Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Instalacja MySQL - problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dublinka
Czesc,
Znalazlam w sieci kilkanascie stron odnosnie instalacji, konfiguracji mysql ale cos nie gra tzn nie moge sie polaczyc z tym.Mam zainstalowane php w wersji 4.1.2 ale doinstalowalam jeszcze MySQL a info o tym jak to zrobic wzielam stad :
http://gajdaw.pl/php/instalacja-apache-php...xp/p2.html#P2-1

Wszystko zrobione z instrukcji do momentu zniany w pliku .ini (ja mam php3.ini)

extension_dir = c:\php3\extensions
ja mam
extension_dir = c:\php3\ext
ale zmienilam na
extension_dir = c:\php3\ext
a w tym moim dalam srednik czyli
;extension_dir = c:\php3\extensions
Niby w tej instrukcji pisze ze jedna z tych 2 linijek kolejnych istnieje w pliku .ini a u mnie jej nie ma wiec ja dopisalam jak rowniez te druga czyli:
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

no i przechodze do testu gdzie wyswietlaja mi sie tabelki z informacjami oho , sesje, gd no i MySQL gdzie jest ENABLED - czyli chyba ok ale do czasu....

Dalej pisze zeby przekopiowac do htdocs pliki test-mysql.php oraz test-mysqli.php tyle ze tych plikow wogole nie ma w katalogu mysql ohmy.gif
i nie moge sprawdzic wersji jak pisze rowniez w tym tutorialu.
Podczas sprawdzenia / laczenia sie z baza wystepuje blad:

Brak połączenia z serwerem MySQL.
Błąd: Access denied for user 'AX1BY2CZ3'@'localhost' (using password: YES)

oczywiscie to tekst przykladowy ze skryptu: http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=32

co jest nie tak ?:?

nikt nie wie questionmark.gif
Ziem
Sprawdź czy wpisujesz dobrą nazwę użytkownika bazy i hasło.
Nie prościej byłoby instalując np.: WAMPa?
dublinka
Cytat(Ziem @ 20.09.2011, 19:33:09 ) *
Sprawdź czy wpisujesz dobrą nazwę użytkownika bazy i hasło.
Nie prościej byłoby instalując np.: WAMPa?

Haslo i login sa OK.Dlaczego mam cos robic innego skoro chce to:)
Kurcze ja juz mam w glowie funkcje itd a nie moge ruszyc z miejsca.WTF?

Dobra.Sciaglam tego WAMP-a i odpalilam ten sam skrypt co wczesniej (przyklad ze strony kess) Wynik:

Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) echo "Udało się połączyć z serwerem!
"; // nawiązujemy połączenie z bazą danych $db = @mysql_select_db('nazwa_bazy', $connection) // w przypadku niepowodzenia wyświetlamy komunikat or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych
Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) echo "Udało się połączyć z bazą dancych!"; // zamykamy połączenie mysql_close($connection); ?>

questionmark.gif

Nic nie namieszane, tylko odpalilam instalke i to tyle.Co znowu jest zle.Nie jestem w ciemie bita seryjnie mnie szlag trafia bo mam robote do zrobienia.Ktos pomoze ale tak zeby pomoc nie pisac 3 po 3
?
Dodalam przed chwila:
Kod
error_reporting(E_ALL, E_USER_NOTICE);

i nic wiecej nie pokazuje.
To co mi wypluwa po zapodaniu strony testmysql.php z WAMP-a

http://dublindiamond.com/unlink/111.png

Juz sobie poradzilam z tym.Trzeba bylo ustawic innego usera i haslo w phpmyadmin.
Zrobilam taki prosty przyklad ale jest klopot z tym bo wyswietla sie blad:

"Fatal error: Call to undefined function mysql_create_db() in C:\wamp\www\testmysql.php on line 6"

