Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny hosting
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
jacked
Cześć.
Czytałem w archiwum tego forum różne tego typu tematy, ale nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Od razu mówię, że nie chcę zakładać firmy hostingowej, ale powiedzmy że w przyszłości chciałbym udostępniać taką opcję moim użytkownikom. Załóżmy, tak tylko dla ilustracji, że mam serwis, umożliwiający tworzenie prostych stron internetowych. Taki skrypt który pozwala wybrać użytkownikowi tytuł strony, jej kolor, logo, ustawić treść itd. Wiem wiem, że nie ma sensu robić takich rzeczy bo już jest, ale to tylko ilustracja. Jak każda strona internetowa, tak i ta musi być na jakimś serwerze umieszczona. Więc chcę stworzyć nieduży hosting, który każdemu użytkownikowi który zrobił stronę przydziela np. 100MB na serwerze, robi to w sposób zautomatyzowany. Czytałem, że żeby otworzyć tego rodzaju hosting, muszę mieć serwer dedykowany i serwer do backupu. Czyli ok. 1000zł miesięcznie za dedyka i 300zł za serwer do backupu. Liczę się z kosztami, ale zanim go kupię warto jeszcze się nauczyć administrowania takim serwerem. Wiem, że muszę zainstalować na nim Linuksa. Ale właśnie... co dalej.

1. Chcę przecież, żeby każda nowa strona miała przydzielone miejsce na serwerze dedykowanym, jak to zrobić?
2. Jeśli dysk serwera się zapełni, to co wtedy? Mam dogadać się z dostawcą serwera(np. ovh), w sprawie wymiany dysku na większy?
3. Co jeśli chciałbym kupić kolejny serwer, dla kolejnych użytkowników? Jak go połączyć z pierwszym?
4. Czy serwery dedykowane mogą zostać jakoś poważnie obciążone, to znaczy, na jednym serwerze jest dużo stron, użytkownicy wchodzą na te strony, łączą się tylko tym z jednym serwerem, czy on czasem nie będzie przeciążony? A raczej kiedy będzie? Czy to da się jakoś przewidzieć?

No i w końcu gdzie i od czego zacząć żeby znać się na takich serwerach i umieć zrobić takie rzeczy? Powtórzę, że nie chcę tworzyć akurat kreatora stron www, nim się posłużyłem jako przykładem.
grrizli
Zasadniczo, to stwierdzenie, że potrzebujesz 2 serwery w tym jeden do hostingu jest mało precyzyjne i prawdziwe. IMO wystarczy jeden a backup możesz robić na zewnętrzny nośnik lub może Ci taka mozliwosc dawac hostingodawca+jakieś własne rozwiązania.

Cytat(jacked @ 21.01.2012, 02:29:38 ) *
1. Chcę przecież, żeby każda nowa strona miała przydzielone miejsce na serwerze dedykowanym, jak to zrobić?

Jeżeli chcesz udostepniac swoim uzytkownikom jakies uslugi typu ftp, ssh itp. czyli dac im mozliwosc wrzucania w ten sposob np. obrazkow na serwer do tych swoich stron z kreatora, to musisz uzyc mechanizmu quota lub czegos zblizonego w serwerze ftp. Jezeli swoje strony beda mogli robic tylko przez te szablony i interfejs webowy to juz Twoja w tym glowa, w PHP aby im policzyc ile zajmuja smile.gif

2. Jeśli dysk serwera się zapełni, to co wtedy? Mam dogadać się z dostawcą serwera(np. ovh), w sprawie wymiany dysku na większy?

Mozna np. uzyc chmury/cdn do trzymania najbardziej pozerajacych miejsce rzeczy. Wtedy masz przestrzen nieograniczona. W wyadku tego dedykowanego serwera to zazwyczaj mozna. Oczywiscie za odpowiednia oplata.
3. Co jeśli chciałbym kupić kolejny serwer, dla kolejnych użytkowników? Jak go połączyć z pierwszym?

