Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: POMOCY!, Nic mi nie działa :(.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kazber0700
Witam nazywam się Kasper i mam poważny problem, mianowicie od niedawna zacząłem naukę PHP i posiadam książkę "PHP i MySQL Tworzenie stron Vademecum_profesjonalisty wyd.IV" wraz z płytą CD. Oczywiście do stworzenia na swoim komputerze serwera lokalnego użyłem programu XAMPP w wersji 1.7.3. Na stronie administratora stworzyłem bazę danych zabezpieczyłem wszystko hasłem, zmieniłem w pliku php.ini datę z Europa/Paris na Europa/Warsaw i zrobiłem pierwszy test PHP czyli program wyświetlający jakiś napis, oczywiście wszystko pozytywnie ale nie do następnych przykładów sad.gif. Jak wiecie pierwszy rozdział książki polega na przykładach "Części samochodowe Janka" i fikcyjnej firmie sprzedającej, w przykładach pokazują jak zrobić program który wyświetli napis, datę, obliczy ilość zamówionych przedmiotów, i obliczy łączną cenę, niestety program jest dobrze napisany ale mi kompletnie nic nie wylicza sciana.gif specjalnie wrzuciłem gotowe przykłady z płyty CD do folderu htdocs i to samo sad.gif o to screen:

http://img529.imageshack.us/img529/268/blad.gif

Posiadam również stronę testową na Jatsu.pl na której sobie ćwiczę czy eksperymentuje tam również wrzuciłem ten przykład sami zobaczcie wejdzie na stronę http://testkazb.jcom.pl/ i na samym dole kliknijcie w "link4", bynajmniej u mnie jest to samo.

Szczerze mówiąc to nie jedyny mój problem bo problemy mam od 2 miesięcy ponad np: nie działa mi wrzuta.pl ani zrzuta czy zapiska, wyskakuje mi błąd gdy chce cokolwiek otworzyć, Firefox mi się sypie po czasie gdy wchodzę na jakąś stronę to po prostu wywala błąd i zamyka przeglądarkę itp. A co jeszcze lepsze jestem świeżo po prze instalacji systemu i świeżo przejechałem go ComboFix-em i posiadam anty-virus COMODO (jeden z lepszych ponoć), i to samo zarówno z php problem jak wrzuta itp. Nie wiem myślę żeby przerzucić się na windowsa 7 w ostateczności ale ja lubię XP, jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc to proszę.

thek
A ja polecam wpierw przeczytać temat "Jak poprawnie zadać pytanie?". Jeśli nie poprawisz... Zamknę temat ja lub któryś z moderatorów. Inna sprawa, że walnąłeś temat w zły dział -> Przenoszę.
blade-mrn
Witam,
Po pierwsze zamiast się rozpisywać na temat Windowsa 7, problemów z FF czy swoich antywirusów dałbyś lepiej skrypt którym wyliczasz te wartości bo link do strony nic nie daje.
Po drugie nie wykluczone że w książce jest błąd lub coś źle przepisałeś więc skąd pewność że "program jest dobrze napisany" jak by skrypt a nie program był dobrze napisany to by działało.
Po trzecie popraw kodowanie znaków na tej swojej stronce.
daros17
Magiczna kula się rozbiła i niestety bez podania kodu nie możemy Ci pomóc, wklej go i spróbujemy pomóc. Z tego co pamiętam tam gdzieś jest błąd.

EDIT// Znalazłem ten kod na płycie i tam brakuje kilku rzeczy...

Skąd skrypt ma wiedzieć jakie dane chcemy mu przekazać?

