Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [News System]Cute News
Forum PHP.pl > Wortal > Skrypty
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
DreeD
W tym wątku proszę zamieszczać pytania dotyczące skryptu "Cute News"
wer4
Witam
Jeśli chodzi o skrypt Cute News to czy ktoś mógłby mi to przetłumaczyć na Polski? Albo najlepiej wytłumaczy swoimi słowami jak go załadować na swoją stronke.

1) Create a directory on your server ( e.g. cutenews )
2) Upload the content of the cutenews.1.3.1.zip to the directory you created in step 1
3) Now You must CHMOD the the file cutenews/index.php to 777 and directory cutenews/data/ and all files and
folders under the data/ directory must be also chmod'ed to 777.
4) Finally, go to http://yoursite.com/cutenews/index.php with you favorite browser and fallow the instructions.

Z góry thx
party
Cytat(wer4 @ 2004-09-30 23:49:14)
1) Create a directory on your server ( e.g. cutenews )
2) Upload the content of the cutenews.1.3.1.zip to the directory you created in step 1
3) Now You must CHMOD the the file cutenews/index.php to 777 and directory cutenews/data/ and all files and
folders under the data/ directory must be also chmod'ed to 777.
4) Finally, go to http://yoursite.com/cutenews/index.php with you favorite browser and fallow the instructions.

1. Stwórz jakiś katalog na swoim serwerze (np. cutenews)
2. Wrzuć do niego zawartość pliku cutenews.1.3.1.zip.
3. Nadaj prawa CHMOD 777 dla pliku cutenews/index.php, katalogu cutenews/data/ i dla wszystkich plików w katalogu /data/.
4. Wejdź pod adres http://yoursite.com/cutenews/index.php i postępuj zgodnie z instrukcjami.
Laston
Witam!!!
Nie moge uruchomić tego skryptu. Jestem całkiem zileony sadsmiley02.gif exclamation.gif! Pomóżcie!!!
Najlepiej wytłumaczcie mi wszystko od początku co mam robić!!!
skiner
Witam... mam b. wielki problem.. i prosiłbym o pomoc. Mianowicie:
Mam zainstalowane dwa systemy cutenews jeden w katalogu "cutenews" a drugi w katalogu "kat". System z katalogu "kat" czyta "short story" z właściwego pliku ale jesli chcę kliknąć w "czytaj dalej" lub "komentarze" wyświetla mi sie komunikat "Can not find an article with id: 1090228158" który oznacza że nie może znaleźć newsa o danym identyfikatorze ponieważ czyta go z katalogu "cutenews" czyli pierwszego systemu, a tam w pliku news.txt nie ma przecież tego newsa bo to sa dwa oddzielne systemy. Próbowałem już różnych sposobów. ingerowałem w kod php, istalowałem różne wersje Cutenews'a, itp nic nie pomaga... może Wy macie jakieś pomysły?? POMOCY!!
sirrus
Gwoli ścisłości - na stronie masz wyświetlone newsy, tematy czy tam cokolwiek zarówno z jednego CN, jak i drugiego? Jeśli tak to niespecjalnie to zadziała.

Laston --> Przeczytaj instrukcje. CuteNews jest chyba najmniej problemowym skryptem, jaki kiedykolwiek widziałem. Wrzucasz na serwer, jeśli na lokalny to dalej, a jeśli inny to zmieniasz uprawnienia odpowiednich plików, później wczytujesz główną stronę z katalogu CuteNews i ... system się instaluje. Wszystko.
ewick
Witam wszystkich smile.gif
Zainstalowałam sobie sysytem Cute News na swoim komputerze, w celu sprawdzenia, czy to jest wogole to o co mi chodzi. Z grubsza tak.. Mam pytanie, czy newsy z tego systemu moge umiescic na jakiejs konkretnej stronce, jestem poczatkujaca w tej dziedzinie, dla was moze to glupie pytanie...
ale prosze o pomoc.
Chce po prostu, zeby strona miala swoj osobisty charakter, ale system newsew bardzo ulatwilby mi prace. Nie bardzo wiem, co dalej z tym Cute News zrobic sad.gif

pomocy!!!!


