Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy opłaca się kupić Apple Keyboard?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
JustHuman4
Szukam dobrej (i ładnej biggrin.gif) klawiatury. Planuję wybrać Apple Wireless Keyboard bez klawiatury numerycznej. Czy się opłaca? Podajcie proszę swoje opinie tongue.gif
Pozdrawiam smile.gif
erix
Miałem okazję "macać", zacne jest to w użyciu.

Gdyby nie było to takie drogie, kupiłbym ją zamiast zestawu Della. biggrin.gif
JustHuman4
Okazjonalna cena biggrin.gif : http://allegro.pl/klawiatura-apple-mac-ipa...2009708751.html

Mam Windows 7 gdzieś kiedyś słyszałem że jest jakiś program którym można sobie ustawić wszystkie klawisze na inne. Wie ktoś może jak on się zwie? Oczywiście jeśli możecie to dalej piszcie czy się opłaca tongue.gif
erix
AutoIt, AutoHotkey - to dla sekwencji.

Dla pojedynczych - SharpKeys.

ShadowD
Ja co prawda nie miałem możliwości pomacania tego, ale jak programator nie widzę życia bez numerycznej - sam korzystam z key'ja dla graczy g15, na razie nie zamienił bym jej na nic innego, podświetlane klawisze i makra - zakochany. ;-)

Nie lubię jabłka, za drogie na to co oferuje w wszystkich segmentach rynku - smartfony, komputery itd. Nie chcę zaczynać tutaj wojny, niewątpliwie ten sprzęt ma coś w sobie i jakość wykonania jest extra, ale jest za drogi inne firmy w podobnej jakości i lepszym sprzęcie dają o wiele niższą cenę i wszystko jest bardziej otwarte (oprogramowanie).
l0ud
Nie wydaje mi się, żeby ta klawiatura po okazyjnej cenie była oryginałem tongue.gif A coś takiego chętnie bym kupił, ale raczej jako dodatek do tabletu, a nie do codziennej pracy.
erix
Cytat
A coś takiego chętnie bym kupił, ale raczej jako dodatek do tabletu, a nie do codziennej pracy.

Niezłe prędkości można na tym wyciągnąć... tongue.gif
JustHuman4
Dzięki za podanie programów erix.

Ja jakoś nie korzystam prawie w ogóle z numerycznej. Szczerze mówiąc to korzystam z niej tylko wtedy, kiedy gram w Tony'ego Hawka tongue.gif
No bo jakie to ma zastosowanie przydatne ta numeryczna?

Ja przede wszystkim zwracam uwagę na komfort pisania, na mój gust najlepsze są właśnie płaskie klawisze. Drugim stopniem jest wygląd klawiatury i to czy się nie brudzi :/ .
Cena produktów Jabłka - faktycznie przerażająca. Ale ze względu na to, że akurat znalazłem tak tanią to sobie myślę - upewnię się, popytam i kupuję smile.gif
rzymek01
A co z bezpieczeństwem danych przesyłanych za pośrednictwem Bluetooth?

Można znaleźć sporo wpisów "Bluetooth keyboard attacks" czy innych artykułów, w których bezpieczeństwo Bluetooth nie jest chwalone smile.gif
Wiem, że BF ma mały zasięg itd., ale nie zmienia to faktu, że np. chciwy sąsiad zechce włamać się do Twojego banku etc.

Zmierzam do tego, że dane wprowadzane na klawiaturze są zazwyczaj poufne,
stąd moje przekonanie o tym, aby zrezygnować z BF (w przypadku klawiatury, myszka czemu nie) na rzecz bezpieczniejszych sposobów transmisji danych na odległość, chociażby dobrze zabezpieczone WiFi czy po prostu kabel tongue.gif
JustHuman4
Ale fakt, z samego początku miałem wątpliwości czy aby na pewno ten produkt jest produktem oryginalnym. Ale nigdy w życiu nie widziałem podróbki 1:1 Apple Keyboardu. Zapytałem już właściciela aukcji tongue.gif
/edit literówka biggrin.gif napisałem "zapytaj" zamiast "zapytam", przepraszam. A wiadomość już do gościa wysłałem. GG ma codziennie wyłączone -.-
wookieb
Cytat(rzymek01 @ 30.12.2011, 23:28:13 ) *
A co z bezpieczeństwem danych przesyłanych za pośrednictwem Bluetooth?

