Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Po prostu flash
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
MWL
Hej.

Mój znajomy założy/ciach/ o flashu, pisze dość ciekawym językiem, i jego wpisy naprawdę mi się podobają. Poprosił mnie jednak o opinię, a jako że flashowcem nie jestem a chcę dać mu jakieś rady, pomyślałem że przyda się niezależna opinia. Co sądzicie o jego wpisach?
wookieb
Zanim temat zostanie zamknięty (toż to reklama i nie ma co tu oceniać) to na blogu nie ma kompletnie nic ciekawego. Typy danych? Noż cholera...
Wprowadzenie do tworzenia stron we flashu - porażka

Cytat
MouseEvent to klasa publiczna zawarta w Flash.events. Jej zadaniem jest reakcja na wszystkie gesty myszki komputerowej.

1) To nie jest jej zadanie - przechowuje dane dotyczące zdarzenia użycia myszki
2) Zadaniem flasha playera jest reakcja na gesty myszki (a właściwie to nie reakcja tylko ich odebranie, od nasłuchiwaczy (nawet tych programowych) zależy reakcja)
3) Zadaniem EventDispatchera jest przekazanie obiektu MouseEvent do nasłuchujących metod.

Takich krzaczków jest więcej
Cytat
W poprzednim wpisie użyłem funkcji ?addEventListener? aby zarejestrować zdarzenie,

Nie zarejestrowałeś zdarzenia tylko funkcję nasłuchującą zdarzenie a jest to cholernie ogromna różnica.

Poza tym mniej więcej w 3/5 wpisów autor zaczyna bredzić.

Blog to raczej "poprostuporazka.pl"

P.s. zwroty osobowe adresowane są do autora bloga.
MWL
No, dobrze wiedzieć (powiem mu o tym). W każdym razie mówisz że do reklama, no proszę cię, chcę poznać wasze zdanie bo ja się na flashu nie znam i w ogóle uważam że to droga technologia (ciężka itd. - lepszy jest HTML5 i js'owe bajery).
wookieb
Cytat(MWL @ 13.08.2010, 16:08:16 ) *
droga technologia

We flashu możesz tworzyć za darmo
Cytat
(ciężka itd. - lepszy jest HTML5 i js'owe bajery).

Ciężka? - jakieś argumenty proszę
"lepszy" to pojęcie względne
MWL
Kilka elementów i mój kofany macbook zaczyna chodzić głośno jak cholera. Taki ot argument winksmiley.jpg

A droga, mam na myśli tutaj głównie wykorzystanie zasobów usera (nie wiem jak to działa ale jednak jest dość ciężkie)

Mówisz że we flashu możesz tworzyć za darmo, no w sumie racja - jak ściągniesz trala to przez 30 dni, ale jest coś co jest faktycznie bezpłatne? Jakiś soft czy coś (nie mówię tu o bibliotekach php'a to bo już jest zło totalne, jak dla mnie).
wookieb
Mówię o flex sdk + np flash develop.
Najnowszy flash player odciążył kompy w swojej zasobożerności, ale szczerze mówiąc to stawiam na płynność niż na zasoby , a co do niej html5 + js mają jeszcze morze do przebycia.
MWL
No, fakt - zabawa z jquery nie zawsze wszystkim wychodzi na zdrowie jeśli chodzi o zaawansowane animacje winksmiley.jpg
Ale jeśli chodzi o "morze do przebycia". Wydaje mi się że to raczej przeglądarki i urządzenia udostępniające stronę.
Spawnm
Nie oceniamy treści.
+ Dajemy pod ocene tylko swoje prace.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.