Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] adres poprzedniej strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
XP'ek
Witam

Gdy drukuje $_SERVER['HTTP_REFERER'] dosteje:

Notice: Undefined index: HTTP_REFERER in C:\Program Files\EasyPHP-5.3.2i\www\silver-net\errors\index.php on line 32

Czemu tak sie dzieje? Gdzeis czy talem ze to zalezy od ustawien przegladarki. Jak to mominac i bez zaleznosci od ustawiem sprawdzic jaki jest adres popredzniej strony?
bim2
HTTP_REFERER wysyłany jest tylko jeśli ktoś kliknie w link do twojej strony, a nie wpisze go bezpośrednio smile.gif Nie ma możliwości wykrycia na jakiej poprzedniej stronie był user.
XP'ek
a jezeli z jednej strony skypt przeniesie poprzez:

Kod
ErrorDocument 404 http://127.0.0.1/silver-net/errors/index.php?error=404

poprostu chcialem zeby obsluga bledow sprawdzala z jakich danych zostal wywolany blad i jaki adres url został wprowadzoy podzczas wywolania bledu.. skoro nie referer to jak?
jarmiar
Żeby pozbyć się tego błędu możesz po prostu zdefiniować klucz tej tablicy, albo po prostu wyłączyć raportowanie błędów.

Definiowanie indeksu:

1. $_SERVER['HTTP_REFERER'] = '';

lub wyłaczanie raportowania błędów:

pzdr.
nospor
@jarmiar przeczytaj jeszcze raz, tym razem ze zrozumieniem, o co pyta autor tematu.
XP'ek
Ja nie chce wyłączac błedu ja chce w swoim raporcie umiescic to pod jakim adresem url zostal wywołany błąd a do tego potrzebuje adres poprzedniej strony macie jakie spomysły?
bim2
Nie moszesz jakiejś strony 404 stworzyć która zapisze ci co się stało (np ciastko w js)?
kiler129
A może przekaż URL ref. za pomocą GET? W .htaccess jak mnie pamięć nie myli dostępna jest opcja {HTTP_REFERER} zawierająca ref.
XP'ek
Co do sposobu get, w jaki sposób przekazac do htaccess adres URL skoro nie wywoluje linku poniewaz wywolanie błedu samo wywoluje konkretny link.

Co do ciasteczek? Co masz dokładnie na mysli?

Pamietaj o tym ze HTTP_REFERER nie czyta mi adresy z jakiego został wywołany błąd
kiler129
Cytat(XP'ek @ 22.09.2010, 22:07:18 ) *
Co do sposobu get, w jaki sposób przekazac do htaccess adres URL skoro nie wywoluje linku poniewaz wywolanie błedu samo wywoluje konkretny link.

Co do ciasteczek? Co masz dokładnie na mysli?

Źle mnie zrozumiałeś. htaccess ma swoje zmienne podczas wywołania (takie jak $_SERVER w PHP). Jedną z nich jest ref.
franki01
Jest dużo możliwości. Możesz zapisywać url ($_SERVER['HTTP_HOST'].$_SERVER['REQUEST_URI']) w sesji i odczytywać na kolejnej stronie, przekazywać poprzez GET, nawet poprzez POST, tworząc odpowiedni formularz i zatwierdzając go metodą .submit() w JS.
XP'ek
Hm, dzieki za podpowiedzi jakos dalej sam postaram sie z tym uporac winksmiley.jpg
Przyznaje punkciki pomocnika i zamykam temat!
sniver
ja w wielu przypadkach przekazuje w parametrze w adresie (GET) informacje o tym z jakiej strony jest kliknięcie (o ile jest). By mi sie nic nie sypało, adres koduje w base64... potem odkodowywuje.

Oprogramowałem tak .htacces'a aby każda wywołana strona była kierowana do kontrolera i to on decyduje czy strona jest czy jej nie ma. Jeśli nie ma to wtedy zapisuje log o błędzie...

Jeśli ktoś chce to moge udostępnić koda
XP'ek
Mi chodzi o to ze jezeli strona wywola bład to zebym dostał informacje na maila jaki to bład z jakiego op o ktorej godzinie i z jakiego adresu url winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.