Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem kodowania 8859-2 i cp1250
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PHADES
Witam

Chciałbym poruszyć temat problemu z kodowaniem strony którą prowadzę...

Otóż cały system jest przyszykowany na kodowanie iso-8859-2 , w meta mam zapis <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2"> jednakże jeśli przeglądarka IE 9 ma włączony "Wybór automatyczny" z niewiadomych przyczyn wybiera ona kodowanie obce Windows cp-1250 co powoduje błędne wyświetlanie się polskich znaków a przede wszystkim ś = &para; i ą = &plusmn; ...

Po ręcznym przestawieniu z cp-1250 na iso-8859-2 i wyłączenie automatycznego wyboru , wszystko jest jak najbardziej wporządku.

Przeglądarki takie jak Chrome czy Firefox wyświetlają automatycznie kodowanie iso-8859-2

Pytanie więc jest dlaczego mimo ustawien w meta <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2"> i w MySQL w phpmyAdmin System porównań dla połączenia MySQL - latin2_general_ci IE 9 pomija i automatycznie przestawia na błędne kodowanie windows cp-1250 ?

Proszę o pilną pomoc w tej sprawie

PHADES

lukasamd
Może spróbuj wysłać ten charset jako nagłówek:

1. header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2');

Być może IE9 analizuje coś "po swojemu", po puszczeniu przez header nie powinien nic zmieniać.
PHADES
Drogi lucasie , dziękuję za szybką odpowiedz widac forum zyje...

Jednak lucas nie zrozum mnie zle , zazwyczaj lapie o co chodzi , jestem zawansowany w obsludze portalu i ogolnie informatyce , widzę po tym co napisałes że wiesz o co chodzi zważając że błąd jest raczej mały skoro iso 8859-2 wyswietla sie wporzadku na IE9 po odhaczeniu autmatycznego wyboru a inne przegladarki rowniez i to automatycznie wybierają standard kodowania 8859-2...

Jednak do rzeczy lucasie , przeglądajac fora widzialem cos podobnego i wiesz , glupio mowic ale gdzie wstawic tego headera , w plik meta jako go zagniedzi czy jaki ?
Widzę po samej linijce że to text php a u mnie plików php są dziesiątki po kilka megabajtów każdy.
Jesli nawet jest konkretny plik to gdzie go wstawic pomiędzy czym a czym i czy nazwy header używac jak pisalem wiem ze dziwnie to wyglada ale tego nigdy nie uzywalem

Zobacz , jest taki plik u mnie jak meta , jest ich kilkanacie , inny ad javy itp , tu się wstawia wszelkie ustawienia ręcznie...

inne ważne pliki z tych kilkudziesięciu to te...

Byc może masz racje bo wiele rozwiazan nie ma ale po prostu nie wiem gdzie to wstawic , jestem nauczony że wystarczy pomylic sie o milimetr o przyslowiowy przecinek aby skrypt niedzialal i z tym sobie radze ale tu juz glupieje tak jak z rozwiazaniem co zrobic aby film flashowy uruchamial sie automatycznie bo filmy z youtube juz wiem ale na inne jest kilkanascie sposobow i niedzialaja za cholere , rozwiazanie z zagnieżdzenia embed typu dodanie parametru autostart=true nie działa hahaha a zazwyczaj takie cos wystarczało , tak samo i tu wystarczalo w meta wpisac odpowiedni charset i nie ma bata , ale jednak... , wszystko jest dostosowane do iso 8859-2 nawet sam IE9 czyta strone odpowiednio ale za cholere nie mogę pojąc dlaczego automatycznie wybiera błędne obce kodowanie cp1250 , to żałosny błąd , wiec streszczajac drogi lucasie chodzi tylko gdzie to wstawic i czy te polecenie tez ma tam widniec chodzi o header...

Pozdrawiam

PHADES
PHADES
Już wiem lucas , sorry za głupie pytanie wstawilem juz w odpowiednim pliku header('Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2'); , rezultat natychmiastowy bez żadnego problemu...

Powiem tylko że 24 godziny nad tym siedziałem i nic , miałem poważne telefony ehhhhh...
Robilem wszystko formatowanie pliku z utf-8 na iso8859-2 i nic , ie9 nadal ustawial cp1250
Gdy zmienilem znaki w edytorze w formacie iso , musialem znalejsc ą i ś z formy krzaków i zamienić ją takimi jak widzimy , mimo wielokrotnej zmianie , plik bazy danych iso 8859-2 i tak byl odczytywany przez ie9 jako win cp1250.

Dopiero ten header pomogl jak dowiedzialem sie gdzie go wstawic , po wstawieniu cud lucasku , wszystko działa , 24 godziny pracy powazny portalu branzy motoryzacyjnej stał w miejscu , dzięki Tobie poradziłem sobie z problemem i jest wszystko ok...

Dziękuje serdecznie i pozdrawiam lucasku , PHADES jest Ci serdecznie wdzięczny chojraku...

Z poważaniem PHADES

P.S. Zapraszam Cie serdecznie w nasze salonowe progi lucas
  1. CIACH!

Miłego przeglądania serwisu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.