Jak to 2 komputery podlaczone do sieci (a jesli sie nie zdecydujesz na podlaczenie dla drugiego to jako 2 komputery w jednej sieci) beda mogly sobie oferowac rozne uslugi.
Zalezy co rozumiesz przez polaczenie! jezeli stwierdzisz, ze na drugim serwerze bedzie tylko baza danych, to laczenie sie z baza danych znasz w php. Ogolnie mozna zrobic dla nich vlana, beda w `sieci lokalnej` i beda mogly sobie udostepniac rozne uslugi
4. Czy serwery dedykowane mogą zostać jakoś poważnie obciążone, to znaczy, na jednym serwerze jest dużo stron, użytkownicy wchodzą na te strony, łączą się tylko tym z jednym serwerem, czy on czasem nie będzie przeciążony? A raczej kiedy będzie? Czy to da się jakoś przewidzieć?

Przewidziec sie da, jak dysponujesz statystykami i widzisz gdzie to wszystko zmierza. Czy wchodza czy jednak nie smile.gif Oczywiscie moze zostac obciazony. Rozwiazaniem jest load balancing oraz rozdzielanie np na poszczegolne serwery: hostingujacy pliki statyczne, dynamiczne i baze danych.

No i w końcu gdzie i od czego zacząć żeby znać się na takich serwerach i umieć zrobić takie rzeczy? Powtórzę, że nie chcę tworzyć akurat kreatora stron www, nim się posłużyłem jako przykładem.

polecam materiały np. do CompTIA Server+, dokumentacje wydawcow dystrybucji i inne tego typu materialy.
ShadowD
Ogólnie to masz kilka opcji najlepszą jak chcesz profesjonalnie jest chmura np. - https://www.e24cloud.com/ jak brakuje Ci miejsca w panelu klikasz edytuj server i zmieniasz wartość ram lub hdd, restart i masz już więcej zasobów. Takim sposobem możesz sporo zyskać na administracji i nie martwisz się obciążeniem.

Na start radził bym się nie napalać na wielki $$ a na spore koszta, kupić sobie reselera i jakiś panel typu directadmin do tego, skorzystać z api i dodawać każdemu nowe konto hostingowe z jakiegoś gotowego pakietu (sam go konfigurujesz). Nie wpędzisz się w koszta i na start wydajesz po 500zł/rok a nie 2x tyle co miesiąc, takie zasoby Ci po prostu nie potrzebne. Ponadto upgrade resolera to telefon do admina i prośba o zmianę pakietu na większy i tyle dalej działasz jak dawniej.

Ogólnie sporo osób kupuje dedyki a potem żałuje wydania kilku tysięcy na nic, a co do kopi zapasowej profesjonalne hostingi umożliwiają taką opcję, za dodatkowy $$ będą robić Ci kopię 2x dziennie. ;-)
jacked
Dziękuję za odpowiedzi.
Rzeczywiście, chmura wydaje się być bardzo dobry rozwiązaniem, mogę zminimalizować koszty początkowe a w miarę rozwoju mogę szybko powiększyć dowolne parametry serwera.

Cytat
Jeżeli chcesz udostepniac swoim uzytkownikom jakies uslugi typu ftp

Nie chcę, załóżmy, idąc za przykładem kreatora, że użytkownicy nie maja dostępu do serwera przez ftp. Kreują stronę, wrzucają jakieś obrazki tylko przez panel administracyjny tej strony. Nie przez ftp. Mają przydzielone miejsce np. 5GB ale nie mają dostępu do swojej "działki" serwera przez ftp. Ok w PHP mogę policzyć ile użytkownik ma miejsca wolnego, a ile zajętego. Ale jak przydzielić całkowite miejsce, automatycznie? Może przez jakiś skrypt hostingowy?

Cytat
Rozwiazaniem jest load balancing oraz rozdzielanie np na poszczegolne serwery: hostingujacy pliki statyczne, dynamiczne i baze danych.

Trzymając się chmury... warto jest zakupić dwa serwery w chmurze? Jeden dla plików dynamicznych, i jeden na którym są bazy danych, który odbiera i przetwarza zapytania mySQL itd.? Jak w taki sposób będę mógł zauważyć, czy któryś z serwerów nie jet czasem przeciążony?

