Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: cURL + Vista
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Soks
Wiem, że o cURL było już trochę tematów przejrzałem je, lecz nie znalazłem odpowiedzi.
Chciałem skorzystać z cURL w php, lecz nie wiem co zrobić, aby działał - cały czas przy wykonywaniu skryptu wyskakuje:
Fatal error: Call to undefined function curl_init() in tutaj ścieżka do pliku

Mam Viste oraz Apache 2.2.17 (Win32) + PHP 5.2.14 - instalowane ręcznie
Odkomentowałem w php.ini extension=php_curl.dll (a nawet próbowałem wszystkie zaczynające się na extension, ale też nic nie dało)
Próbowałem wkleić pliki: libeay32.dll i ssleay32.dll do windows/system32, ale też to nic nie dało - dalej ten sam błąd.
W pliku php/ext jest plik php_curl.dll, ale w pliku php wykonującym phpinfo(); nie ma nic o curl.

Tutaj: http://pl.php.net/manual/en/curl.requirements.php przeczytałem, że muszę coś pobrać z curl.haxx.se, tak też zrobiłem i przechodząc do download'u przekierowało mnie tu http://www.paehl.com/open_source/?CURL_7.21.2, więc pobrałem Download WITHOUT SSL (to pierwsze pod linkiem) tam był jakiś curl.exe, ale nawet nie chciał się uruchomić, następnie pobrałem Download libcurl.dll (SSL, NOSSL and SSH2) only (to szóste), tam były jakieś foldery z libcurl.dll, ale nie wiem co z tym zrobić i czy w ogóle to jest potrzebne.

Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać albo ma jakiś pomysł to będę wdzięczny i z góry dziękuję za każdą pomoc smile.gif
Mephistofeles
Próbowałeś rejestrować biblioteki używając regsvr32?
Soks
Nie próbowałem, a można prosić krok po kroku? - jeszcze się uczę smile.gif
Mephistofeles
A poszukać tak trudno? Chyba jednak nie.
Soks
Korzystając z tego wyskakuje: "Moduł libcurl.dll został załadowany, ale nie odnaleziono punktu wejścia DllRegisterServer."

PS. Nie wystarczy tego gdzieś wrzucić? Jeżeli tak to gdzie i czy w ogóle to jest potrzebne czy co innego jest przyczyną problemów?
Mephistofeles
Dobra, czyli to nie jest konieczne. Sprawdzałeś skąd PHP bierze .ini? Być może po prostu nie ładuje twojej konfiguracji.
Soks
W pliku php wykonującym phpinfo(); jest:

Configuration File (php.ini) Path C:\Windows
Loaded Configuration File C:\php\php.ini

To pierwsze chyba powinno być takie samo jak to drugie? Zmienić to, jeżeli tak to gdzie?

PS. Zorientowałem się, że ta pierwsza ścieżka była pozostałością po tym jak wcześniej próbowałem instalować php, a później go odinstalowałem, bo coś poszło nie tak, teraz wkleiłem tam aktualny php.ini z C:\php\php.ini, zrestartowałem Apache, ale dalej jest ten sam błąd przy wykonywaniu skryptu? Ma ktoś jakiś pomysł?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.