ewick

Edytuję, ponieważ sobie poradziłam z instalacją, jak się bliżej zagłębiłam, mam pyatnie odnośnie polskich czcionek w newsach. Jak zrobić w prosty sposób, żeby były prawidłowo wyświelane??
ADeM
A w dodawaniu newsa jest takie pole żeby dodać avatar który będzie koło newsa co mam tam wpisać bo jak wpisuje url np: http://www.tkus.org/adam/banner2.jpg to mi nic koło newsa nie dodaje sadsmiley02.gif
ewick
Swoj obrazek powinienes najpierw dodac w panelu administracyjnym w zakladce Options/ Manage uploaded images. i dopiero potem podajesz prawidlowy link do obrazka:
http://www.adrestwojejstrony.pl/cutenews/u...ges/banner2.jpg
(przepraszam, tam wyzej powinno byc "upimages/baner2.jpg" po edycj wuskakuja ... )


to nie koniec.
W edycji Templates musisz wpisac {avatar} w miejscu, gdzie chcesz go umieścić
np. w activ news albo w full story...
pozdrawiam
- coraz bardziej obyta z Cute News - Ewick
ADeM
a jak pozwolic normalnemu uzytkownikowi na wstawianie obrazka do newsa??
ewick
no, to zalezy od tego, za kogo uważasz normalnego użutkownika winksmiley.jpg
są przecież 4 poziomy użytkowników:
1. administrator (może wszystko, w tym może wstawiac "njusy" i edytować newsy swoje i innych )
2. edytor (może tylko wstawiac "njusy" i edytować newsy swoje i innych )
3. dziennikarz (może wstawiac newsy ale edytowac tylko swoje
4. komentator (tylko komentuje winksmiley.jpg )


"Administrator : have full access and privilegies
Editor : can add news and edit others posts
Journalist : can only add and edit own news
Commenter : only post comments"

Normalny to który dla ciebie??

Każdy oprócz komentatora może do newsów wstawiać obrazki.
a tak serio to masz z prawej strony w zakladce Add News ( nad emotikonkami) link [insert image], kliknij i zobacz, oprócz tego bardzo przydatne [quick tags], klikaj i sprawdz co tam dają winksmiley.jpg
ADeM
wielkie dzieki...
sirrus
Pamiętajcie żeby dodać w swojej używanej skórce (w katalogu skins) deklarację polskich znaków w ISO, bo będziecie mieli krzaczki.

Ja się trochę już też obyłem na CN, więc również mogę na parę pytań odpowiedzieć, więc śmiało.
ewick
juz dodalam iso wczesniej, bo krzaki to paskudna sprawa
a teraz nie wiem czemu u mnie nie widac linkow: next previous??
jak zadeklarowac ze mam wiecej niz jedna stronke z newsami??
ADeM
Właśnie jak podzielić newsy na strony?
sirrus
Poprzez zmienną $number, tyle że zauważyłem że nie działa to to przy innym template niż deafult (a default jak wiadomo nie piszemy).

Więc :
Kod
$number = "30";
include('show_news.php');


To 30 można sobie zmienić oczywiście na dowoloną ilość, chodzi tylko o zasadę.
ewick
o dziala, dziala, na wlasnym templacie tez mi dziala smile.gif
dziekuje smile.gif
ADeM
winksmiley.jpg Wielkie, Gigantyczne, Niewyobrażalne Dzięki Wam wszystkim exclamation.gif!!!!!!! winksmiley.jpg
luksky
hej,
mam mały problekik,chodzi o to ze zainstaolowałem skrypcik,i niby wszystko spoko ale jak sie zaloguje i chcem dodac newsa albo zrobic cokolwiek to mnie wywala do logowania i tak w kołko cały czas.moge sie tylkow ylogowac
pomocy
please sad.gif
sirrus
hmm... przede wszystkim musisz zajrzeć jakie są ustawienia cookies Twojej przeglądarki, jeśli to IE może być problem - po prostu zmniejsz sobie poziom bezpieczeństwa.

Ja miałem coś podobnego w pewnym momencie (obecnie CuteNews hula, aż miło), i nie wiedziałem jak rozwiązać problem. Spróbuj wyłączyć wbudowany w Windows firewall jeśli takowy posiadasz.

W każdym razie to na pewno nie problem skryptu, lecz konfiguracji Twojego oprogramowania.
andreas88
Wszystko działa cacy, jestem wam bardzo wdzięczny za te porady, szczególnie za polskie znaki. Ale dręczy mnie jesczsze jeden problem, mianowicie data dodania newsa. Jak ja zmienić aby zamiast angielskiego skrótu miesiąca była polska nazwa albo chociaż numer miesiąca. Wtedy wyglądało by to jakoś tak bardziej nomalnie. Proszę o pomoc...
sirrus
hmm...