Cytat
polecam materiały np. do CompTIA Server+, dokumentacje wydawcow dystrybucji i inne tego typu materialy.

Okej dzięki poszukam tego!

Cytat
Ogólnie to masz kilka opcji najlepszą jak chcesz profesjonalnie jest chmura np. - https://www.e24cloud.com/

Trochę dziwne jest to płacenie za chmurę w godzinach... chcąc obliczyć miesięczny wydatek przeliczam to tak(nie do końca wiem czy dobrze): 0,63zł(koszt chmury za godzinę) * 24h = 15,12zł za dzień. Więc w miesiącu ok. 32dni * 15,12zł = 483,84zł(pewnie jest jeszcze vat, ale nie było go podanego więc nie liczyłem). Cena ta jest według e24cloud.com za chmurę 3 rdzenie, 6GB ram i 300GB HDD. To kwota znacznie mniejsza od dedyka. Ale np. w 1and1 taka samą konfiguracja kosztuje - ok 343,17zł za miesiąc z vat.
Ale druga sprawa jest taka, że e24cloud oferuje znacznie większe możliwości rozbudowy konfiguracji chmury, 1and1 ma z tego co widać maksymalną pojemność jaką można wybrać to 800GB, a e24cloud.com jest to 2TB. Wychodzi że 1and1 jest tańsze, ale nie chcę być w przyszłości ograniczony. Chyba że jest jakieś inne wyjście, może można uzgodnić większy dysk niż 800GB.

Cytat
Na start radził bym się nie napalać na wielki $$

Wiem o tym... nic nie jest takie proste jakby się mogło wydawać :/

Cytat
kupić sobie reselera i jakiś panel typu directadmin do tego, skorzystać z api i dodawać każdemu nowe konto hostingowe z jakiegoś gotowego pakietu (sam go konfigurujesz).

Okej tylko, czy mogę to zautomatyzować? Załóżmy, że po tym jak użytkownik wybierze nazwę strony, kolor, motyw itp. Wciśnie przycisk "stwórz stronę" i automatycznie, serwer powinien przypisać część mojej chmury, jako miejsce na pliki jego strony. Klika załóż stronę i automatycznie ma to przykładowe 5GB wydzielone. Czy jakiś narzędzi mogę to zrobić? Czy będę musiał napisać własny skrypt PHP?

Cytat
Ogólnie sporo osób kupuje dedyki a potem żałuje wydania kilku tysięcy na nic

Dlatego tez już zrezygnowałem z dedyka na rzecz chmury.

A tak w ogóle, to jest legalne, że jeśli kupię sobie serwer w chmurze od jakiegoś dostawcy, a następnie przechowuję na nim pliki moich użytkowników? W pewnym sensie... to jest tak jakbym stworzył "hosting na hostingu". Ale przecież nie daję im dostępu do FTP, ani oni nie kupują miejsca na hosting swoich plików, a na stronę którą tworzą w kreatorze.
ShadowD
Cytat
Okej tylko, czy mogę to zautomatyzować? Załóżmy, że po tym jak użytkownik wybierze nazwę strony, kolor, motyw itp. Wciśnie przycisk "stwórz stronę" i automatycznie, serwer powinien przypisać część mojej chmury, jako miejsce na pliki jego strony. Klika załóż stronę i automatycznie ma to przykładowe 5GB wydzielone. Czy jakiś narzędzi mogę to zrobić? Czy będę musiał napisać własny skrypt PHP?

Widziałeś kiedyś konto na directadmin lub cpanel? Reseler daje możliwością tworzenia takich kont, a Ty jesteś ich adminem - ten sposób wykorzystują hostingi niższych lotów bardzo często, takie konto podlicza wszystkkie dane, umożliwia dodanie domen, ftp i wszystkiego co ma zwykły hosting.
Cytat
A tak w ogóle, to jest legalne, że jeśli kupię sobie serwer w chmurze od jakiegoś dostawcy, a następnie przechowuję na nim pliki moich użytkowników? W pewnym sensie... to jest tak jakbym stworzył "hosting na hostingu". Ale przecież nie daję im dostępu do FTP, ani oni nie kupują miejsca na hosting swoich plików, a na stronę którą tworzą w kreatorze.

