Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Lay]Cmsss.pl - dla młodych webmasterów
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
ShadowD
Witam, tworzę stronę dla młodych webmasterów, tanie usługi na start ich działalności, maile, hosting, zarządzanie projektami itd. Całość systemu ma być oparta na kodzie od zera, umożliwiać komfortową pracę młodszym kolegom tak by poczuli się jak użytkownicy korzystający z zaawansowanych programów i to za bardzo niską cenę lub darmowo - to jest największa różnica od teraźniejszych projektów już wystawionych w sieci, brak ograniczeń uniemożliwiających pracę, np. do 1-2 projektów, 10 użytkowników, cena będzie na prawdę znikoma i będzie dodawała kilka udogodnień takich jak brak reklam powiadomienia sms czy zasoby za które powinna być pobierana opłata typu hosting. Całość ma być na tyle rentowna by utrzymać samą siebie - to główne założenie.

Praca jest już zakodowana, ale na razie wolę przedstawić tylko screeny'a - http://screenup.pl/?l=9RIW9AI
(Gwiazdka oznacza myszkę, nie ma to jak paint. :-) )

Co sądzicie o kolorystyce, chyba przesadziłem z zółtymi tekstami?

Całość może nie jest ukończona w 100% (lorem będzie zastąpione czymś), ale pozwoli mi się zorientować co o tym sądzicie. Całość korzysta z dobrodziejstw css3 z czego nie zamierzam rezygnować, zanim projekt stanie na dobre na nogi trochę czasu upłynie, a i tak całość jest dedykowana osobom znającym się na rzeczy, więc na razie obsługa w 100% będzie tylko w najnowszych przeglądarkach.
Poker
Zatrudnij dobrego grafika jeżeli chcesz zarabiać.

Wygląd w moich oczach bardzo kiepski.

Cytat
jest dedykowana osobom znającym się na rzeczy, więc na razie obsługa w 100% będzie tylko w najnowszych przeglądarkach.

Nie rób tego, stracisz tym sposobem klientów.
Pawel_W
a cóż w tej stronie takiego innowacyjnego, co nie odpali się pod starszymi przeglądarkami? smile.gif
Damonsson
Grafika gorsza od 90% stron tego typu, więc ciężko będzie się przebić.

Po za tym nie rozumiem do końca o co chodzi na tej stronie. Póki co wygląda na to, że chcesz psuć rynek usługami, za które będziesz brał symboliczne opłaty. Ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem przekaz.

Jeżeli na początku nie dostosujesz pod stare przeglądarki, wątpię, czy zrobisz to później wink.gif

Jeżeli Lorem ipsum zamienisz na tekst...to proponuję wprowadzić system nagród za przeczytanie całego tekstu wink.gif
rocktech.pl
Witam.

ShadowD nie jest tak tragicznie.

Cytat
(lorem będzie zastąpione czymś)

I właśnie to coś to 90% sukcesu. Popracuj na typografią!

Kolory daj ciut żywsze (mówię o odcieniach).

Widziałem gorsze potwory, znaczy layout tworzone przez programistów smile.gif
ShadowD
Oj, widać mam spaczony gust, nigdy jako grafik się nie chwaliłem. :-)

Całość jest kierowana dla programistów, koderów i wszystkich osób zaangażowanych w programowanie i nie tylko! Dokładnie postaram się to opisać na dniach na stronie, tak, tak humanistą też nie jestem. :-)

Link:
http://cmsss.pl/alfa/
Nie odpowiadam jak działa to na innych przeglądarkach niż ff i chrome. Pisząc o nie dostosowaniu całości no innych przeglądarek miałem nie tyle na myśli rozlatującą się w nich stronę, bo na to nie mogę sobie pozwolić w żaden sposób, a po prostu stronę o mniejszej wymyślności, bez cieni itd.

Wracając do lorem i coś'a - ma być zastąpiony czymś, a coś nie oznacza tekstu - wiem, że nikt by tego nie przeczytał, będą tam jakieś tabelki, krótki opis usługi i sam nie wiem co jeszcze.

