Mam takie proste pytanie, bo nie rozumiem kilku rzeczy.
Mianowicie mam select ze zdarzeniem onChange, które wywołuje funkcję pokaz().
<select name="nn" onchange="pokaz(this);">
Potem odbieram sobie w javascripcie wartości value spod danego optiona:
<script type="text/javascript"> function pokaz(elem) { var eid = elem.options[elem.selectedIndex].value; document.write(eid); } </script>
No okey, wszystko ładnie, tylko dlaczego, po wybraniu danego optiona, strona się przeładowuje i pokazuje samą wartość ? Może powiem ogólny zarys powiem.
1. Mam Jeden select. W nim w zależności od wyboru pobieram sobie wartość z optiona, 2. przekazuje do php tą wartość i robię sobie zapytanie dp bazy danych mysql. 3. Jeśli są jakieś wyniki, wtedy wyświetlam drugi select 4. i znowu przekazuje wartość z drugiego selecta, i jeśli znowu są wyniki wyświetlam następny sleect i tak dalej i tak dalej. Jeśli zaś w którymś momencie nie ma żadnych wyników, pobieram sobie z bazy rekord o id takim jak w option i wyświetlam w wygodny dla mnie sposób. Jak to zrobić ? Powiem tak, umiem zrobić poszczególny kroki powyżej, ale nie wszystkie.
I tak:
1.
i potem
<script type="text/javascript"> function pokaz(elem) { var eid = elem.options[elem.selectedIndex].value; TUTAJ MAM POD ZMIENNĄ WARTOŚĆ REKORDU, Z KTÓRYM CHCĘ WYKONAĆ ZAPYTANIE } </script>
i teraz nie umiem, strzelam:
<script type="text/javascript"> function pokaz(elem) { var eid = elem.options[elem.selectedIndex].value; <?php mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE ID='$zmienna'"); ?> } </script>

Potem sprawdzam cyz są wyniki, jak zapętlić to ? Też taki sam select ? Bo jeśli któregoś raza nie ma wyników, wyświetlam sobie rekord, jeśli są select znowu z funkcją pokaz(this.value) i tak w koło, aż nie będzie wyników z bazy. To właściwie pisząc teraz post trochę pomyślałęm, i widzę, że nie wiem jak tylko pobrać z pod smiennej wartość i dać do zapytania mysql`owego ? No właśnie, ale to nie będzie dynamicznie generowane.. Nie wiem, poradźcie jakoś, może coś z AJAX`em ?
Czekam na jakąś odpowiedź....