zamiast dużego M musisz wpisać małe m
itd.
smile.gif
Alfred
Witam wszystkich smile.gif Moim problemem jest wyswietlenie newsow z drugiego zainstalowanego cutenewsa. Pierwszy chodzi bez zarzutow, natomiast drugi nie wyswietla komentarzy i dalszej historii. O dziwo tylko gdy chce go odczytac przez php z pliku inc, natomiast z samego php chodzi poprawnie blink.gif Obydwa cutenewsy maja osobne strony, nie wyswietlam ich na jednej. Z gory dziekuje za pomoc sad.gif
ziga88
Mam pytanie, zainstalowałem cutenews, śmiga ładnie, wszystko sobie już w templates porobiłem ale jedna rzecz mi pozostała do zrobienia i to bardzo ważna!!! JAK ZMIENIĆ TŁO STRONY A DOKŁADNIE DAĆ OBRAZEK NA TŁO W NEWSACH (nie w tej ramce tylko całej strony)questionmark.gifquestionmark.gif? SRY za capsa ale żeby wszyscy widzieli o co chodzi tongue.gif HELP byle szybko
andreas88
jeśli chodzi Ci o tło dla newsów, to musisz je ustawić na stronie w której mają znajdować się newsy, np:
Kod
<table background="tło.jpg">
<tr>
  <td>

      <?php
      include("path/to/show_news.php");
      ?>

  </td>
</tr>
</table>


wszystko powinno chodzić ładnie, tongue.gif możesz też zamiast obrazka ustawić na tło konkretny kolor ( zamiast background="tło.jpg" wpisz bgcolor="pink")
--- kożystając z okazji chciałem jeszcze pozdrowić mame i tate biggrin.gif
uOkO
witam!
hmm... mam prośbę smile.gif
Co trzeba zrobić (proszę o dokładne wytłumaczenie co, jak i gdzie) aby w newsach pojawiły się polskie litery. Z góry dzięki za odpowiedź smile.gif
sirrus
OK

Należy wstawić deklarację polskich znaków ("<meta...") do któregoś ze skinów w katalog skins, gdzie skin to po prostu jakaś tam nazwa pliku, który wygląda jakby html.

Dla przykładu fragment pliku default.skin.php :

Kod
$skin_header = <<<HTML
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta content="text/html; charset=iso-8859-2" http-equiv=Content-Type>
<script type="text/javascript" src="skins/cute.js"></script>
<style type="text/css">


U mnie zaczyna się to od 42 linijki.
fufelek
Miałem małe problemy z ustawieniem polskich znaków, ale dzieki temu postowi udało mi sie to zwalczyć tongue.gif Dzieki wielkie smile.gif
andycole
No dobra, mam polskie znaki gdy wlaczam plik show_news.php a jak zaincluduje go do pliku index, gdzie tez zdeklarowalem ISO-2 wszedzie polskie znaki sa, a w newsach sa krzaki. Mecze sie z tym juz 3 dzien.

POMOCY smile.gif


andycole
andreas88
miałem ten sam problem, musisz napisać wszystkie newsy od nowa, snitch.gif bo stare zpisały się jeszcze bez polskich znaków, powodzenia
-VeXu$-
Cytat(andreas88 @ 2004-12-04 20:54:53)
jeśli chodzi Ci o tło dla newsów, to musisz je ustawić na stronie w której mają znajdować się newsy, np:
Kod
<table background="tło.jpg">
<tr>
 <td>

     <?php
     include("path/to/show_news.php");
     ?>

 </td>
</tr>
</table>

Mam ten sam problem co @ziga88, tyle, że ja chcę załadować newsy do pływającej ramki? Gdzie mam zdefiniować kolor? (ma być #F0F0F0).

W okół tabel z newsami jest taki mały odstęp (chyba jakies 5px), coś w stylu paddingu. Jak to zlikwidować?

Po załadowaniu newsów do ramki przeglądarka nie wyświetla mi starszych newsów. Ucina je w połowie. Nie chciał bym stosować scrolla w ramce, więc znalazłem ciekawy skrypt na automatyczne dopsowywanie długości ramki do długości strony. Skrypt ten musze umieścić pomiędzy znacznikami head strony ładowanej do ramki. Pytanie brzmi: w head ktorej strony z cutenews musze umiescic ten skrypt?
Troche zamotałem, ale mam nadzieje że zrozumiecie smile.gif
Pozdrawiam biggrin.gif

DODANE:
Naprawde nikt nie wie ? ? ? Może wyraziłem się nie jasno.
Napiszcie coś sadsmiley02.gif
Yokdosan
A ja jako początkujący mam 3 pytania smile.gif

1.Jak zmienić kolor czcionki w newsach, bo w opcjach nic nie znalazlem
2.czy słowo 'comment' mozna zmienic na polskie 'skomentuj'
3.nie wyświetlają mi się emotikony, to akurat najmniejszy problem, ale zawsze lepiej wiedzieć w czym rzecz smile.gif
maciej_luke
Ściągnołem ten system newsów ale mam pyatnie mogę go przetłumaczyć na język polski Bardzo was oto proszę
sirrus
Chcesz przetłumaczyć CuteNews na język polski?

