Cześć.
Czytałem w archiwum tego forum różne tego typu tematy, ale nie mogę uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Od razu mówię, że nie chcę zakładać firmy hostingowej, ale powiedzmy że w przyszłości chciałbym udostępniać taką opcję moim użytkownikom. Załóżmy, tak tylko dla ilustracji, że mam serwis, umożliwiający tworzenie prostych stron internetowych. Taki skrypt który pozwala wybrać użytkownikowi tytuł strony, jej kolor, logo, ustawić treść itd. Wiem wiem, że nie ma sensu robić takich rzeczy bo już jest, ale to tylko ilustracja. Jak każda strona internetowa, tak i ta musi być na jakimś serwerze umieszczona. Więc chcę stworzyć nieduży hosting, który każdemu użytkownikowi który zrobił stronę przydziela np. 100MB na serwerze, robi to w sposób zautomatyzowany. Czytałem, że żeby otworzyć tego rodzaju hosting, muszę mieć serwer dedykowany i serwer do backupu. Czyli ok. 1000zł miesięcznie za dedyka i 300zł za serwer do backupu. Liczę się z kosztami, ale zanim go kupię warto jeszcze się nauczyć administrowania takim serwerem. Wiem, że muszę zainstalować na nim Linuksa. Ale właśnie... co dalej.
1. Chcę przecież, żeby każda nowa strona miała przydzielone miejsce na serwerze dedykowanym, jak to zrobić?
2. Jeśli dysk serwera się zapełni, to co wtedy? Mam dogadać się z dostawcą serwera(np. ovh), w sprawie wymiany dysku na większy?
3. Co jeśli chciałbym kupić kolejny serwer, dla kolejnych użytkowników? Jak go połączyć z pierwszym?
4. Czy serwery dedykowane mogą zostać jakoś poważnie obciążone, to znaczy, na jednym serwerze jest dużo stron, użytkownicy wchodzą na te strony, łączą się tylko tym z jednym serwerem, czy on czasem nie będzie przeciążony? A raczej kiedy będzie? Czy to da się jakoś przewidzieć?
No i w końcu gdzie i od czego zacząć żeby znać się na takich serwerach i umieć zrobić takie rzeczy? Powtórzę, że nie chcę tworzyć akurat kreatora stron www, nim się posłużyłem jako przykładem.