaj, że żyjesz w Polsce i od wszystkiego są podatki. Podatek płacisz raz w roku i wynosi on 18%. W Twoim przypadku jest to nawet dobra wiadomość ponieważ i tak nic nie zarobiłeś więc go nie zapłacisz. Ponad to strata przechodzi na kolejne lata tak więc jeżeli w przyszłym roku by Ci się znów za bardzo powiodło to zapłacisz mniejszy podatek (pomniejszony o stratę czyli 13 770,40 zł).

Środki, którymi grałeś nie pochodziły niestety z Twoich urodzin, a zapożyczyłeś je w banku na oprocentowaniu 11%. Przyjmując, że nie ma kar za przedwczesne spłacenie kredytu oraz przybliżając czas spłaty do jednego miesiąca koszt kredytu to: 916,67 zł.

Tak więc po odjęciu kosztów kredytu Twój ostateczny wynik to: 77 418,87 zł straty.

Bardzo szybko, myślę, że może być przydatne aczkolwiek na dłuższą metę nie widzę przyszłości dla tego projektu.

PS. Nie pokazuj linków na headerze: logowanie, rejestracja gdy zalogowany !

Pozdrawiam

@markonix - zauważyłem u Ciebie w stopce link do strony http://www.losowe-haslo.pl w stylach textarea wyświetlającego hasło daj
  1. resize: none;
bo w firefoxie można zmieniać rozmiar, co lekko irytuje
phpion
Wydaje mi się, że dużym problemem tej gry jest kompletnie nieintuicyjna nawigacja. Fajna natomiast jest biblioteka do wykresów smile.gif no ale to zapewne gotowiec. Generalnie osobiście nie bardzo wiem o co w tym wszystkim chodzi, jak się po tym poruszać hehe.

Swoją drogą: widzę, że dr Fornal znowu szaleje z pomysłami smile.gif Kilka lat temu na zaliczenie byłem w ekipie kontynuującej jego inny pomysł (IBA). Wówczas określał go jako "taka nasza-klasa, tylko że lepsza" biggrin.gif
IceManSpy
@up

Link do wykresów: http://www.highcharts.com/ Po wykresem był link wink.gif
markonix
@toaspzoo - czas rzeczywisty nie działał ponieważ go robiłem na samym końcu i chyba zasnąłem przed kliknięciem zapisz smile.gif i funkcje, klasy były gotowe ale ich nie dopiąłem do systemu gry (a błędy były wyłączone). Już oczywiście poprawione choć nieprzetestowane. Ze względu na ten błąd wszystkie opisy i wartości były brane z innych typów gier i wprowadzały w błąd.

@toaspzoo co do losowe-haslo dlaczego irytuje możliwość rozszerzania? Dodałem max-width jeżeli chodziło Ci o to, że można było rozciągnąć poza ekran.

@phpion, póki jestem studentem jeszcze to nie będę się wypowiadał ale jak będzie okazja to też ponarzekam. Ogólnie nie miałem ochoty rozwijać cudzych projektów i wolałem napisać coś swojego. Troszkę żałuje bo oceny jeszcze nie dostałem, męczyłem się sumarycznie gdzieś z tydzień z aplikacją, a wyjdę na tym na podobnym poziomie jak osoby, które przyszły na egzamin z ściągą i zaliczyły na 3, 4 (też go musiałem pisać, a go oblałem bo robiłem aplikacje).

Co do nawigacji to jest ona wytłumaczona w pierwszej rundzie oraz analogiczne ikony są cały czas w prawej kolumnie.
Ogólnie ikonki to szansa na wykazanie się kolegi, który robił ze mną projekt.

Wykresy:
http://www.highcharts.com/products/highstock
Ich zastosowaniem są właśnie wykresy giełdowe.
toaspzoo
A co w sprawie linków na headerze ?
pisii35
Fajnie by było coś w rodzaju demo gry - nie każdemu chce się od razu rejestrować, żeby zobaczyć o co chodzi..
markonix
Przecież podałem dane do konta demo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.