1. <?php
  2. $link = mysql_connect('localhost','bleble','asd');
  3. if (!$link) {
  4. die('brak połączenia z bazą: ' . mysql_error());
  5. }
  6. mysql_create_db('userzy');
  7. mysql_select_db('userzy');
  8.  
  9.  
  10.  
  11.  
  12. $q = 'CREATE TABLE imiona (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie char(30), lata char(2), miasto char(25), PRIMARY KEY(id))';
  13. $idq = mysql_query($q);
  14.  
  15. $q = "INSERT INTO `imiona` (`id`, `imie`, `lata`, `miasto`) VALUES ('', 'Tomasz', '23', 'Dublin')";
  16. $idq = mysql_query($q);
  17.  
  18. $q = "SELECT `id`,`imie`,`lata`,`miasto` FROM `imiona`";
  19. $idq = mysql_query($q);
  20.  
  21. echo "<table>";
  22. while ($wiersz = mysql_fetch_row($idq))
  23. {
  24. echo "<tr><td>". $wiersz[0] ."</td><td>". $wiersz[1] ."</td><td>". $wiersz[2] ."</td></tr>";
  25. }
  26. echo "<table>";
  27.  
  28. mysql_close($link);
  29. ?>

No i jest ten blad wlasnie.

Jeszcze jedno pytanie jesli mozna.Jak nalezy okreslac nazwy zmiennych przydzielonych do CREATE TABLE, INSERT INTO i SELECT bo ze zmiennymi jak wiadomo to jest tak jakby na sposob dziedziczenia czyli przykladowo:

1. $zmienna = "wartosc";
  2. $zmienna2 = $zmienna;
  3. $zmienna 3 = $zmienna2;
  4. // itd

A tutaj jakos dziwnie jest ze zmienna $q jest do 3 roznych funkcji ohmy.gif i niebardzo to rozumiem dlaczego bo jak dla mnie to teraz zmienna $idg w mysql_fetch_row() co zawiera questionmark.gif? bo pobiera wartosc z CREATE TABLE, INSERT INTO i SELECT ohmy.gif .
Jeszcze jedno jak mozna: czy to

Stosuje sie zawsze po zapytaniu ?
Jak ktos moze mnie oswiecic to poprosze smile.gif ale najwazniejsze dlaczego jest ten blad ? To juz tej funkcji nie ma w php questionmark.gif

edit kolejny:

zamienilam te funkcje na inna:

1. mysql_query("CREATE DATABASE userzy",$link);

i teraz owszem nie ma juz tego bledu ale jest inny ohmy.gif

Warning: mysql_fetch_row() expects parameter 1 to be resource, boolean given in C:\wamp\www\testmysql.php on line 23

o co chodzi questionmark.gif?

Nikt nie odpowie ?

Steru jestes tutaj ? Ygreg.com nie dziala juz niestety smile.gif
mch.frnc
Takiego chaosu w temacie to jeszcze chyba nie widziałem... z czym masz problem, a z czym sama już sobie poradziłaś?
Wypunktuj może albo coś bo taki bałagan ciężko się czyta, a jeszcze żeby to ogarnąć i spróbować pomóc...

pozdrawiam
Rid
Dołączę się do tematu czemu wersja 4.1.2 php.Człowieku tracisz wiele możliwości,jakie oferują nowsze wersje.
dublinka
Cytat(mch.frnc @ 21.09.2011, 21:31:51 ) *
Takiego chaosu w temacie to jeszcze chyba nie widziałem... z czym masz problem, a z czym sama już sobie poradziłaś?
Wypunktuj może albo coś bo taki bałagan ciężko się czyta, a jeszcze żeby to ogarnąć i spróbować pomóc...

pozdrawiam

Problem tkwi w tym ze jest phpowy warrning ze nie moze czytac lub nie ma takiej f.
Generalnie przyklad powinien hulac ale nie tyka coś.
W PHPMyAdmin nie ma tabeli takiej jaka ustawiam zreszta czytaj jak wyzej.Nie wiem sama w czym problem.Czytaj od konca najelpiej tematu bo poczatek juz przerobiony.
Co do odpowiedzi kolegi powyzej.Co ma piernik do wiatraka ? Czy to bedzie wersja 4 czy 3 to powinna byc taka funkcja no chyba ze ja jestem juz glupia totalnie

