Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jak zabezpieczyć stronę przed kopiowanie treści
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
arzach

Witam proszę pomoc jak zabezpieczyć stronę przed curl i file_get_contents by nie można było kopiować treści z mojej strony. Prowadzę stronę piłkarską i mam na niej statystyki tabele i ktoś kopiuje ode mnie te tabele . Proszę o pomoc
cycofiasz
Nie ma skutecznego sposobu. Możesz jednak utrudnić zadanie złodziejaszkowi i sprawdzać User-Agenta przeglądarki, jakieś cookie.
iro88
Jeśli wiesz kto Ci te dane kradnie i jesteś ich właścicielem to możesz - jeśli uznasz to za opłacalne - podać tą osobę do sądu. Oczywiście na stronie musisz mieć zastrzeżenie o tym, że kopiowanie jest zabronione - najlepiej w stopce.

Dodatkowo możesz utrudnić nieco życie temu komuś stosując się do porad z tej strony: http://www.kurshtml.edu.pl/skrypty/blokada.html
Ale musisz pamiętać, że 100% ochrony nigdy nie będziesz miał.
by_ikar
Tabele uzupełniaj za pomocą javascript, curl pobierze temu komuś wówczas puste tabele, a ty na stronie wyniki mieć będziesz. Gorzej dla ciebie jak jest to ktoś całkiem na rzeczy, wówczas szczerze mówiąc nie ma szans na to aby się od takiego kogoś pozbyć. Możesz próbować tak jak mój przedmówca straszyć sądem, ale wątpię abyś wszystkich w taki sposób mógł poskromić..
Crozin
Cytat
Oczywiście na stronie musisz mieć zastrzeżenie o tym, że kopiowanie jest zabronione - najlepiej w stopce.
Nic takiego mieć nie musi.

@arzach: W skrócie: nie da się. Jeżeli coś jest dostępne w sieci oznacza to, że da się to pobrać, a z czymś co jest już fizycznie na mojej maszynie nie możesz w przeciwieństwie do mnie nic zrobić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.