Po Twoim poście widzę że niespecjalnie znasz polski, więc nie widzę sensu tłumaczenia Cute na polski przez Ciebie.

Co do pytań kolegi, wcześniejszych :

Cytat
1.Jak zmienić kolor czcionki w newsach, bo w opcjach nic nie znalazlem
2.czy słowo 'comment' mozna zmienic na polskie 'skomentuj'


Obydwie rzeczy można zmienić w zakładce "Templates" czyli szablony.

Cytat
3.nie wyświetlają mi się emotikony, to akurat najmniejszy problem, ale zawsze lepiej wiedzieć w czym rzecz


Rzecz siedzi prawdopodobnie w podaniu złej ścieżki dostępu do emotikonek. Pamiętaj że ścieżka musi być podana ścieżka bezwględna, czyli np. "http://www.serwer.pl/konto/cutenews/" , a nie "konto/cutenews".
Hinomori
Słuchajcie pomóżcie jeśli możecie :/ nie znam sie za bardzo na tym pierwqszy raz instaluje system newsów :/ przy wejściu w mój site/news/show_news.php wyświetla mi się:

Warning: main(): Unable to access /data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/data/Default.tpl in /data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/show_news.php on line 29

Warning: main(/data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/data/Default.tpl): failed to open stream: No such file or directory in /data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/show_news.php on line 29

Fatal error: main(): Failed opening required '/data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/data/Default.tpl' (include_path='.:/data/apache/php/mmp_lib') in /data/members/free/tripod/uk/h/i/n/hinomoriwolf/htdocs/news/show_news.php on line 29


Co to znaczy?
tetr
Witam
Pracuję nad zmiana wyglądu swojej strony i w nowej wersji postanowiłem skorzystać z CuteNews. W związku z tym mam do Was pytanie i prośbę o pomoc. Czy istnieje możliwość by klikając na link „więcej” w newsie załadowała się określona przeze mnie strona, jednak aby byla na niej też możliwość dodawania komentarzy. Dokładnie chodzi mi o to by w newsach można było umieścić skrót nowego artykułu, którego całość jest w jakimś tam dziale na stronie.
Zamieszałem to trochę, ale mam nadzieję że będziecie wiedzieli o co mi chodzi. smile.gif
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za pomoc
tetr
Fixer
Mam mały problem.
Mój server jest za granicą i po wpisaniu nowego newsa data jest podawana o dzień do tyłu. Czyli nowo dodany news przezd momentem jest z datą wczorajszą mad.gif.

Gdzie i co mam zmienić, żeby do każdej daty była automatycznie dodawana godzina...

I jeszcze jedno.
Jak nadać format czasu na 24 godzinny??
sirrus
Co do pytania z datą na serwerze - będzie problem. Cutenews pobiera datę z serwera więc będzie wyświetlało tylko i wyłącznie takową.

Ale smile.gif))

...zobacz w opcje 'System Configuration' i tam 'Time Adjustment' - czy to nie jest przypadkiem to czego potrzebujesz??
jaroman
Czy w Cute News można usunąć stopkę - czy autorzy dopuszczają taką możliwość?
andycole
Mam problem. Wejdzcie na http://www.ligamistrzow.com/news/search.php zaznaczcnie zeby szukalo w archiwach. I zobaczcie ze te newsy nie sa wyswietlane od najstarszego do najswiezszego lub odwrtonie... Sa dziwnie pomieszane.