Jeśli chcesz wyświetlić, to co wpisałeś w formularz musisz dodać do kodu
  1. $iloscopon = $_POST['iloscopon'];
  2. $iloscoleju = $_POST['iloscoleju'];
  3. $iloscswiec = $_POST['iloscswiec'];

Wiesz o co robią te linijki?
kazber0700
Po pierwsze to użyłem kodu z już gotowego z przykładów w książce:

kod html:

1. <form action="przetworzzamowienie.php" method=post>
  2. <table border=0>
  3. <tr bgcolor=#cccccc>
  4. <td width="150">Produkt</td>
  5. <td width="15">Ilość</td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td>Opony</td>
  9. <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlength="3" /></td>
  10. </tr>
  11. <tr>
  12. <td>Olej</td>
  13. <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlength="3" /></td>
  14. </tr>
  15. <tr>
  16. <td>Świece Zapłonowe</td>
  17. <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlength="3" /></td>
  18. </tr>
  19. <tr>
  20. <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Złóż zamówienie" /></td>
  21. </tr>
  22. </form>

kod php:

1. <?php
  2.  
  3. echo '<p>Zamówienie przyjęte o ';
  4. echo date('H:i, jS F Y');
  5. echo '</p>';
  6.  
  7. echo '<p>Zamówienie Państwa wygląda następująco: </p>';
  8. echo $iloscopon.' opon<br />';
  9. echo $iloscoleju.' butelek oleju<br />';
  10. echo $iloscswiec.' świec zapłonowych<br />';
  11.  
  12. $ilosc = 0;
  13. $wartosc = 0.00;
  14.  
  15. $ilosc = $iloscopon + $iloscoleju + $iloscswiec;
  16. echo 'Zamówionych części: '.$ilosc.'<br />';
  17.  
  18. $wartosc = 0.00;
  19.  
  20. define('CENAOPON', 100);
  21. define('CENAOLEJU', 10);
  22. define('CENASWIEC', 4);
  23.  
  24. $wartosc = $iloscopon * CENAOPON
  25. + $iloscoleju * CENAOLEJU
  26. + $iloscswiec * CENASWIEC;
  27.  
  28. echo 'Cena netto: '.number_format($wartosc, 2).' PLN<br />';
  29.  
  30. $stawkavat = 0.22; // stawka VAT wynosi 22%
  31. $wartosc = $wartosc * (1 + $stawkavat);
  32. echo 'Cena brutto: '.number_format($wartosc, 2).' PLN<br />';
  33.  
  34. ?>

Tak wygląda kod w przykładzie na płycie CD i go skopiowałem a nie przepisałem, kod według podręcznika powinien być raczej w 100% poprawny. jeśli chodzi o kodowanie to na razie odpuszczę najważniejsze abym wiedział że działa.
smagul
#
echo $iloscopon.' opon<br />';
#
echo $iloscoleju.' butelek oleju<br />';
#
echo $iloscswiec.' świec zapłonowych<br />';

wszystkie te zmienne nie mają określonej wartości, więc liczy dobrze - domyślnie dla 0

edit sorry, nie przeczyałem całego.
na samej górze drugiego pliku dodaj to co wcześniej było podane, czyli:
  1. $iloscopon = $_POST['iloscopon'];
  2. $iloscoleju = $_POST['iloscoleju'];
  3. $iloscswiec = $_POST['iloscswiec'];
Mephistofeles
Włącz raportowanie błędów, to podstawa jakiejkolwiek pomocy.
Z którego roku jest ta książka? Skrypt wymaga włączenia register_globals, czego absolutnie nie polecam i podejrzewam z dużym prawdopodobieństwem, że nie tylko ja tak powiem.

Przy włączonym pełnym raportowaniu dostałbyś warninga/notice o niezdefiniowanych zmiennych i sam byś na to wpadł.
daros17
@kazber0700

Napisałem Ci, że w tej książce są błędy i to jeden z nich

@Mephistofeles

Książka wydana pod koniec 2009 roku
kazber0700
Ok dziękuje wszystkim za pomoc ale to trochę chyba chore żeby książka do nauczania miała błędy bo skąd mam coś wiedzieć jak muszę się nauczyć. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.