Ustawiam polaczenie z bazą (haslo gra, login gra) potem jest ustawienie tabeli i tutaj nie gra cos bo jest warrning ze nie zna tej funkcji a nawet jesli zmienie ustawienie tabeli (patrz jedno i drugie) to wywala mi blad w innej f.
Nie jestem w ciemie bita bo robie na plikach od ladnego czasu juz ale chcialam sie nauczyc baz danych tyle ze cos nie jest tak.
Nie ma funkcjii takich questionmark.gifquestionmark.gif? bo parser nie moze czytac tego!

Cytat(Rid @ 21.09.2011, 21:39:56 ) *
Dołączę się do tematu czemu wersja 4.1.2 php.Człowieku tracisz wiele możliwości,jakie oferują nowsze wersje.

Uwazasz ze w tej wersji nie ma mysql_create_db() i fetch_row()
questionmark.gif
smile.gif
no dobrze, wiec powiedz mi laikowi co sie zmieni jesli wezme wersje 5
mch.frnc
Jeśli Twoim głównym problemem jest niemożność stworzenia bazy za pomocą wymienionej funkcji - http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-database.html i wsadzasz w mysql_query() - znacznie lepsza praktyka.

co do wersji php - po to powstają nowe, by np. łatać błędy znalezione w starych wersjach. wolisz używać starszej wersji "bo tak", zamiast dbać o bezpieczeństwo? po za tym w nowych wersjach często zdarza się, iż funkcje są deprecjonowane, czyli w nowych wersjach stare funkcje nie zadziałają
[ostatni przykład z mojego życia wzięty: wersja php 5.3 i zdeprecjonowanie eregi(), ale nie będę offtopował...]
Rid
Cytat(dublinka @ 21.09.2011, 23:10:53 ) *
Problem tkwi w tym ze jest phpowy warrning ze nie moze czytac lub nie ma takiej f.
Generalnie przyklad powinien hulac ale nie tyka coś.
W PHPMyAdmin nie ma tabeli takiej jaka ustawiam zreszta czytaj jak wyzej.Nie wiem sama w czym problem.Czytaj od konca najelpiej tematu bo poczatek juz przerobiony.
Co do odpowiedzi kolegi powyzej.Co ma piernik do wiatraka ? Czy to bedzie wersja 4 czy 3 to powinna byc taka funkcja no chyba ze ja jestem juz glupia totalnie

Ustawiam polaczenie z bazą (haslo gra, login gra) potem jest ustawienie tabeli i tutaj nie gra cos bo jest warrning ze nie zna tej funkcji a nawet jesli zmienie ustawienie tabeli (patrz jedno i drugie) to wywala mi blad w innej f.
Nie jestem w ciemie bita bo robie na plikach od ladnego czasu juz ale chcialam sie nauczyc baz danych tyle ze cos nie jest tak.
Nie ma funkcjii takich questionmark.gifquestionmark.gif? bo parser nie moze czytac tego!

Uwazasz ze w tej wersji nie ma mysql_create_db() i fetch_row()
questionmark.gif
smile.gif
no dobrze, wiec powiedz mi laikowi co sie zmieni jesli wezme wersje 5

Czy to translator,czy tylko ja tu bredze?Szanuje ludzi,którzy za wszelką cenę chą się czegoś dowidzieć.How is ur language questionmark.gif
dublinka
Cytat(Rid @ 21.09.2011, 22:48:21 ) *
Czy to translator,czy tylko ja tu bredze?Szanuje ludzi,którzy za wszelką cenę chą się czegoś dowidzieć.How is ur languge??

I hope is polish otherwise I wouldn't be here but we can talk in english if you want.

Czego nie rozumiesz ?
Rid
1.Copy ur project in safe place
2..Unistall ur all instances of php an mysql
3.install newest php and mysql and copy your project to root folder
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.