A ściany w chacie wykładasz ołowiem?
l0ud
Nie widzę żadnego powodu, dla którego ta klawiatura miałaby być oryginalna - sprzedawca nie wspomniał o tym w żadnym miejscu. Kompatybilność to inna sprawa.
by_ikar
To nie jest applowska klawiatura, ta od apple, nie jest taka płaska, przynajmniej na stronie producenta nie ma takiej w ofercie: http://store.apple.com/us/product/MC184LL/B?fnode=MTY1NDA1Mg a oryginalna niestety kosztuje prawie 3 razy tyle co ta podróbka do której link na allegro pokazałeś.

EDIT: odnośnie tego czy się opłaca, nie, zdecydowanie za 250 złotych nie kupiłbym klawiatury. Nie chodzi o firmę ale o cenę. Bo za 250złotych to mam o wiele lepszą klawiaturę, z większą ilością bajerów, czy w ogóle gwarancją. Bo za 250 złotych to ja bym już chciał jakieś konkrety, w przypadku appla dostaniesz o ile jest, rok gwarancji, w przypadku jakichś innych markowych klawiatur w tej cenie, dostaniesz 2-5 lat średnio. Czy widać różnice? Wydaje mi się że tak.
JustHuman4
Zobaczymy jak odpowie na e-maila.. O ile w ogóle odpowie mellow.gif

/edit Ale wiecie jak czasami jest. Ludzie przecież nie zawsze robią real foty prawda? Możliwe jest też to że koleś się nie zna i wsadził jakieś fotki z kosmosu tongue.gif
erix
Cytat
250złotych to mam o wiele lepszą klawiaturę, z większą ilością bajerów, czy w ogóle gwarancją. Bo za 250 złotych to ja bym już chciał jakieś konkrety, w przypadku appla dostaniesz o ile jest, rok gwarancji, w przypadku jakichś innych markowych klawiatur w tej cenie, dostaniesz 2-5 lat średnio. Czy widać różnice? Wydaje mi się że tak.

Jak żyję i ile klawiatur przeżyłem, tak żadna nie wymagała odesłania na gwarancję. A te "bajery", to można sobie o kant dolnej części pleców rozbić, jeśli zwyczajnie niewygodnie się pisze po parapecie.

Ostatnio poszukiwałem dla siebie i zeszło mi parę dni, aby coś sensownego znaleźć. Serio. I 250zł, to nie jest tak tragicznie za sensowny parapet... A nie łudźmy się - klawiatura, to dla nas narzędzie pracy i oszczędzanie na tym da później odpowiednio popalić.

Z życia - baardzo długo jechałem na zestawie Desktop Wireless Creative'a (wysoko profilowa, staroć). Wadą była dziwna transmisja bezprzewodowa, którą łatwo było zakłócić kładąc obok telefon z aktywnym połączeniem.

Po kilkudniowym przeglądaniu ofert (tak, kilkudniowym, bo znaleźć dobrą klawiaturę, to nie jest tak fajnie; zważywszy, że okoliczne sklepy z nie takiego małego miasta mają na stanie dwa-trzy modele, więc co tu pomacać?), trafiłem na Dell Y-RBP-DELL4 (http://www.redplanettrading.com/Dell-M756C-M797C-Y-RBP-DEL4-Wireless-Multimedia-Keyboard-and-Receiver.html). Tylko z układem US ciężko dostać, więc się męczę, póki co na UK...

Cytat
Zmierzam do tego, że dane wprowadzane na klawiaturze są zazwyczaj poufne,
stąd moje przekonanie o tym, aby zrezygnować z BF (w przypadku klawiatury, myszka czemu nie) na rzecz bezpieczniejszych sposobów transmisji danych na odległość, chociażby dobrze zabezpieczone WiFi czy po prostu kabel

Pokaż mi klawiaturę na wifi. tongue.gif

A poza tym, od czego są portfele na hasła? I tak żadnego nie zapamiętasz, poza tym - ręcznie nic nie wklepujesz.

Podsumując - klawiatura, to Twoje narzędzie pracy, to inwestycja. Kup dobrą, niekoniecznie tanią, bo dość szybko Ci się zwróci.
JustHuman4
Hahaha! smile.gif
Wyobraźcie sobie, że sprzedawca na moje pytanie czy to oryginalny produkt Apple'a odpowiedział w następujący sposób:

"nie

pozdr"

biggrin.gif

Troszkę jednak mi się smutno zrobiło, znacie jeszcze jakieś ładne i porządne klawiatury z płaskimi klawiszami tongue.gif ?

