Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: laptop linux karta graficzna
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
nospor
Z jaką najlepiej kartą graficzną wybrać laptopa, by pod linuksem nie było problemu z grafiką.
Do wyboru mam NVIDIA lub ATI Radeon

Czytałem różne opinie. Wniosek jaki przyszedł mi do głowy po opiniach, że NVIDIA dobrze wspierała linuksa od dawna, ale ostatnio ma zastój, zaś Radeon ruszył dość mocno w tej dziedzinie od nie dawna ale ostro (w dziedzinie wspierania linuksa)
sazian
zdecydowanie NVIDIA

ja mam (co prawda na stacjonarce ale to mało istotne) radeona i już od dawna mogę mieć tylko otwarte stery które są dużo słabsze

natomiast mój brat ma (na lapku) nvidie i jak na razie nie ma najmniejszy problemów a do tego otwarte stry działają znacznie lepiej od tych do ati
vokiel
Ja mam na laptopie ATI Radeon HD 3470 i Linux Mint radzi sobie z nią bez problemów, nawet z włączonymi efektami "żelka", kostki pulpitu, zwijanie okienek itd. Sterowników sam nie szukałem, nie doinstalowywałem, działało out-of-the-box.
nospor
Mam Ati Mobility Radeon HD 4650 system 64 bity.
Po instalacji ze strony ATI najnowszego sterownika, nie odpalają mi się w ogóle X, mam tylko konsolę. Jakaś rada?
darophp
Cytat(nospor @ 3.11.2010, 23:49:26 ) *
Mam Ati Mobility Radeon HD 4650 system 64 bity.
Po instalacji ze strony ATI najnowszego sterownika, nie odpalają mi się w ogóle X, mam tylko konsolę. Jakaś rada?

NVIDIA biggrin.gif
nospor
Bardzo śmieszne..... przecież już napisałem ze mam ATI
Cysiaczek
Zbyt łatwo nie pójdzie. Miałem kiedyś ATI i linuxa i instalacja sterowników zamkniętych byłą hardcorowa. Jeśli nie działają sterowniki z www ATI, zainstaluj te z domyślnego repozytorium Twojego OS lub (i to pewniejszy sposócool.gif poszukaj dodatkowych repozytoriów do tego OS. Nie wiem jaką dystrybucję posiadasz, ale chyba do każdej są takie dodatkowe, często prywatne repa. Te ze strony ATI mało kiedy działały, chyba, że je kompilowałeś i miałeś odpowiednio spreparowany xorg.conf do podmiany.
lDoran
Pewnie masz zainstalowane otwarte sterowniki, poszukaj na stronie producent karty sterowników. Jeżeli tam nie znaczy to, że karta jeszcze nie jest wspierana pod linuksem. Jeżeli chodzi o ati mam uraz ze względu na brak sterowników. Kilka lat temu sam instalowałem na stacjonarce pingwina i przez pewien okres nie było dostępnych sterów. Jeżeli karta grafiki jest z jakiejś nowej serii prawdopodobnie nie ma do niej jeszcze sterowników sciana.gif

EDIT:
http://support.amd.com/us/psearch/Pages/ps...s=&items=20
Jaką posiadasz dystrybucję linuksa?
nospor
Cytat
Pewnie masz zainstalowane otwarte sterowniki, poszukaj na stronie producent karty sterowników.
A teraz jeszcze raz czytamy:
Cytat
Po instalacji ze strony ATI najnowszego sterownika
winksmiley.jpg

Cytat
Jaką posiadasz dystrybucję linuksa?
Kubuntu 10.10 64

Wczoraj w nocy jeszcze raz na nowo instalowałem ten sterownik, pomimo ze juz raz to zrobiłem. Po zainstalowaniu jeszcze raz zrobilem aticonfig --initial i o dziwo Xksy wstały i wygląda jakby karta działała. Jest tylko jeden malutki szkopół:
przy starcie kubuntu, w momemcie gdy pojawia się napis KUBUNTU a pod nim takie migające kropeczki, to cały ten ekran jest w niskiej rozdzielczości i dodatkowo wyświetlają się mało mówiące komunikaty (błędów?). Gdy ekran przechodzi w wyśwetlanie startowania kubuntu, czyli ten ekran z dyskiem, narzędziami itp. to już wszystko jest ok.
Idzie coś zrobić z tym początkowym ekranem?

ps: komunikatów o których wspomniałem nie pamiętam teraz a laptop został w domu.
lDoran
Ekran o którym mówisz to chyba ekran botowania systemu. Komunikaty, które widzisz to sterowniki jakie dało radę pomyślnie załadować oraz, te które nie zostały załadowane z różnych względów(np. dlatego, że nie posiadasz takie urządzenia). Ubuntu ma do siebie nadmiar sterowników. Jeżeli system działa, sieć wifi, sieć enthernet, x'sy wstają i jest akceleracja 3D to nie zawracaj sobie głowy tymi komunikatami winksmiley.jpg . W przypadku, kiedy będą Ciebie naprawdę irytować możesz pogrzebać w konfiguracji kernela(tam chyba jest ustawione co ma być ładowane)
nospor
Cytat
które widzisz to sterowniki jakie dało radę pomyślnie załadować oraz, te które nie zostały załadowane z różnych względów
Tylko że nigdy wcześniej się te komunikaty nie pojawiały. zawsze był tylko napis KUBUNTU i te kropeczki pod nim. Ten ekran to oczywiście ekran graficzny a nie widok konsolowy.

ps: mówię o tym ekranie:
http://1.bp.blogspot.com/_Hht7VZ29XgM/S9p7...outh_splash.png
Teraz ten ekran wyświetla mi się w niskiej rozdzielczosci i są tam różne dodatkowe napisy

A następnie pojawia się taki ekran:
http://www.eioba.com/files/user46/figure_34.jpg
który już jest normalny, z właściwą rozdzielczością
lDoran
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=132499
http://www.ubuntu-pomoc.org/plymouth-wyzsza-rozdzielczosc/
jak znajdę coś o komunikatach to wstawię linki happy.gif
nospor
Oho, linki zapowiadają się sympatycznie smile.gif
Wieczorkiem przetestuję i dam znać. Nawet nie wiedziałem, że ten ekran ma swoją nazwę

Ale jakby coś jeszcze ktoś miał fajnego do powiedzienia to proszę się nie krępować smile.gif
lDoran
Jeżeli chodzi o komunikaty znalazłem jakie włączyć, analogicznie działając do informacji zawartych w tym temacie można je wyłączyć. http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=118703
nospor
@lDoran dzięki wielkie, zadziałało z tą rozdzielczością. A po poprawieniu rozdzielczości komunikaty same zniknęły smile.gif
Po przejrzeniu komunikatów są to normalne komunikaty przy starcie kubuntu, widoczne po wciśnięciu ESC. Widać przy małej rozdzielczosci wyłaziły z ukrycia winksmiley.jpg
Cysiaczek
To jeszcze uruchom jakąś grę (np. Tuxa) i zobacz, czy masz akcelerację... bo sam start KDE niewiele znaczy tak naprawdę winksmiley.jpg
nospor
Wiem, że "zbłaźniłem" się w tym temacie i pytałem o takie "podstawy", ale naprawdę wpadłem na to by odpalić jakąś grę.... tongue.gif
Ba, i to nie jedną. Ciągnąłem co bardziej zasobożerne i kurka chodzą ładnie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.