Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalacja Linux Ubuntu zawiesiła się... and
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Malinaa
Witam,
mam kłopot.

Chciałem zainstalować dodatkowo na kompie Linux Ubuntu i wszystko szło dobrze, ale w końcowym etapie instalacja zawiesiła się?

I teraz mam kłopot z partycjami dysku.
Wcześniej miałem dwie partycje C: i E: przy instalacji wynaczyłem miejsce na Linuksa z partycji C: i program instalacyjny utworzył nową partycję, która jest teraz czysta.

Dziwnie to zabrzmi, ale jak połączyć tę partycje, aby wróciła do C: , abym mógł od nowa zainstalować Ubuntu.

A właściwie co teraz zrobić, aby zainstalować tego Linuksa?

Podaje screen dysku:

Proszę o pomoc.
erix
Na pewno nie systemowym zarządzaniem dyskami.

Ja używam zawsze http://www.partitionwizard.com/free-partition-manager.html i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. A z dyskiem zdarzało mi się nieraz takie cyrki robić, że huh... biggrin.gif
Malinaa
... mi się jeszcze nie zdarzyło biggrin.gif i dobrze, że znasz się na rzeczy. Jakoś to będzie.

Ok, próbowałem wcześniej programem PartitionMagic, ale wymiękł. Ten, który poleciłeś wygląda w professional. Będzie dobrze, tylko od czego zacząć, abym przypadkiem nie usunął Windowsa aarambo.gif

--
Ten program jest naprawdę dobry, partycje naprawione, instalator Ubuntu widzi partycje.

Instalacja Linux Ubuntu - druga próba aarambo.gif

Jest jednak kolejne pytanie, teraz wyskakuje mi przy instalacji komunikat: Nie zdefiniowano głownego systemu plików. Proszę to poprawić w menu partycjonowania. Tzn. ?
Pawel_W
miałem ten sam problem, dałem mu po prostu, żeby sam utworzył nową, no i mi podzielił C na 2 równe części, gorzej, że nie da się zmienić ich rozmiaru tongue.gif
Malinaa
Takie rozwiązanie jest nie bardzo.
Już więcej nie chcę dzielić C. Mam teraz trzy partycje C, G - utworzona przez program instalacyjny, tu ma być Linux i E .
Wybieram w instalacji partycje G - tutaj zainstaluj i wyskakuje ten komunikat?
l0ud
Dla ubuntu zamiast tego G przeznacz 2 partycje:
- Usuń partycję G
- W wolne miejsce wstaw partycję LOGICZNĄ ext4 wielkości takiej ile tylko się da MINUS tyle MB, ile masz ramu. Jako punkt montowania podaj / (tego nie zrobiłeś, dlatego nie działało teraz)
- Z tego co zostało (wielkość ramu) utwórz nową partycję logiczną z przeznaczeniem na przestrzeń wymiany
- możesz wskazać punkty montowania tych partycji co już masz (C i E) ale ostatecznie nie jest to potrzebne bo one i tak się chyba same montują na żądanie (nie wiem, nie znam się tongue.gif)
- upewnij się że nie zaznaczyłeś formatowania partycji C i E, tylko ta z ext4 musi tak być

Powinno to wyglądać mniej-więcej tak:
- /dev/sda1 to Twoje C
- /dev/sda5 i /dev/sda6 to to co jest przeznaczone na linuksa i to co zostanie z aktualnego G
- /dev/sda2 to Twoje E

Malinaa
Dzięki l0ud, ale już zrobiłem to wszystko z pomocą programu od erix.
Thank You Mr.

Z komunikatem był problem tego typu, że należało dodać slasha '/'
dodatkowo nalezało utworzyć partycje SWAP, utworzyłem z partycji dla Linux.
Ubuntu zainstalowane, all right aarambo.gif

l0ud, pytanko - tak się zastanawiałem, ale już zainstalowałem z partycją primary dla Linux i logical dla SWAP.
Will be correct.

I zastanawia mnie jeszcze dlaczego Windows nie jest domyślny, tylko Ubuntu. Miało być tak pięknie, a muszę przejść na sam dół listy, aby uruchomić Windows?
l0ud
Nie ma problemu smile.gif Chodzi o to, że jest limit na liczbę partycji podstawowych, ale się zmieściłeś.

[edit]Bo tak jest standardowo. Żeby windows startował domyślnie, musisz przekonfigurować GRUBa. Jak to zrobić - szukaj na stronach o ubuntu.
thomson89
Doinstaluj
Kod
sudo apt-get install startupmanager

I potem masz program w Administracji podajże do zmian kolejności, czasu a nawet rozdzielczości ekranu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.