/edit Tu znalazłem ową podróbkę, tyle że tutaj są już prawdziwe fotki tego produktu. Wyraźnie widać też napis "made in china" rolleyes.gif
lobopol
Tylko produkty apple też są made in china smile.gif
vokiel
@JustHuman4 koniecznie bezprzewodowa?
JustHuman4
Bezprzewodowa nie musi być. Byle nie był też to Genius albo Vakoss.
vokiel
Jeśli może być przewodowa to polecam Logitech UltraX, według mnie jedna z najlepszych klawiatur. Srebno-czarna, aluminiowa obudowa, bardzo solidnie wykonana, niskie klawisze, niski skok, bardzo niezawodna (jedno czyszczenie, a działa nieprzerwanie od 6-ciu lat).
Moja wygląda tak: [1] [2], nowe ciut inaczej...
hwao
Chciałem kupić tą klawiaturę, ale... ciężko dostać taką z układem "polska programistyczna" (czyli głownie ułożenie przycisków kolo enter się rozchodzi).
W oficjalnym sklepie apple czas oczekiwania realizacji zamówienia 2-3tyg. A Prawie każda na allegro trzeba każdego prosić o real foto żeby samemu ocenić jaki to układ klawiszy (każdy wrzuca fotki z 'google' - z polskim programistycznym nie spotkałem się na allegro w ogóle).

Jak komuś nie przeszkadza inny to powinien być zadowolony
by_ikar
Cytat(erix @ 31.12.2011, 12:24:48 ) *
Jak żyję i ile klawiatur przeżyłem, tak żadna nie wymagała odesłania na gwarancję. A te "bajery", to można sobie o kant dolnej części pleców rozbić, jeśli zwyczajnie niewygodnie się pisze po parapecie.

Ostatnio poszukiwałem dla siebie i zeszło mi parę dni, aby coś sensownego znaleźć. Serio. I 250zł, to nie jest tak tragicznie za sensowny parapet... A nie łudźmy się - klawiatura, to dla nas narzędzie pracy i oszczędzanie na tym da później odpowiednio popalić.

Z życia - baardzo długo jechałem na zestawie Desktop Wireless Creative'a (wysoko profilowa, staroć). Wadą była dziwna transmisja bezprzewodowa, którą łatwo było zakłócić kładąc obok telefon z aktywnym połączeniem.

Po kilkudniowym przeglądaniu ofert (tak, kilkudniowym, bo znaleźć dobrą klawiaturę, to nie jest tak fajnie; zważywszy, że okoliczne sklepy z nie takiego małego miasta mają na stanie dwa-trzy modele, więc co tu pomacać?), trafiłem na Dell Y-RBP-DELL4 (http://www.redplanettrading.com/Dell-M756C-M797C-Y-RBP-DEL4-Wireless-Multimedia-Keyboard-and-Receiver.html). Tylko z układem US ciężko dostać, więc się męczę, póki co na UK...

Czytałeś w ogóle swojego posta? wink.gif Piszesz że po co mi gwarancja, a potem piszesz o klawiaturze która ma pewien problem w komunikacji. Może to była wada jakaś? Nie warto wówczas oddać do gwarancji? A ja niestety oddawałem klawiaturę do gwarancji. Koledze kupiłem taką w sumie nawet fajną, podświetlaną, za prawię stówę. Po 2 dniach podświetlenie padło i połowę klawiszy nie działało. Bez gwarancji mógłbym ją od razu wywalić. Więc z tą gwarancją to pojechałeś po bandzie. To że klawiatury mało kiedy się psują, nie oznacza że ja będąc klientem nie oczekuje od produktu za który wcale mało nie płacę, gwarancji. A w przypadku apple, to w sumie nie mam pojęcia dlaczego oni na wszystko dają 1 rok gwarancji, tak jakby jednorazówki produkowali. Klawiaturę którą pokazałeś, całkiem fajna, cenowo również. Można znaleźć coś w miarę taniego i dobrego. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zmiany swojej klawiatury i myszki, żeby zrezygnować z klawiatury numerycznej, i między innymi zastanawiam się nad bezprzewodową.. Ale to dopiero na wiosnę będę cokolwiek wymieniać, razem z biurkiem tongue.gif
acztery
Cytat(wookieb @ 30.12.2011, 23:51:21 ) *
A ściany w chacie wykładasz ołowiem?

HAHAHA komentarz roku 2011 biggrin.gif

Sama klawiatura jest super tak samo jak magic mouse.