Pisze tutaj by zawczasu zmienić całość na lepszą, usunąć elementy które nie pasują lub zacząć od zera. :-) Całość ma przypominać panel administracyjny całego projektu, dlatego jest tak okrojona do tylu barw - uznałem, że większej ilości nie ma co pakować - zawszę mogę zmienić swoje podejście i dlatego pisz!

Macie może jakieś pomysły na poprawę? Wiem, że nie koniecznie się Wam to podoba, może czas zacząć od początku?
Poker
Kolorystyka nie ma żadnego znaczenia bo jest dobra, tylko że sama kolorystyka to nie wszystko.

Jeżeli to ma być coś prostego dam ci małą inspirację:

Takich stron są tysiące i są o wiele lepsze od Twojej, więc przed przystąpieniem do tworzenia grafiki można przeglądnąć to co Nam się podoba i tym się inspirować.

Dalej:

Jak widzę coś takiego:
Kod
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/default.css" />        
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/fonts.css" />  

<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/site.css" />      
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/siteTop.css" />              
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/sitePages.css" />          
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/siteFooter.css" />

<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/menuHorizontal.css" />    
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/menuVertically.css" />
        <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style/oferta.css" />

To mam wrażenie że jestem na ogromnym portalu gdzie styli jest naprawdę tak dużo że trzeba sobie je jakoś podzielić.

Jak widzę:

Kod
<div id="mainMenu">  
                <div class="center">    
                    <div class="menu">                              
                        <ul class="menuHorizontal">
                            <li> <a href="#">Home</a> </li>      
                            <li> <a href="#">Kim jesteśmy</a> </li>        
                            <li> <a href="#">Oferta</a> </li>  
                            <li> <a href="#">Promocje</a> </li>  
                            <li> <a href="#">Kontak</a> </li>      
                        </ul>        
                    </div>                  
                </div>          
            </div>

Kod
  <div class="menu">
                    <div class="menu2">                        
                        <ul class="menuVertically">            
                            <li> <a href="#">All in One</a> </li>
                            <li> <a href="#">Hosting</a> </li>      
                            <li> <a href="#">Domeny</a> </li>  
                            <li> <a href="#">Oprogramowanie</a> </li>        
                            <li> <a href="#">Subskrypcja</a> </li>  
                        </ul>  
                    </div>          
                    </div>

Swoją ofertę chcesz kierować do programistów i koderów. Nie wiem dokładnie na czym strona ma polegać ale jeżeli to ma być dla osób które dopiero zaczynają to nauczą się bardzo złych nawyków.

Nie wiem jak ma wyglądać produkt końcowy który będziesz oferować, chcesz sprzedawać w internecie więc Twoją okładką jest strona internetowa. Ja bym produktu z taką okładką/pudełkiem nie wziął, bo wygląda jak "posklejane taśmą, byleby się trzymało".

----
Nie chcę w żaden sposób Cię zniechęcać, ale moim zdaniem powinieneś dokładnie przemyśleć swój biznes, na chwile obecną dla mnie wygląda bardzo słabo.
ShadowD
Jak chodzi o kod to wiem, że ma trochę do życzenia bo nie zajmowałem się jakoś specjalnie nim, chodziło mi o Lay, ale dzięki za podpowiedzi - reszta nie wygląda chyba tak źle. Co jest to tylko tymczasowe, na czas twórczości projekt jest od 0 pisany w html'u i nigdy nie miał swojego odpowiednika w grafice - i to chyba jest ten błąd. :-)

Mam pytanie, czy na prawdę całość wygląda, aż tak tragicznie patrząc się na nią z boku? Przypominam, iż lorem będzie zastąpiony bloczkami i nie będzie to samotny tekst, nie wiem czy powinienem zacząć od nowa lub zapłacić za grafikę, bo w mojej wizji wygląda to dosyć dobrze, może nie najlepiej ale dobrze.
kilab
Cytat(ShadowD @ 9.06.2011, 10:41:11 ) *
Mam pytanie, czy na prawdę całość wygląda, aż tak tragicznie patrząc się na nią z boku?

No na pewno nie zachwyca. Myślę, że kombinowanie z samym tekstem ew. grafiką w nim wplątaną niewiele da. Musisz tak, jak napisał @Poker wziąć się za oglądanie poważnych projektów stron i zacząć raczej od nowa snitch.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.