Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona www widoczna tylko na komputrach w sieci LAN
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
arpi
Witam,

mam pytanie nie wiem czy łatwe, czy trudne...

Potrzebuję stworzyć stronę dostępną tylko dla komputerów w sieci lokalnej i nie wiem jak to ugryźć.

Oczywiście tworzenie stron nie jest dla mnie problemem. Zwykle robię strony na serwerze lokalnym XAMPP, testuje itp, na koniec wrzucam na serwer hostingowy podpinam domenę i wszystko hula bez zarzutu w necie.

Moje pytanie brzmi:
Co mam zrobić aby stronę odpaloną na swoim komputerze widzieli pozostali użytkownicy sieci LAN ?

Wydaje mi się że trzeba na każdym z komputerów zainstalować XAMPP, ale dalej już nie mam pojęcia...

Szukałem w sieci coś na ten temat, ale wszystkie informacje są na temat umieszczenia stron w XAMPPie - widocznej tylko dla danego komputera.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Arpi
qrooel
Któryś z komputerów zamieniasz w serwer, na którym stoi strona, na XAMPie np.
Wtedy będziesz się mógł do niej dostać po adresie lokalnym.
djgarsi
Owa sieć LAN ma stałe IP?
Jeśli tak, to w skryptach możesz sprawdzać sobie czy IP jest takie jak trzeba oraz (ważne żeby dać tu operator i) host dostawcy. Jeśli te dwa warunki będą spełnione jednocześnie to stronka nie powinna być widoczna z zewnątrz.

Zapewne są inne rozwiązania, ale takie coś na szybko wymyśliłem:P
ARPI_1900
Wystarczy mieć zainstalowany serwer np XAMPP na jednym komputerze, na którym jest strona zamieszczona.
Jesli komputery widzą się nawzajem w sieci, to wystarczy wpisać na drugim kompie localhost/folder_z_plikami_strony i powinno hulać
vokiel
Cytat(ARPI_1900 @ 19.10.2011, 21:20:47 ) *
Jesli komputery widzą się nawzajem w sieci, to wystarczy wpisać na drugim kompie localhost/folder_z_plikami_strony i powinno hulać

No jeśli na komputerze A będzie postawiona strona, a na komputerze B wpiszesz localhost/folder_z_plikami_strony to widzę małe szanse na załadowanie strony z serwera A.

Jak postawisz serwer wewnątrz LAN to nie będzie do niego dostępu z zewnątrz jeśli nie przekierujesz portów na routerze - czyli w domyślnej konfiguracji. Aby ułatwić sobie dostęp do maszyny (tak, żebyś nie musiał wpisywać w adresie przeglądarki jej IP), możesz w pliku hosts dopisać nazwy domenowe dla IP serwera. Dzięki temu można będzie w przeglądarce wpisać, np http://strona.dev
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.