Ale czy kupiłbym to jak bym nie miał maca, nie wiem.. przecież to zwykła klawiatura. jakich wiele..
lobopol
A ja tam polecam klawiatury logitecha, co prawda nie używam nisko skokowej tylko wave K350, ale jak za klawiaturę za którą wydałem nieco ponad 2 stówy (i dostałem całkiem sensowną myszkę którą mam na wszelki wypadek tongue.gif) to jest bardzo wygodna i dobrze wykonana.
Plusy:
-długi czas pracy na baterii
-spory zasięg działania
-profilowanie
-spory zapas programowalnych przycisków (mi tam te 14 wystarczy)
-szyfrowanie przesyłu danych z klawiatury do komputera
-gwarancja, logitech ma najlepszy serwis gwarancyjny jaki spotkałem, dla przykładu załatwiła mi się myszka nie miałem papierka z gwarancją i nie wiedziałem czy jest już po niej, wysłałem zapytanie do logitecha w formie: myszka przestała działać i nie wiem czy ma gwarancje, chciałbym kupić taką samą czy moglibyście mi dać namiar na jakiś sklep który je ma (myszka mx1000 już nie była produkowana). W kilku mailach poprosili o zdjęcia i numer seryjny myszki, okazało się że nie ma gwarancji i nie ma już nowej takiej myszki w sklepach zaproponowali mi zniżkę 50% na dowolny produkt z ich sklepu (wtedy było jeszcze >50$ za towar darmowa przesyłka) i kupiłem sobie g700 sporo taniej niż w sklepie smile.gif, a przy naprawach gwarancyjnych (których osobiście nie miałem żadnych jak dotąd, ale znajomy miał uszkodzenie mechaniczne z jego winy), proces gwarancyjny wyglądał tak:
--zdjęcia myszki pokazujące numery seryjne i karteczkę z podpisem miał wysłać mailem
--przeciąć kabel myszy i wysłać zdjęcia
--poczekać kilka dni na przyjazd nowej myszki

minus konkretnie mojej klawiatury to spory skok, ale mi to nie przeszkadza (mam drugą taką samą w robocie smile.gif)

Jak bym miał kupować koniecznie z niskim skokiem to brałbym zapewne:
-k750
-dinovo
rzymek01
Hehe,
czuję się zaatakowany, że poruszyłem kwestię bezpieczeństwa smile.gif

Nie wiem po co miałbym wykładać ściany ołowiem? Prędzej zrobiłbym sobie coś w stylu klatki Faradaya, ale trochę lipa, bo komórki by nie działały, chociaż zależy to w sumie od częstotliwości,

@erix,
http://allegro.pl/logitech-klawiatura-k340...2019937407.html

Nie jestem specjalistą, ale że podana wyżej klawiatura nie łączy się poprzez bluetooth ani podczerwień, oraz że nadaje na 2,4GHz to sądzę, że łączy się z kompem za pomocą protokołu wifi czy czegoś w tym rodzaju

Poza tym, nie używam portfeli haseł.

Powiem tak, z reguły nie ufam czemuś, czego nie znam,
nigdy nie miałem bezprzewodowej klawiatury, ani się tym za bardzo nie interesowałem,
stąd rodzą się pytania o bezpieczeństwo, jeśli Wy wiecie więcej na ten temat z chęcią poznam jakieś publikacje.

Pozdrawiam
JustHuman4
Hasając po produktach Logitech natknąłem się właśnie na Logitech Wireless Solar. Bardzo ładna, bezprzewodowa, płaskie klawisze aleeee... cena.. No właśnie, to samo co przy produktach Apple. Tutaj cena wynosi około 240 zł więc..
Kupi mi ktoś ją na urodzinki wink.gif ?

Co do kwestii bezpieczeństwa przy klawiaturach bezprzewodowych, szczerze uważam że to głupota tongue.gif

PS. Lost to mój ulubiony serial rzymku biggrin.gif
lobopol
rzymek01 bluetooth to też przesył danych falami radiowymi właśnie na paśmie 2.4Ghz:)
erix
Cytat
Piszesz że po co mi gwarancja, a potem piszesz o klawiaturze która ma pewien problem w komunikacji. Może to była wada jakaś? Nie warto wówczas oddać do gwarancji

Niestety, to nie była wada. Trochę fizyki, fale elektromagnetyczne są mimo wszystko - falą: ulegają interferencjom.

