Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML] zmiana tła tabeli po najechaniu kursoerm na jedną z jej komórek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Timi Monri
|HTML| |CSS|

Witam,

mam taki mały problem który stał się dla mnie wielki smile.gif otóż wiem jak zmienić tło komórki po najechaniu na nią, wiem jak zrobić to samo z wierszem po najechaniu na wiersz oraz tak samo z tabelą po najechaniu na którąkolwiek część tabeli . Ale ... ja chcę zmienić tło tabeli po najechaniu na konkretnie określoną komórkę (ew. linka).

załóżmy że tabelka składa się z 4 wierszy i 2 kolumn , wykorzystać chcę 3 komórki 1 kolumny , po najechaniu na komórkę 1.1 (wiersz.kolumna) tło zmienia się na kolor_1 , po najechaniu na komórkę 2.1 tło zmienia się na kolor_2 i tak samo z komórką 3.1 -> tło kolor_3

będę niezmiernie wdzięczny za pomoc

pozdrawiam życząc wszystkiego dobrego na święta
Timi
Sephirus
Niestety - bez JS się nie obejdzie. Nadaj tabeli jakieś ID, dodaj każdej komórce onmouseover ,który ustali tabeli określone tło i ustawi całej tabeli onmouseout - które usunie tło tabeli całkiem.

Załóżmy że mamy tabele o ID='tabelka'

1. <!-- Dla każdej z TD daj: -->
  2. <td onmouseover="document.getElementById('tabelka').style.backgroundImage = 'url(twoj_obrazek.jpg)';">...</td>
  3.  
  4. <!-- a dla samej tabeli daj: -->
  5. <table id="tabelka" onmouseout="this.style.backgorundImage = 'none';">...
  6.  

Wiem, że nie jest to najlepszy sposób ale wydaje mi się, że jesteś początkujący i z JS może być problem - to "najprostsze" rozwiązanie wink.gif
Timi Monri
Witam,

dziękuję , spróbuje zrobić tak jak piszesz , masz rację jestem początkującym, troszkę już wiem, nawet w php i mysql, ale nadal to za mało smile.gif uczę się pilnie, może kiedyś będę miał wiedzę aby na tym czy innym forum pomagać innym tak jak i mi pomagają

pozdrawiam
Timi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.