Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ASP vs PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Rid
Programując trochę w PHP ,z moich spostrzeżeń wynika że jest to bardziej język programowania strukturalny,czytając na forum o ASP dowiedziałem się ,że można zintegrować z nim wiele języków programistycznych np.java.net visual basic .net , c ,c++ i są to języki typowo obiektowe.Wiem ,że to nieodpowiednie porównanie ,ale czy PHP to nie to samo co Turbo Pascal,którego uczą jako początkowego języka programowego w szkołach,a ASP to obiektowy C++questionmark.gif? Nie pracowałem ,nigdy na ASP ,więc chciałem zapytać kogoś ,kto miał z tym styczność czy warto pracować w php czy może od razu się przesiąść na ASP?questionmark.gif
batman
Nie da się porównać ASP.NET (bo o to Ci pewnie chodzi) z PHP z jednego prostego powodu. PHP to język, ASP.NET to technologia na którą składa się wiele języków. Tak samo nie da się też przejść z PHP na ASP.NET od razu bez żadnego przygotowania, ponieważ nie chodzi tylko o zmianę języka, ale również o poznanie całej platformy.
Rid
No trochę to źle porównałem .Które środowisko jest bardziej obiektowe AMP ,czy ASP?questionmark.gif
batman
Podobnie jak PHP nie da się porównać z ASP.NET tak samo AMP (Apache + MySQL + PHP) jest nieporównywalny. Poza tym nie da się zmierzyć obiektowości. Jeśli szukasz technologii w której chcesz programować, to źle podchodzisz do sprawy.
thek
Środowisko jest tak obiektowe jak wiedza o obiektówce osoby, która się nim posługuje smile.gif W obu mozna pisać obiektowo, ale to od wiedzy usera zależy jak swoją wiedzę na kod przekuje. To, że PHP zaczynał jako język mocno strukturalny, nie znaczy że tylko tak można w nim pisać. Z kolei w ASP można pisać strukturalnie i też nic temu nie wadzi.
batman
Cytat(thek @ 16.01.2011, 16:36:30 ) *
Z kolei w ASP można pisać strukturalnie i też nic temu nie wadzi.
Jeśli mówimy o ASP to tak, można. Jeśli o ASP.NET, to nie można. ASP.NET to nie jest język.
Rid
Cytat
Jeśli mówimy o ASP to tak, można. Jeśli o ASP.NET, to nie można.

W http://pl.wikipedia.org/ czytamy:

Przeważająca większość stron ASP jest tworzona przy wykorzystaniu języka VBScript, skutecznie promowanego przez Microsoft jako najlepszego do tego celu. Strony ASP mają domyślnie skojarzone rozszerzenie .asp. Następcą tej technologii jest ASP.NET, czyli technologia tworzenia dynamicznych stron internetowych po stronie serwera, działająca w oparciu o technologię .NET i kod zarządzany.

To jest ta sama technologia.
batman
Cytat(Rid @ 16.01.2011, 16:46:28 ) *
To jest ta sama technologia.

Nie, to nie jest ta sama technologia. Następca nie oznacza, że coś jest po prostu zaktualizowane. ASP i ASP.NET poza nazwą nie mają wiele wspólnego.
Rid
Cytat
Środowisko jest tak obiektowe jak wiedza o obiektówce osoby, która się nim posługuje

W turbo paskalu też można z robić obiekty jednakże trzeba się namęczyć ,ale po co jak można użyć np.visual basic lub c++ i otrzymać efekt podobny w trybie niemalże natychmiastowym, użyć front page zamiast ,notatnika i otrzymać efekt ten sam w trybie znacznie szybszym,dlatego się pytam czy w środowisku ASP tworzenie aplikacji internetowej jest bardziej interaktywne i zintegrowane niż programowanie w PHP?questionmark.gif
batman
Cytat(Rid @ 16.01.2011, 18:20:40 ) *
czy w środowisku ASP tworzenie aplikacji internetowej jest bardziej interaktywne i zintegrowane niż programowanie w PHP?questionmark.gif

Kompletnie nie zrozumiałem tego pytania. Napisz wprost o co Ci chodzi, bo inaczej będziemy krążyć wokół tematu jak platforma wokół poważnych spraw.
Mephistofeles
Przestań zadawać głupie pytania. Nie, nie jest bardziej interaktywne i zintegrowane, chociaż nie wiem co to według Ciebie znaczy.