+
Cytat
to też przesył danych falami radiowymi właśnie na paśmie 2.4Ghz:)

rzymek01
Cytat(lobopol @ 2.01.2012, 06:56:00 ) *
rzymek01 bluetooth to też przesył danych falami radiowymi właśnie na paśmie 2.4Ghz:)

tak, jak napisałeś też, tylko że chociażby w przypadku zaprezentowanej klawiatury nie ma tam mowy o technologii Bluetooth, więc jak nie BF to co? smile.gif

I też dobrze napisałeś, że są to fale radiowe, bardzo istotne w sprawie bepieczeństwa,
kończę swój udział w tym topicu, bo uważam, że albo jesteście totalnymi ignorantami w tej sprawie, i nie widzicie żadnych zagrożeń idących z tej strony, albo jesteście ekspertami tylko nie chcecie się podzielić swoją wiedzą i rozwiać, być może naiwne, nazbyt przesadzone z mojej strony, wątpliwości

Pozdrawiam
by_ikar
Cytat
tak, jak napisałeś też, tylko że chociażby w przypadku zaprezentowanej klawiatury nie ma tam mowy o technologii Bluetooth, więc jak nie BF to co?

Wydaje mi się że jest to coś pomiędzy wifi a bluetooth, i wcale bym się nie ździwił jakby to było wifi direct.

Odnośnie bezpieczeństwa, to nie wiem jak jest w przypadku wszystkich rozwiązań, to czytając o unifying, bezprzewodowej telchnologi którą wykorzystuje logitech, dotarłem do jakichś informacji że połączenie jest szyfrowane 128 bitwym kluczem AES, nie jest to nic super bezpiecznego i dość szybko można to zabezpieczenie obejść. Ale z drugiej strony, który z naszych sąsiadów będzie do tego zdolny? wink.gif Prawdopodobieństwo jest bardzo niewielkie. Samego połączenia od takich myszek/klawiatur od tak sobie nie znajdziesz i ktoś musiałby wiedzieć co konkretnie robić. Czyli znać ofiarę, którą będzie atakować. Prawdopodobieństwo spada poniżej kilku procent, jak nie mniej. Ludzi ogólnie z takimi umiejętnościami jest niewielu, a już siedzących obok nas w momencie kiedy logujemy się na stronę banku raczej tym bardziej mniej. Nie mówię że można to sobie olać, ale póki co nie mamy technologii które są w pełni bezpieczne także, według mnie można z czystym sumieniem spać spokojnie, nie myśląc o tym czy dzisiaj ktoś nie "podsłuchał" mojego hasła kiedy logowałem się do banku. Przecież jeszcze musi znać token, bo teraz większość banków używa tokenu. No ale przewrażliwionych ludzi nie brakuje wink.gif
acztery
co wy macie z tym bezpieczeństwem w przesyle danych. Po co komu niby Twoje dane.. Pewnie jakiś sąsiad siedzi i słucha w jakie klawisze stukasz... Chyba, że pracujesz dla pentagonu.
kwiateusz
ja zastanawiam się nad: Logitech Illuminated Wireless K800 tylko cięzko mi tak kupić to w ciemno bez macania sad.gif
Niktoś
Ciekawi mnie takie rozwiązanie:
http://gadzet.pro/index.php?page=shop.prod...rt&Itemid=1

Jak mi się ta zużyje to sobie chyba lateksa kupie.
kwiateusz
miałem okazje używać, wolę chyba dłutem po glinianych tabliczkach klikać. Niesamowicie nieprecyzyjna, trzeba trawiać idealnie w środek klawisza, a apsacja to już w ogóle...
JustHuman4
@Kwiateusz

Osobiście uważam, że ta klawiatura to kupa niepotrzebnych bajerów

"Wyrzeźbione laserem, podświetlane klawisze
Regulowane podświetlenie
Wykrywanie bliskości dłoni"

Żadne z tych rzeczy by mi się nie przydało :/ Spokojnie, nie zniechęcam Cię, mówię tylko swoje zdanie tongue.gif

PS. a w dodatku cena to już chyba przesada...
kwiateusz
pobieżnie przeglądając internet nie znalazłem nić sensownego z podświetleniem stąd mój typ na logitecha wink.gif cena fakt, niezbyt zachęcająca zwłaszcza w wersji wireless
slontrabalski
to ja polece microsoft wireless desktop 800 . jest w zestawie z mysza. w przeciwienstwie do logitechow ma duzy lewy shift. ma plaskie klawisze. ja za moja zaplacilem 110 złotych.
erix
Cytat
w przeciwienstwie do logitechow ma duzy lewy shift

To raczej układ klawiatury o tym świadczy... tongue.gif Jest UK i US; z małym shiftem, to UK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.