Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Baza danych plików
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > SQLite
lukpio3
Witam.
Przepraszam że może piszę tu z głupim pytaniem ale nie znam się na bazach danych, nie jest to moja dziedzina i nikt nie jest idealny i nie musi znać się na wszystkim dlatego potrzebuję Waszej pomocy. Mam w domu 5 komputerów, na każdym po kilkanaście filmów i kilka set mp3 że o zdjęciach już nie wspomnę. Wiadomo, zabiera to sporo miejsca na dysku. Ponieważ interesuję się sieciami komputerowymi i na tym się znam zakupiłem komputer klasy PIV, do tego dysk 1TB i postanowiłem zrobić centrum multimedialne. Postawiłem linuxa, skonfigurowałem sieć. W sieci udostępniłem katalogi: Filmy, Muzyka, Zdjęcia. Wiadomo co w którym się znajduje smile.gif. Tera problem polega na tym że jak ktoś chce obejrzeć jakiś film musi przeszukiwać cały katalog ręcznie a w śród kilkuset tytułów jest to dość męczące. Dlatego chciałbym zrobić jakąś prostą bazę danych, 3 tabele, w każdej tabeli jakiś numer ID oraz tytuł. Tylko teraz mam kilka kwestii do rozwiązania. Czy istnieje możliwość zrobienia tego w ten sposób że pod tytułem filmu czy muzyki będzie ukryty odnośnik po wybraniu którego zostaniemy automatycznie przeniesieni do interesującego nas pliku? Druga kwestia, ze stworzeniem tabel powinienem sobie poradzić ale czy jest jakaś aplikacja dzięki której użytkownicy będą mogli wyświetlić zawartość tych tabel na swoich komputerach (systemy operacyjne Windows Vista, 7 oraz XP)? Czy sqlite będzie się do tego nadawał? Nie chciał bym sam pisać jakichś aplikacji bazodanowych ponieważ nie potrafię tego robić dlatego szukam jakichś gotowych rozwiązań i nie ukrywam że bardzo liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
IceManSpy
A po co ręcznie? Nie można skorzystać z wyszukiwania plików? To chyba najprostsze rozwiązanie.
Chyba, że lubisz wpisywać wszystko do bazy, nadzorować, czy nic nie zostało usunięte i usuwać z niej nieistniejące rekordy...
Rid
Z tego co widzę,to chce Pan utworzyć Videoteke,ale obawiam się że sama baza danych tutaj nie wystarczy.
lukpio3
A czy dało by radę zrobić to zrobić w następujący sposób: stworzyć bazę danych tytułów filmów/muzyki, zrobić tytuł jako odnośnik który przekieruje nas do odtwarzacza i odtworzy dany plik i do tego jakiś prosty serwer www do obsługi tej bazy. Czy takie rozwiązanie było by do wykonania?
IceManSpy
Da się stworzyć, tylko nadal jest pytanie: PO CO?
Łatwiej wejść do folderu video czy muzyka i zrobić w tym folderze Znajdź plik, niż tak ręcznie się w to babrać. Trzeba ręcznie to wrzucać, edytować, usuwać. Po pewnym czasie okaże się, że kilka plików zostało usunięte i baza nie spełnia już swojego zadania, czyli albo pójdzie do kosza albo od nowa wrzucanie danych.
lukpio3
Ok, wszystko rozumiem. Tak też zrobię. Masz rację, jest to bez sensu. A jeszcze jedno pytanko. Czy istniała by możliwość postawienia jakiegoś serwera służącego do zarządzania multimediami? Chodzi mi o dodawanie plików na serwer, kasowanie itp, rozumiecie? Żeby nie trzeba było tego wszystkiego robić z poziomu komputera tylko np z poziomu przeglądarki bądź innej aplikacji do tego służącej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.