Potrafi mi ktos pomoc? smile.gif

Pozdrawiam
DanD
Uzywam cutenews i nie wiem jak zrobic aby tresc newsa byla wyswietlana obok obrazka a nie tak jak mam teraz pod obrazkiem sad.gif Prosze o pomoc sad.gif

Oto czesc kodu html:
Kod
<tr>
<td width="385" style="text-align: justify" bgcolor="#EFEBEB" valign="top" align="left">{avatar}
<font style="color: #666" face="Verdana" size="2">{short-story}</font></td>
</tr>


Z góry dziekuje!
AxZx
to raczej html a nie php ani system newsow
no bo chyba o to ci chodzilo?
  1. <tr>
  2. <td width="385" style="text-align: justify" bgcolor="#EFEBEB" valign="top" align="left">{avatar}</TD>
  3. <TD><font style="color: #666" face="Verdana" size="2">{short-story}</font></td>
  4. </tr>
majomen
a czy da się w CuteNews zmienic sposob sortowania? tzn bardziej interesowaloby mnie sortowanie alfabetyczne niz data dodania....
PieRo
Cytat(luksky @ 2004-11-17 21:49:40)
hej,
mam mały problekik,chodzi o to ze zainstaolowałem skrypcik,i niby wszystko spoko ale jak sie zaloguje i chcem dodac newsa albo zrobic cokolwiek to mnie wywala do logowania i tak w kołko cały czas.moge sie tylkow ylogowac
pomocy
please sad.gif

Rowniez mialem ten problem, poradzilem sobie z nim usuwajac kilka linijek z index.php, mianowicie:

Kod
//----------------------------------
// Check Referer
//----------------------------------
if($config_check_referer == TRUE){
        $self = $_SERVER["SCRIPT_NAME"];
    if($self == ""){ $self = $_SERVER["REDIRECT_URL"]; }
    if($self == ""){ $self = "index.php"; }

    if(!eregi("$self",$HTTP_REFERER) and $HTTP_REFERER != ""){
            die("<h2>Sorry but your access to this page was denied !</h2><br>try to <a href=\"?action=logout\">logout</a> and then login again<br>To turn off this security check, change \$config_check_referer in index.php to FALSE");
        }
}


zaczynaja sie od 212 linijki. Nie wiem na ile to zamiesza w zabezpieczeniu, ale tylko tak skrypt zaczal dzialac mi poprawnie.
Zasmutator
Cytat(AxZx @ 2005-03-02 19:38:15)
to raczej html a nie php ani system newsow
no bo chyba o to ci chodzilo?
  1. <tr>
  2. <td width="385" style="text-align: justify" bgcolor="#EFEBEB" valign="top" align="left">{avatar}</TD>
  3. <TD><font style="color: #666" face="Verdana" size="2">{short-story}</font></td>
  4. </tr>

Ja mam tak

  1. <td width="100%">
  2. <div style="float: left;">{avatar}</div>
  3. {short-story}
stachurski
Umieściłem skrypt na serwer lycos
kiedy nadałem prawa 777 data i wszystkich plików pod nim iindex php skrypt dalej nie działa
index.php działa i newsy dodaje niestety ich nie wyświetla pomocy?
jak ładuje show_news.php wyskakuje mi coś takiego
Cytat
Warning: main(): Unable to access ./inc/functions.inc.php in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17

Warning: main(./inc/functions.inc.php): failed to open stream: No such file or directory in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17

Fatal error: main(): Failed opening required './inc/functions.inc.php' (include_path='.:/data/apache/php/mmp_lib') in /data/members/free/tripod/uk/s/t/a/stachurski/htdocs/cutenews/index.php on line 17
DeathComming
Ok, Cutenews działa :] Tylko mam pare pytań:
1. Jak wstawiać foto
2.Jakim językiem zmieniać czcionke
3.Czy jak z jednego serwera skopiuje cutenews, na drugim wciąż bendzie działał Z TYMI SAMYMI NEWSAMI??
4.Folder niechce się skasować, co robić ?;/
Zasmutator
1. Tak samo jak w html np. <img src="lalalala" tutaj pierdoly jakie chcesz ;P>

2. Nie wiem czy mozna zmieniac czcionke w trakcie pisania newsow, ale napewno mozna to zmienic w templatach. Ale nie jestem pewien na 100%

3. Tak, ale musisz wszystko skopiowac, a przynajmniej tylko txt z newsami no i oczywiscie sciezki bedzie musial panelu ustawic.

4. Hmm, pusty jest?
werk13
Mam pytanie jak zostawic samego newsa bez mozliwosci komentowania i czytania więcej ?

I jeszcze jedna sprawa ,szukam systemu newsow ktory bedzie sam zmieniał .newsy w. Tak ze kazdego dnia bedzie wyswietlany kolejny news .Prosze o porade gdzie taki znajde i jak sie nazywa .
Kiepas
mam dwa pytania!!!!

1. Czy istnieje spolszczenie do cutenews 1.3.6?
2. Jaki kod wstawić w miejsce gdzie mają byc wyświetlane newsy?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2018 Invision Power Services, Inc.