Reselery i wszystko co wyżej dedyk czy vps są po to by udostępniać innych właśnie konta hostingowe i znów odwołanie do małych hostingodawców - oni kupują vps (potem dedyki) kupują licencję directadmin i zarządzają swoimi userami. (licencja dożywotnia to koszt ~500zł jednorazowo lub taniej).

Przykład który Ci dałem to chmura nie najtańsza, na pewno znajdziesz coś tańszego jednak jej możliwości są spore jak chodzi o konfig a i rozmowa z adminem o więcej zasobów to nie problem.
erix
Cytat
Cena ta jest według e24cloud.com za chmurę 3 rdzenie, 6GB ram i 300GB HDD. To kwota znacznie mniejsza od dedyka

Na kimsufi za ~245zł/miech masz i7 8-wątkowego (4 fizyczne rdzenie), 24 GiB RAM i 2 TiB HDD. Fakt, musisz sobie skonfigurować wszystko samodzielnie, ale zasuwa jak rakieta. tongue.gif
jacked
Cytat
Widziałeś kiedyś konto na directadmin lub cpanel? Reseler daje możliwością tworzenia takich kont, a Ty jesteś ich adminem - ten sposób wykorzystują hostingi niższych lotów bardzo często, takie konto podlicza wszystkkie dane, umożliwia dodanie domen, ftp i wszystkiego co ma zwykły hosting.

Widziałem, ale nigdy w to się nie zagłębiałem smile.gif Więc teraz muszę się w to zagłębić. Dzięki za info!

Cytat
Na kimsufi za ~245zł/miech masz i7 8-wątkowego (4 fizyczne rdzenie), 24 GiB RAM i 2 TiB HDD. Fakt, musisz sobie skonfigurować wszystko samodzielnie, ale zasuwa jak rakieta.

To ciekawa oferta... prawdę mówiąc wolałbym chmurę, ale skoro za takiego dedyka płacę tyle samo co za wiele uboższą(pod względem konfiguracji) chmurę, to chyba w takim przypadku bardziej opłaca się dedyk; jak będę chciał poszerzyć sprzęt mojej chmurki, to cena wzrośnie, a tu mam mocny sprzęt za cenę podstawowej chmury.
Powiedz mi tylko: czy ta konfiguracja nie jest piekielnie trudna? Pewnie będę musiał zainstalować Debiana, firewall, DirectAdmin/CPanel, no i LAMPa. Po za tym trzeba coś jeszcze zrobić?

@edit:
No i chciałem jeszcze zapytać, jeśli zdecydowałbym się na kimsufi, i muszę skonfigurować sobie wszystko samemu... to kto zainstaluje tam system(Debian)? Pracownicy? No bo nie wiem, jak ja mam sam go zainstalować, skoro nie włożę tam płyty bo nie mam tej maszyny u siebie w domu smile.gif
ShadowD
Powiem tak, jeśli nie znasz się na administracji to musisz kogoś zatrudnić, a skoro chcesz wydawać po 300zł/miesiąc to informatyka zatrudnić to nie problem - pewnie na hostingu się idzie dogadać i też to zrobią jak zapłacisz.

Co do systemu, masz panel i w nim wybierasz system, 10min i jest zainstalowany.
erix
Cytat
No i chciałem jeszcze zapytać, jeśli zdecydowałbym się na kimsufi, i muszę skonfigurować sobie wszystko samemu... to kto zainstaluje tam system(Debian)? Pracownicy? No bo nie wiem, jak ja mam sam go zainstalować, skoro nie włożę tam płyty bo nie mam tej maszyny u siebie w domu

Masz preinstalowane obrazy. vKVM też jest, więc możesz załadować zdalnie ISO, ale rzadko jest taka potrzeba. [;

FBSD śmiga aż miło, nie wiem, jak tam jest z linuskami, ja nie z osady nielotów. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.