Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zliczanie kliknięć?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
deha21
Mam rotacyjny system banerowy na stronie. Na razie zrobiłem tak, że zlicza wyświetlenia banerów. Chciałbym też zrobić licznik kliknięć, żeby wiedzieć ile razy jaki baner ma być wyświetlony. Jak to zrobić? Macie jakieś gotowe skrypty, linki? Może być też jQuery bo używam na stronie. Aha, liczba kliknięć byłaby zapisywana w bazie danych więc to pewnie jakoś z PHP trzeba połączyć.
skowron-line
Cytat(deha21 @ 30.09.2010, 08:49:45 ) *
Aha, liczba kliknięć byłaby zapisywana w bazie danych więc to pewnie jakoś z PHP trzeba połączyć.

AJAX + onclick na banerze chyba że baner jest flash.
devnul
Cytat
AJAX + onclick na banerze chyba że baner jest flash.
zły pomysł raczej. zakładam że w bazie trzymasz gdzieś informację o banerze/kampani - więc masz też tam jakiś identyfikator dla tego banera oraz adres url na który ma keirować. Baner na Twojej stronie powinien prowadzić na url w stylu /jakisskyryptzliczający.php?id=123456 gdzie 123456 to ID banera - pod tym linkiem znajdowałby się ksrypt zwiększający licznik w bazie dla kliknięć i przekierowujący na odpowiedni url - dla użytkownika transparentne a Ty masz system który zliczy wejścia takżę przy wszelkiego rodzaju ograniczeniach js (wyłączone, ograniczone noscriptem/adblockiem, strona się nie doładowałą a użytkownik kliknął - przez co może się js odpowiedzialny za zliczanie nie załadować), a także nie spowodujesz 15 kliknięć w baner gdy np skrypt zliczający będzie odpowiadał zbyt długo i strona nie zacznie się przeładowywać zaraz po kliknięciu
deha21
Banery są i flash, i nie flash. Też myslałem nad takim pomysłem jak piszesz devnul ale pomyślałem że może da się jakoś inaczej to rozwiązać. Bo niefajnie będzie grzebać w banerze flash żeby dorobić mu link z odpowiednim ID. Tym bardziej, że większość będzie w SWF gdzie linka chyba się nie da dorobić? Chyba że ktoś zna sposób, bo ja we flashu za bardzo nie siedzę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.