Cytat
użyć front page zamiast ,notatnika i otrzymać efekt ten sam w trybie znacznie szybszym

A widziałeś kiedyś kod generowany przez Frontpage'a?

Tak w ogóle Pascal jest obiektowy? Zawsze mi się wydawało, że nie. C też nie jest "językiem typowo obiektowym". Do tego PHP nie ma (żadnego) związku z Pascalem, a ASP z C++.
Rid
Chodzi mi o to czy w ASP są już np.gotowe kontrolki do których piszemy tylko określone funkcje,czy są gotowe szablony w który ustalamy tylko wygląd strony ,tła ,obrazki i oraz inne komponenty , których użycie przyspieszy pisanie aplikacji.
batman
What is ASP.NET Web Forms?
Get Started with ASP.NET
Learn ASP.NET MVC
To powinno Ci wystarczyć. Z powyższych linków dowiesz się wszystkiego na temat ASP.NET.
Rid
Learn ASP.NET MVC -imponujące właśnie o takie coś mi chodziło-nawet właściwości divów można tam ustawiaćsmile.gif
Trzeba się przerzucić ,mam oryginalnego windowsa więc program będzie za free do użytku niekomercyjnego.
Dziękuję
batman
Z Visual Web Developer Express możesz korzystać także w projektach komercyjnych - http://www.microsoft.com/express/support/support-faq.aspx
Cytat
Can I use Express Editions for commercial use?
Yes, there are no licensing restrictions for applications built using Visual Studio Express Editions.

Jeśli chcesz poznać ASP.NET MVC, to zachęcam do zajrzenia na mój blog. Od pewnego czasu opisuję ASP.NET MVC w kontekście Zend Frameworka.
Rid
Świetnie, dodaje do zakładek -kolejne pomógł ode mnie:)
thek
ASP i ASP.NET to tak jak PHP i Zend. Nie można ich (terminów) używać zamiennie. Także między ASP.NET i ASP.NET MVC są różnice z tego co kiedyś oglądałem (nie programuję w ASP, a więc i nie korzystam z tych narzędzi).

Pascalnie jest obiektowy, C także nie. Nawet C++ nie jest. Tak bardzo uważana za obiektową JAVA też do końca nie. Choć baaaaardzo niewiele jej brakuje.

Co do wszelkiej maści generatorów kodu to nie wierzę niczemu smile.gif Za często trzeba to poprawiać by było sensownym kodem. A FrontPage w szczególności. Ostatnio już nawet sięga to tego stopnia, że ręce opadają co ludzie za poprawny html uznają. Przykład z życia. Ten piątek, klientka przysyła nam maila z treścią do newslettera. Daliśmy możliwość przysłania nam kodu html jako przygotowanego według ich widzimisię. No i dostajemy coś co ma rozszerzenie html, ale po otwarciu widzimy tylko bajzel z samym tekstem, jednym ciągiem. Obok, jako drugi załącznik, plik doc. Czym był ów html? Zajrzalem w źródło i jak tylko zobaczyłem na starcie
"gt mso 11"
to wyrzuciłem tego html w cholerę. Jakiś syf po prostu, który wygenerował klient w msoffice na podstawie tego doc. FrontPage robi niewiele lepszy kod. Tyle, że we FP ten kod chociaż stworzy coś, co IE odczyta w miarę właściwie (inne przeglądarki niekoniecznie). Wszystko czego sam nie napiszesz w html tylko jest generowane, niemal z marszu masz do poprawki. Nie wierzysz? Przejrzyj sobie kod wypluwany przez choćby TinyMCE a się zdziwisz.
pain3hp
Cytat
Nawet C++ nie jest. Tak bardzo uważana za obiektową JAVA też do końca nie. Choć baaaaardzo niewiele jej brakuje.

