Cytat(230005 @ 3.01.2011, 19:57:04 )

Schecter OMEN 6
To bardzo mało popularne gitary - zupełnie nie wiem dlaczego. Mi się marzy Schecter demon 7

Ale jeśli chcesz dobrą i tanią gitarę, to proponuję przyjrzeć się
http://www.epiphone.com/ - mam elektro-akustyka i jest to sprzęt naprawdę rewelacyjny biorąc pod uwagę, że zapłaciłem za niego 700pln z pokrowcem.
Jeśli chciałbyś kopię Les Paula, to oczywiście też warto obejrzeć Epiphone. To nie prawda, że Les Paul nie nadaje się do metalu - na tej gitarze gra/grało wielu dobrych gitarzystów z tego gatunku - Randy Rhoads, Saul Hudson, James Hetfield, Zakk Wylde - wymieniam tylko pierwszych z brzegu, którzy mi przyszli do głowy.
Jeśli chodzi o wybór gitary, to z tego co słyszałem od wujka (który sobie brzdęka od ponad 30 lat i niejednego profesjonalistę zaskoczył poziomem umiejętności), to gitarę należy wybierać tak:
- wybieramy przedział cenowy
- idziemy do sklepu muzycznego z kimś kto potrafi grać
- ta osoba zaczyna ogrywać wszystkie gitary w wybranym przedziale cenowym
- wybieramy te, których brzmienie nam najbardziej odpowiada
- następnie wybieramy te, które dobrze nam leżą w dłoni - są spore różnice pomiędzy różnymi wiosłami - Ibanez JS jest świetny, moja podróbka Stratocastera
obleci
- następnie wybieramy tą, która nam się najbardziej podoba
Ze swojej strony ja bym dorzucił tylko jeszcze jakieś minimalne kryteria funkcjonalne - jak dla mnie, to chciałbym 24 progi oraz mostek floyd rose.
Wszyscy odradzają kupowanie gitary przez internet. Nie wiesz jak brzmi, nie wiesz czy szerokość i profil gryfu odpowiedni etc.
Udanych zakupów!