Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] isNaN i dzialania matematyczne
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Al
Cześć. Przetwarzam formularz. Wypisuję kolejne pola z tablicy. W wynikach 2 pola są typu text, gdzie wstawiam cenę hurtową i marżę. Napisałem funkcję, która ma doliczać marżę do ceny hurtowej.
[xml:1:14b31232af]<script language="JavaScript" type="textjavascript">
<!--

function dolicz()
{
dc = isNaN(document.klient.dodatki.value);
cena = document.klient.cena.value; marza = document.klient.marza.value;
if (dc = true) document.write(cena*(marza/100));

}

//-->
</script>[/xml:1:14b31232af]
Niestety nie dziala. Dodana liczba (dodatki.value) jest liczbą, bo isNaN pokazuje true. Ale po document.write dostaję NaN. Czemu questionmark.gif?
Vir
Użyj parseInt lub parseFloat. Powinno pomóc smile.gif
hawk
Cytat
Niestety nie dziala. Dodana liczba (dodatki.value) jest liczbą, bo isNaN pokazuje true. Ale po document.write dostaję NaN. Czemu questionmark.gif?

?!
Jak isNan() zwraca true, to to raczej nie jest liczba...
e-Gandalf
a zamiast porownywac == przypisujesz =.
Dziwisz sie, ze zle dziala?
Al
Cytat
Jak isNan() zwraca true, to to raczej nie jest liczba...
Racja, zmeczenie daje znac o sobie.
Cytat
a zamiast porownywac == przypisujesz =.
No chyba trzeba do zmiennej przypisac wartosc?? Jesli uzyjesz porownania to wyskoczy blad 'brak definicji ceny'.

Zastosowanie parseFloat i parseInt nic nie zmienilo. Wciaz po document.write pokazuje sie NaN. Jakis pomysl ?
Bags_Bunny
Cytat
No chyba trzeba do zmiennej przypisac wartosc?? Jesli uzyjesz porownania to wyskoczy blad 'brak definicji ceny'.

chdozi o tego ifa... masz dc = true a powinno byc dc == true
Al
Cytat
chdozi o tego ifa... masz dc = true a powinno byc dc == true

Zmieniłem, a potem jeszcze tak zmieniłem:
Kod
<script language="JavaScript" type="text/javascript">if (dc != true) document.write(cena);</script>

Po prostu nic sie nie dzieje. Jak dc == true, to wynik jest wciaz NaN. Problem chyba tkwi w polu cena i marza, i nie mam pojecia jak go rozwiazac. Dodam tylko, ze wartosci pochodza z tablicy tworzonej przez php.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.