Witam,
mam problem z dokładnym zdefiniowanie pojęcia 'strona komercyjna'. Czy jeśli, np. mały gabinet lekarski ma swój wewnętrzny system do zarządzania pacjentami, wizytami, statystykami itp napisany w php/js to jest to już strona komercyjna czy nie?
EDIT//
Dodam, że chcę w tym systemie wykorzystać plugin, który jest darmowy tylko do użytku niekomercyjnego.
askone
2.03.2011, 13:56:02
Według mnie jest to strona komercyjna. Dlaczego:
- wykorzystywana jest przez podmiot gospodarczy, a nie osobę prywatną
- wykorzystywana jest w celu zarobkowym - organizacja wizyt i pacjentów ma wpływ na osiągane zarobki
Pozdrawiam
Crozin
2.03.2011, 14:08:42
Cytat
wykorzystywana jest przez podmiot gospodarczy, a nie osobę prywatną
Podmiot gospodarczy może wykonywać usługę niekomercyjną.
Co do samego przypadku to sam nie wiem ale dla świętego spokoju wydałbym tych kilka złotych - chyba, że chodzi tutaj o jakąś poważniejszą kwotę?
askone
2.03.2011, 14:12:06
Cytat
Faktycznie może. O tym nie pomyślałem. Jednak punkt drugi nadal aktualny.
everth
2.03.2011, 14:36:25
W licencji powinni wyszczególnić jakie rodzaje działalności są dla nich niekomercyjne. Inaczej to można gdybać tak jak tutaj i w zasadzie każdy będzie miał częściowo rację. W przypadku braku czegoś takiego to albo mejl z zapytaniem do autora wtyczki albo lepiej uznać że ta strona to działalność komercyjna. Ale wydaje mi się że w licencji powinno to być wyszczególnione.
Wykrywacz
2.03.2011, 14:54:29
Cytat
lol niby jaką?
Jeżeli program jest kosztem uzyskania przychodu to jest komercyjny.
http://www.highcharts.com/license tutaj jest opis.
"For corporate intranets." -> to podchodzi pod ten system, który opisałem? 80$ to już całkiem niezła kwota, nie chce klienta już żadnymi kosztami obarczać bo po naszych doświadczeniach chyba by mnie zlinczował

Jak by ktoś pytał, czemu akurat ten plugin: bo go znam:) uczyłem się na nim, robiłem jakieś tam rzeczy dla siebie ale chyba trzeba poszukać czegoś innego.
I jeszcze jedno pytanko: nie ma jakieś ogólnej prawnej definicji strony(insytucji?) komercyjnej? Trzeba zawsze szukać jej w licencjach?
Crozin
2.03.2011, 15:31:23
Jeżeli dla gabinetu lekarskiego $80 (230 zł) to całkiem niezła kwota, to aż boję się pomyśleć co to za zakład. Zakup i będziesz miał spokój.
Cytat
lol niby jaką?
Chociażby charytatywną.
koreja
3.03.2011, 22:45:08
Według mnie strona komercyjna to taka, która od początku jest nastawiona na generowanie zysków bezpośrednio przez nią (czyli do podjęcia jakiejś akcji na niej wymagana jest opłata). Stronę tej przychodni zakwalifikowałbym po prostu jako wizytówkę gabinetu z opcjami dla pacjentów. Czyli idąc dalej moim tokiem myślenia wychodzi na to, że ta przychodnia jest komercyjna, natomiast strona nie.
Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie

Pozdrawiam, Rafał
everth
3.03.2011, 22:57:01
Bez pomocy prawnika się nie obejdziesz. Może i masz rację ale dopóki nie masz zapewnienia autora to takie dywagacje można sobie darować. W licencji jest wyraźnie ograniczenie przypadków niekomercyjnych. Oczywiście możesz uznać że twoja interpretacja jest właściwa (i pewnie nic się nie stanie) ale przy większych sprawach nie polecam intuicyjnego rozumienia prawa (zwłaszcza polskiego).
Ja bym się przychylał do rozumowania kolegi ~koreja, ponieważ jeśli będziemy patrzeć pod względem takim czy z pomocą, poprzez stronę generują się zyski, to wszystkie wizytówki firmowe będą komercyjne. Blogi, agregatory wiadomości (w jakiś sposób daje to zarobić tym którzy te wiadomości udostępniają), strony użytkowe, portfolia.
Wykrywacz
4.03.2011, 01:31:40
Cytat
Ja bym się przychylał do rozumowania kolegi ~koreja, ponieważ jeśli będziemy patrzeć pod względem takim czy z pomocą, poprzez stronę generują się zyski, to wszystkie wizytówki firmowe będą komercyjne. Blogi, agregatory wiadomości (w jakiś sposób daje to zarobić tym którzy te wiadomości udostępniają), strony użytkowe, portfolia.
Bo są! wszystko co działa aby stworzyć zwiększyć umożliwić przychód jest działalnością komercyjną, prowadzenie serwisu z działalnością charytatywną też jest komercyjne, za wyjątkiem organizacji non-profit. Przykład z oprogramowaniem dla gabinetu jest jak najbardziej komercyjny, tak samo jak CRM,FK w dowolnym przedsiębiorstwie, czy jakikolwiek inny program wykorzystywany w celu prowadzenia działalności i zgodnie z jej PKD.
Progo
4.03.2011, 19:48:22
Strona przynosi dochód to jest strona komercyjna.
Daiquiri
4.03.2011, 20:37:41
Cytat(Progo @ 4.03.2011, 19:48:22 )

Strona przynosi dochód to jest strona komercyjna.
Niebywale precyzyjne określenie.
Strona może bezpośrednio dochodu nie przynosić (bo nic na niej nie sprzedajesz), ale jest reklamą działalności komercyjnej, która przynosi zyski. Jeżeli ktoś znalazł na Twojej stronie numer telefonu do Twojej firmy i zamówił usługę - oznacza to, że w pośredni sposób dzięki niej zarabiasz. Z tego co wiem nie ma ustawowej definicji "strony komercyjnej", więc pewnie granica komercyjności stron www jest zależna od przypadku.
@bim2
A dlaczego portfolio czy strona firmowa nie miałaby być komercyjna? Przecież cel jej istnienia jest jeden: pozyskać klientów, czyli przynosić zyski.
Kurczę, ale przecież sama strona z siebie nie przynosi dochodu. Stworzenie strony/designu, zrobienie usługi klientowi dopiero przyniesie zysk. Strona w tym wypadku jest tylko wizytówką, reklamą. Bo idąc dalej waszym tokiem myślenia wszystko będzie komercyjne, bo zawsze w pewien sposób przyczyni się do zysku.
Daiquiri
4.03.2011, 21:01:11
Cytat(bim2 @ 4.03.2011, 20:48:58 )

Stworzenie strony/designu, zrobienie usługi klientowi dopiero przyniesie zysk.
A co, jeżeli Klienta masz właśnie dzięki stronie? Ktoś dowiedział się o istnieniu firmy przez wyszukiwarkę i trafił na Twoje www lub zdecydował się na Twoje usługi bo masz fajne portfolio w sieci. No i co w przypadku, gdy złożył "zamówienie" poprzez formularz?
Tak jak pisałam wcześniej, z tego co się orientuję nie ma ustawowej definicji komercyjnej strony www, więc trzeba rozpatrywać takie sprawy indywidualnie (chyba, że temat precyzuje licencja).
radabus
4.03.2011, 22:20:05
Tak się zastanawiam - a gdyby zwrócić się do admina art.pl w tej sprawie i zapytać go, jak on definiuje strony komercyjne? W założeniu wszystko, co jest w domenie art.pl ma być niekomercyjne, tylko promować sztukę. A są w tej domenie portfolia różnych fotografów, którzy pozyskują w ten sposób też klientów...
rzymek01
4.03.2011, 22:20:11
ja to widzę jeszcze inaczej,
jako developer nie obchodzi cię jaką stronę tworzysz tylko czy bierzesz za to kasę, jesli tak, to musisz mieć licencję komercyjna,
analogicznie jak w przypadku visuala, możesz tworzyć programy niekomercyjne (nie sprzedajesz ich), ale już jeśli chcesz sprzedać dany program, to już musisz mieć komercyjną licencję
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.