Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP][JavaScript]Wykrycie zbyt dużej ilości błędów w tekście
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Witam,
Gdy na stronach www pisze jakąś wiadomość czy dodaje komentarz w polu tekstowym zostają podkreślone na czerwono wszystkie moje błędy.
Nie wiem czy jest to możliwe, ale chciałbym wykorzystać tą funkcję i stworzyć warunek, który sprawdzałby ile słów względem całego tekstu zawiera błędy i jeśli więcej niż 10% słów względem całego tekstu byłoby błędne wyświetlał komunikat.
Np., Powiedzmy, że nasz tekst składa się ze 100 słów, więc jeśli więcej niż 10 słów miałoby błędy wtedy wyświetlałby się komunikat.
Jak coś takiego zrobić?
mat-bi
Jeśli juz coś to JS i HTML wink.gif

A zresztą, te błędy są podkreślane przez przegladarkę, więc pewnie musiałbyś stworzyć słownik - powodzenia wink.gif
Wilu88
A jeśli mogę spytać to do czego chcesz to wykorzystać?

Bo szczerze mówiąc jeśli to jakieś forum czy inny panel dyskusyjny w którym używa się często nazw własnych, skrótów to tylko wkurzysz użytkowników, oczywiście jeśli zastosujesz standardowy słownik.
gorden
zrób sobie array z niedopuszczalnymi błędami a później zrób pętle która zliczy ilość błędów i słów, po czym przeliczy na procenty
Szunaj85
Cytat
A jeśli mogę spytać to do czego chcesz to wykorzystać?
W sumie odpowiedź na Twoje pytanie jest w pierwszym poście, ale odpowiem dodawanie komentarzy, wysyłanie wiadomości za pośrednictwem strony.
Cytat
zrób sobie array z niedopuszczalnymi błędami a później zrób pętle która zliczy ilość błędów i słów, po czym przeliczy na procenty
Przecież to bez sensu, błędów może być wręcz nieskończona ilość.
gorden
myślałem, że chodzi Ci o frazy zawierające błędy ortograficzne ;p w takim razie sięgnij po jakiś słownik z internetu i operuj na nim za pomocą skryptów
wookieb
A ja się zapytam inaczej. "Po co?" Przecież doskonale wiemy jakiej masy słów nie ma w słownikach. Ktoś użyje angielskich wyrazów i co?
Totalny bezsens. Nawet jeżeli da się wykorzystać "podpowiadaczy błędów" z przeglądarek (nie wiem jak) to co z innymi, które tego nie mają? Realizacja takiej funkcjonalności jest i będzie zawsze bezsensowna. Nawet gdyby to sprawdzał człowiek.
Szunaj85
Cytat
A ja się zapytam inaczej. "Po co?" Przecież doskonale wiemy jakiej masy słów nie ma w słownikach. Ktoś użyje angielskich wyrazów i co?
Zdaje sobie z tego sprawę, ale na razie pomińmy tą kwestię.
Cytat
Totalny bezsens. Nawet jeżeli da się wykorzystać "podpowiadaczy błędów" z przeglądarek (nie wiem jak) to co z innymi, które tego nie mają?
W takim razie jeśli nie "podpowiadacz błędów z przeglądarek" to może jakiś inny sposób da się napisać taką funkcję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.