Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pobierać wyniki meczy z serwisu typu www.livescore.com
Forum PHP.pl > Forum > PHP
damianooo
Witam ,

Chciałem na swoją stronę pobierać wyniki zakończonych ( tylko interesujących mnie meczy ) ... w jaki sposób się to robi ? ... przykładowo chciałbym pobrać wszystkie wyniki zakończonych meczy Polskiej Ekstraklasy - z ostatniej kolejki ... i najlepiej aby wyniki pobierały się od razu automatycznie do mojej bazy danych kiedy status meczu jest - zakończony.

proszę o pomoc,

dzięki, pozdrawiam
Sephirus
Temat rzeka...

Ale na wstępie czy to nie jest aby do końca troszkę nielegalne? smile.gif

Znaczy da się to zrobić i nie stanowi to problemu wystarczy mieć firebuga, zapoznać się z curlem i wyrażeniami regularnymi wink.gif
damianooo
nielegalne ? ale co ? rozumiem, że nie do końca wiadomo o co mi chodzi ? smile.gif ... przecież serwisy z wynikami meczy nie mają każdy swojego wysłannika w każdym państwie świata , w każdej lidze i na każdym meczu ... te wyniki są skądś zasysane do tych serwisów ... i chciałbym to samo mieć u siebie ... dlatego ciekawi mnie jak to się robi ...
Sephirus
Ok przede wszystkim nie ma jednej ogólnej metody - to zależy od strony.

1. Musisz najpierw sam manualnie zapoznać się z nawigacją danej strony, przejrzeć elementy, które chcesz pobierać itp
2. przygotuj CURL - pobierz daną stronę, na której są informację interesujące dla Ciebie (najlepiej jeśli to możliwe podpiąć się pod wyszukiwarkę - wtedy masz tylko to co potrzebujesz), ustaw ewentualne nagłówki, ciasteczka, sprawdź przekierowania - zobacz czy strona się wczytuje do PHP
3. parsuj to co przyszło w poszukiwaniu tego co potrzebujesz - wyrażenia regularne
4. zapis do bazy - koniec

Można też użyć html parserów w PHP - jest parę bibliotek, ktoś niedawno o tym pisał chyba tutaj.
damianooo
ok ale jak napisałeś o tej legalności to mnie trochę ścięło ... jeśli to zrobię za pomocą tego : file_get_contents + preg_* + obróbka php i HTML to jest to jakiś problem ? ...
bo widzę, że takie rzeczy ludzie robią ... no i tak nawiasem mówiąc nie chce mi się wierzyć, że serwis livescore.pl pobiera z serwisu livescore.com w taki sposób wyniki meczy

askone
A może zamiast bawić się CURL-em zapoznasz się z tymi informacjami...

Pozdrawiam
kbsucha
Nawet na stronie, którą podałeś wyraźnie pisze: "Serwis darmowych wyników LIVESCORE dostarcza LIVESCORE.in
we wspólpracy z XScores.com", jak dojdziesz troche dalej to znajdzesz: http://www.livescore.in/pl/free-livescore/ legalnie i o dziwo za darmo.
piotr.kazmierczak
Na pewno tak nie robią smile.gif

Oni prawdopodobnie mają wystawione jakieś API do zaciągania danych między sobą. I takiego rozwiązania najlepiej jest poszukać. Czyli serwisu który "wystawia" dane do zaciągnięcia do innych stron. Dostęp do takiego API bardzo często jest niestety płatny bo wiąże się z dodatkowymi kosztami dla serwisu który to udostępnia.

edit: Jak koledzy napisali w tym wypadku jest darmowy

edit2: Tu masz takiego providera danych: http://www.xscores.com/
Sephirus
No właśnie wszystko trzeba dokładnie sprawdzić i podjąć decyzję czy można czy nie - wiele stron nie pozwala na pobieranie danych zamieszczonych na ich podstronach co nie oznacza, że nie da się tego zrobić ;P Jeżeli jednak nie znajdziesz zapisu o tym "że nie można" to możesz próbować śmiało - skrajnością byłoby po prostu zapytać się właścicieli czy można czy nie i na jakich warunkach. Logiczne jest, że wyciąganie danych z innej strony przy każdym wyświetleniu naszej powoduje także ruch na tej innej stronie co się może nie podobać. W wielu przypadkach wystarczy pobrać dane i podpisać skąd się je ma.

Niektóre strony umieszczają też dane w formatach/technikach, wręcz zachęcających do pobrania - na przykład Kanały RSS/ATOM itp...

damianooo
ok ... powiem tak ... wystarczy mi chyba rozwiązanie, które znalazł kbsucha ... faktycznie jest bezpłatne trzeba tylko na swojej stronie umieścić info i linka skąd są pobierane wyniki meczy ...

temat można uznać za zamknięty

dzięki, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.