Dlaczego tak uważasz

Co do edytorów to ja kiedyś robiłem slajdy w MS Office i je zapisywałem jako html hehe to były strony biggrin.gif.
Teraz oczywiście nie wyobrażam sobie innych rozwiązań niż pisanie "z palca", tak mam pełna kontrole nad kodem. Ale trzeba zrozumieć ludzi których temat programowania nie interesuje i wolą sobie wyklikać
Mephistofeles
Pewnie z powodu typów prostych.

Jak kogoś temat nie interesuje to niech zleci to zainteresowanym, proste.
Crozin
Cytat
Dlaczego tak uważasz
C++ jest językiem wieloparadygmatowym, natomiast Java posiada typy prymitywne (to już taka "poprawność polityczna" :])
thek
Dlaczego tak uważam? Ponieważ to C++ jest "jedynie" obiektowo orientowany, ale nawet tam "bazowy" kod piszesz przy użyciu elementów niższego poziomu niż obiekty. Tymczasem w obiektówce to one powinny być pierwszą i najbardziej pierwotną strukturą danych. Po nich wszystko inne dziedziczyć pownno. Nawet "typy proste" powiny się z Object wywodzić.

Jeśli kogoś interesuje jedynie "wyklikiwanie" i jednocześnie zechce zrobić coś naprawdę zaawansowanego to w pewnym momencie stanie. Oprogramowanie typu RAD automatyzuje jedynie najbardziej powszechne rzeczy i operacje. Nic ponadto. By zrobić coś trudniejszego i tak będziesz zmuszony nauczyć sie tego co tkwi "w bebechach". A gdy to nastąpi zaczniesz zauważać, że do tej pory to co robiłeś jest po prostu kiepsko rozwiązane i z wiedzą na Twoim poziomie już zrobiłbyś to lepiej/wydajniej/poprawniej.
Rid
Do profesjonalnej strony w PHP potrzebujemy Apache ,które musimy skonfigurować , PHP + frameworki ,które musimy skonfigurować , MySQL ,który musimy skonfigurować no i edytor tekstu gdzi wklepywany jest cały nasz kod linika po linice logicznie przemyślany.Konfiguracja samego serwera oraz utworzenie średniozaawansowanego projektu , dla niektórych może potrwać miesiące ,zwłaszcza że sam język php nie wystarczy,do tego trzeba uczyć się ajaxa ,oraz javy.
ASP.net wystarczy tylko Microsoft Matrix + eventualnie visual studio .
Oto przykład utworzenia formularza z wykorzystaniem bazy danych sql ,która jest już wbudowana w tego CMS-a:
Przykład
Myślę,że utworzenie ,takiego formularza jest znacznie szybsze niż w PHP
ADeM
Ja myślę, że kodu w PHP będzie mniej więcej tyle samo ;-)
W dodatku serwery z PHP są ogólno dostępne.
Zainstalowanie apache'a, php i mysql, to w przypadku linuksa wpisanie jednej linijki do konsoli, a w przypadku windowsa ściągnięcie odpowiedniego pliku i przeklikanie się przez dalej.
Czasowo więc wygląda to baaardzo podobnie.
Mephistofeles
Daj sobie spokój, bo wygląda, że chodzi Ci tylko o czas. Nic nie zaoszczędzisz, bo czas spędzony na konfiguracji frameworka (jakiej? Na początku nic nie trzeba konfigurować) stracisz na np. przeglądanie MSDNa. Poza tym od kiedy to pisząc w C# nie trzeba znać JavaScriptu? Framework nie wygeneruje odpowiedniego kodu do wszystkiego.
Crozin
@Rid: Ilość bzdur i głupot jakie powypisywałeś jest... [tutaj miał być jakiś fajny przykład, ale nie mam weny - jest po prostu ogromna].
batman
Cytat
Do profesjonalnej strony w PHP potrzebujemy Apache ,które musimy skonfigurować , PHP + frameworki ,które musimy skonfigurować , MySQL ,który musimy skonfigurować no i edytor tekstu gdzi wklepywany jest cały nasz kod linika po linice logicznie przemyślany.Konfiguracja samego serwera oraz utworzenie średniozaawansowanego projektu , dla niektórych może potrwać miesiące ,zwłaszcza że sam język php nie wystarczy,do tego trzeba uczyć się ajaxa ,oraz javy.

