artuross
10.01.2012, 15:57:37
Chciałem Was zapytać czy jest taka możliwość, by plik .html tworzył się przy wchodzeniu na stronę, np. mam linki na stronie, jeden z nich prowadzi do strony xyz.html, ale ten plik nie istnieje na serwerze, dopiero, gdy ktoś w niego wejdzie jest tworzony przez odpowiedni kod php - i tak, to ma być plik .html, a nie .php czy inne rozszerzenie.
Być może ta 'technologia' tworzy pliki .html, gdy wykonuje się kod index.php, ale jak wtedy usunąć taki plik .html po wyjściu z niego? Może da się usunąć plik .html np. 10 minut po utworzeniu go?
Liczę na Wasze porady
ShadowD
10.01.2012, 16:05:30
To o czym piszesz jest kompletnie nie optymalne, napisz dlaczego chcesz stworzyć coś takiego. Jeśli chodzi Ci by był to plik z rozszerzeniem html to użyj .htaccess do zmiany html na php lub uczyń pliki html wykonywalnymi i w nich generuj zawartość.
pedro84
10.01.2012, 16:05:48
Tworzenie pliku znajdziesz w manualu. URL = mod_rewrite.
Poza tym, bez sensu rozwiązanie.
artuross
10.01.2012, 16:15:22
Nie wiem czy to bez sensu, ale po prostu widziałem coś takiego na jakieś stronie (nie możliwe, żeby były to pliki .html, byłoby ich zbyt dużo), po prostu mnie to zainteresowało, strony były dosyć duże, i prawie niczym się nie różniły, ale wszystkie (te, które przeglądałem) były plikami .html i każda z nich miała przynajmniej kilka kilobajtów, przy czym linków do podstron było z 10 mln (na oko).
Niktoś
10.01.2012, 16:17:05
Cytat
i prawie niczym się nie różniły
Bo to prawdopodobnie była jedna strona,a nie 10mln nowo wygenerowanych.
pedro84
10.01.2012, 16:17:07
Dobra, nie łapię o co Ci chodzi. URL poproszę.
Koledze chodzi zapewne o przyjazne adresy:
www.moja-strona.pl/projekty/abc.html
www.moja-strona.pl/projekty.projekt66.html
www.moja-strona.pl/aktualnosci/1.html
...i zastanawia się jak to jest zrobione
pedro84
10.01.2012, 16:25:14
Chopie, marsz do Googla i czytać co to jest mod_rewrite, a tutaj na forum sobie o podstronach poczytaj.
Sephirus
10.01.2012, 17:31:19
Jeśli chodzi o adresy to niczego nie można być pewnym

na przykład jeśli widzisz adres:
http://strona_dla_doroslych.pl/fajna-pupa.html wcale nie oznacza, że na serwerze jest plik fajna-pupa.html i tam jest zawartość bo równie dobrze może to być przekierowywane (przez właśnie na przykład .htaccess/mod_rewrite - dla apache) na adres:
http://strona_dla_doroslych.pl/kolejny_nap...okaz=fajna-pupa
Tak więc po krótce - Ty widzisz plik fajna-pupa.html, przeglądarka też go tak widzi ale naprawdę nie wiesz co tam siedzi

Korzystając z takich dobrodziejstw jak mod_rewrite twój pomysł a raczej spostrzeżenie nie jest niczym wyjątkowym tylko źle założyłeś na wstępie, że ktoś te pliki generuje i potem martwi się jak je kasować
artuross
10.01.2012, 18:59:53
Bez obrazy, ale Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem.
@Niktoś
Myślisz, że ja jestem taki tępy, że nie zauważam różnicy pomiędzy stroną /a.html, a /b.html, które różnią się w niewielkim stopniu, ale jednak się różnią?
@404
No Ty też zniszczyłeś system. Nawet nie będę tego dłużej komentował.
@Sephirus
Chyba jedyna odpowiedź, która mnie usatysfakcjonowała. Dziękuję bardzo, rep leci.
Aha, jeszcze pedro, następnym razem jak nie wiesz o co chodzi to nie pisz kolejnego posta dając jeszcze głupszą treść niż w pierwszym. Niczym mi nie pomogłeś, to tak jakbyś uczył matematyki, ktoś by Cię poprosił o wytłumaczenie, a Ty dałbyś mu przykład i odpowiedź. To do niczego nie prowadzi.
Niktoś
10.01.2012, 19:19:00
Cytat
Bez obrazy, ale Wy nie potraficie czytać ze zrozumieniem.
Czytać umiemy,anaalfabetami nie jesteśmy,ty może przejrzyj tutoriale i czytać je ze zrozumieniem ,zainteresuj się może metodą przesyłu danych get(poprzez parametry),dodatkowo zajrzyj jak działa mod rewrite ,a będziesz miał obraz całości i zmienisz zdanie że to 10mil wygenerowanych w locie stron html.
ShadowD
10.01.2012, 23:23:18
Nie komentując, jak byś przeczytał mojego (pierwszego posta) i miał chęć "zrozumienia" co tam ciekawego napisałem to już dawno byś się zorientował jak to działa. Widać Ci nie zależy na pomocy, a rozwiązaniu podanym na tacy.
Uriziel01
11.01.2012, 07:17:30
Kolejny 'niezbyt miły' użytkownik na tym forum, to już robi się smutna codzienność. A wracając do tematu to ja wiem że nie o to autorowi tutaj chodziło ale czy ktoś zauważył że tak właśnie działa cache ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.