ASP.NET również wymaga konfiguracji. Idąc Twoim tokiem myślenia są to: instalacja i konfiguracja IIS, do tego MS SQL Server. Nie zapominajmy o kilku różnych licencjach na Visual Studio - trzeba sprawdzić jaka będzie nam potrzebna. No i javascript + ajax.

Cytat
ASP.net wystarczy tylko Microsoft Matrix + eventualnie visual studio .

Nie wystarczy. WebMatrix to ładny projekt pokazujący, że w 5 minut możesz wyklikać sobie aplikację. Fakt - można. Ala aplikacja taka nie będzie się mocno różnić od aplikacji generowanych przy pomocy Google Page Creator, a instalowanie automatyczne Wordpresaa, czy dowolnego innego CMSa ma każdy hosting PHP. Do tego WebMatrix korzysta z IIS Express, który nie ważne jak bardzo byłby zachwalany, to nie jest pełnym IIS-em. Porównanie obu serwerów znajdziesz pod adresem http://learn.iis.net/page.aspx/868/iis-express-overview/ Podczas przenoszenia tak przygotowanej aplikacji na produkcyjny serwer możesz się niemiło rozczarować (głównie dlatego, że mało jest hostingów IIS, a tym bardziej IIS 7).

Cytat
Oto przykład utworzenia formularza z wykorzystaniem bazy danych sql ,która jest już wbudowana w tego CMS-a:

Nie pamiętam teraz w jakim frameworku to było, chyba w Yii - CRUD jakich mało. Szybkie i bezproblemowe generowanie formularzy.

Cytat
Ja myślę, że kodu w PHP będzie mniej więcej tyle samo ;-)

Zależy. Jeśli masz na myśli cały kod aplikacji to pehapa będzie mniej. Jeśli mówimy o kodzie pisanym przez programistę to mniej będzie C#.

Cytat
Zainstalowanie apache'a, php i mysql, to w przypadku linuksa wpisanie jednej linijki do konsoli, a w przypadku windowsa ściągnięcie odpowiedniego pliku i przeklikanie się przez dalej.

Zainstalowanie IIS to dwa kliknięcia. Możliwe, że da się też to zrobić z poziomu PowerShella. Jeszcze nie jestem takim szaleńcem by to robić, ale może kiedyś smile.gif

Cytat(Mephistofeles @ 17.01.2011, 20:05:11 ) *
Daj sobie spokój, bo wygląda, że chodzi Ci tylko o czas. Nic nie zaoszczędzisz, bo czas spędzony na konfiguracji frameworka (jakiej? Na początku nic nie trzeba konfigurować) stracisz na np. przeglądanie MSDNa. Poza tym od kiedy to pisząc w C# nie trzeba znać JavaScriptu? Framework nie wygeneruje odpowiedniego kodu do wszystkiego.

Więcej czasu "traci się" na .NET. Jest to o wiele większa platforma i trudniejsza w nauce.

@Rid
W programowaniu nie wystarczy wiedzieć jak wygenerować formularz, tylko jak go napisać bez generatora. Rzadko który klient będzie chciał szablonową formatkę do wprowadzania danych.
Rid
Cytat
@Rid[/b]
W programowaniu nie wystarczy wiedzieć jak wygenerować formularz, tylko jak go napisać bez generatora. Rzadko który klient będzie chciał szablonową formatkę do wprowadzania danych.

Nie chodzi mi o jakiś generator formularzy ,wszakże MS Matrix służy do tworzenia witryn internetowych ,a nie do ich generowania, można także wszystko klepać w nim ręcznie tak jak w notatniku jak komu się podoba:)

PS. Power Shella mam zainstalowanego ,jakoś mi na razie działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.