Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]inny pakiet niż Krasnal Xampp działajacy pod Win 7
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Norbit_24
j/w
thomson89
Ależ Xampp działa doskonale pod Win 7 więc po co ci więcej?
kapuch
Nie wiem o co Ci dokladnie chodzi, ale jesli o to, ze sie te serwery krzacza (BSOD), pod Vista/7, to zmien na Wamp'a.
Ja mialem taki problem ze serwerami:
- vertrigo
- webserv
- jakis jeszcze (chyba wlasnie Xampp)
Ciagle mi wyskakiwaly blue screen'y, myslalem nawet, ze moze jakiegos wirusa mialem, wiec przeinstalowalem system, zainstalowalem wszystkie aktualizacje, a bylo tak samo.
Dopiero gdzies przeczytalem, ze sporo ludzi ma z tymi serwerami problemy pod Vista i 7 i doradzali Wamp'a, wiec go zainstalowalem i od tego czasu juz nie mam blue sreenow i innych problemow.
XP'ek
ja pracuje na WebServ pod vistą i 7 pięknie mi chodzi nie narzekam tylko musisz pilnować apatha by nie gryzł się ze skypkiem ale to w skypku wyłączyć wystarczy używanie 80 i jest git smile.gif
kapuch
To widocznie jestes jednym ze szczesliwcow winksmiley.jpg
Mi webserv (vertrigo i to trzecie tez) wywalal windowsa juz przy probie wlaczenia i to nawet na swiezej instalce (bez skypow, gg itp, same updaty).
To moj stary temat:
Temat: BSOD Blue Screen przy uruchamianiu serwera.
Tam temat sie skonczyl, bo myslalem ze to przez wirusa - bo po reinstalce jakis czas byl spokoj (pare dni), ale pozniej znowu zaczelo wywalac winde.

Nie tylko ja tak mialem z vertrigo i webserv, wystarczy wejsc na forum tych programow i poszukac winksmiley.jpg
Cos koliduje z vista, albo z jakas aktualizacja (na moj gust), ale nie mam zamiaru kombinowac, bo juz mie to sporo czasu kosztowalo.
Btw. szkoda, bo webserv uwazam za najlepszy serwer jaki widzialem, bardzo przyjemny interfejs itp., mam go na desktopie pod XP, ale wamp nie jest zly (chociaz dziala).
Lilo
mnie również WebServ ładnie chodzi na win 7, 64 bitowym, myślę, że te blue screeny to wina sposobu instalacji. Przed instalacja należy wejść we właściwości pliku instalującego program i w kompatybilny ustawić odpowiedni system.
thomson89
Hmmm... kapuch - ja jeszcze BS'a nie miałem na 7 i nie wiem czy się da je zrobić biggrin.gif A poza tym miałem na odwrót - wampp nie działał blinksmiley.gif

Siódemka siódemce nie równa haha.gif
kapuch
Cytat(thomson89 @ 31.07.2010, 22:48:03 ) *
Hmmm... kapuch - ja jeszcze BS'a nie miałem na 7 i nie wiem czy się da je zrobić biggrin.gif A poza tym miałem na odwrót - wampp nie działał blinksmiley.gif

Siódemka siódemce nie równa haha.gif

Ja mialem na Viscie, a nie na 7, na siodemce inni pisali, ze tez takie problemy byly winksmiley.jpg
Ale prawde mowiac, gdyby nie ta partycja startowa i problemy z niektorymi sterownikami w starszych systemach, to pewnie dawno bym wywalil viste z lapka i wrocilbym sobie do xp, albo 2000 smile.gif
A co, lubie oldschool i prostote (bez bajerow) - dlatego narazie na 7 sie nie skusilem, ale niedlugo pewnie bede wymienial lapka, wiec pewnie znowu mi wcisna z wgranym windowsem (pewnie 7) :/

PS. Zeby nie bylo - nie twierdze ze kazdy bedzie mial problemy, tylko spytalem, czy czasami autorowi tematu, nie chodzi o BS winksmiley.jpg
Samo to, ze zanim znalazlem ludzi, ktorzy mieli podobny problem z tymi serwerami, to musialem troche pogooglac, wiec to jest raczej marginalny problem - ale jest.
Swoja droga, nadal jestem ciekawy, co powoduje te problemy, skoro 1000 osob nie ma problemow, a 1 ma smile.gif
Mozliwe, ze tak jak pisal w tamtym (moim) temacie erix, ze to kwestia konfiguracji sprzetu i sterownikow, a co za tym idzie - konfliktow :/
To by tlumaczylo, ze nie wszyscy maja takie problemy :/ Ja wolalem juz zmienic na tego wampa, bo na sprzecie sie malo znam, wiec nie widze siebie siedzacego tygodniami i grzebiacego w sterach, w poszukiwaniu konfliktow biggrin.gif
Fifi209
Cytat(kapuch @ 31.07.2010, 22:08:02 ) *
Ja mialem na Viscie, a nie na 7, na siodemce inni pisali, ze tez takie problemy byly winksmiley.jpg
Ale prawde mowiac, gdyby nie ta partycja startowa i problemy z niektorymi sterownikami w starszych systemach, to pewnie dawno bym wywalil viste z lapka i wrocilbym sobie do xp, albo 2000 smile.gif
A co, lubie oldschool i prostote (bez bajerow) - dlatego narazie na 7 sie nie skusilem, ale niedlugo pewnie bede wymienial lapka, wiec pewnie znowu mi wcisna z wgranym windowsem (pewnie 7) :/

To sobie linuxa zainstaluj i w trybie tekstowym pracuj... równie dobrze w viście jak i w 7 możesz zmienić wygląd systemu na klasyczny windows.

@topic
Mi webserv działa pod vistą, w wersjach home 32 bit, ultimate 64 bit, xp sp 3
kapuch
Cytat(fifi209 @ 31.07.2010, 23:12:56 ) *
To sobie linuxa zainstaluj i w trybie tekstowym pracuj... równie dobrze w viście jak i w 7 możesz zmienić wygląd systemu na klasyczny windows.

Spoko bede chcial to i tak zrobie tongue.gif
Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi - nie chodzi mi tylko o wyglad, to chyba oczywiste...

Cytat(Lilo @ 31.07.2010, 22:32:51 ) *
mnie również WebServ ładnie chodzi na win 7, 64 bitowym, myślę, że te blue screeny to wina sposobu instalacji. Przed instalacja należy wejść we właściwości pliku instalującego program i w kompatybilny ustawić odpowiedni system.

Wiesz, z ustawieniami zgodnosci systemow, to ja kombinowalem - chociaz nie pamietam, czy rowniez na samej instalce, chociaz prawde mowiac watpie, aby to cos zmienilo - instalka to instalka, ot skompresowane pliki i skrypt, ktory je wrzuca tam gdzie trzeba :/ ale moze kiedys zobacze jeszcze.
Lilo
Cytat(kapuch @ 31.07.2010, 23:17:55 ) *
Wiesz, z ustawieniami zgodnosci systemow, to ja kombinowalem - chociaz nie pamietam, czy rowniez na samej instalce :/ moze kiedys zobacze jeszcze.

winksmiley.jpg

kapuch
Cytat(Lilo @ 31.07.2010, 23:27:39 ) *
winksmiley.jpg

Dalem edyte w tamtym poscie...
Ale napisze jeszcze tutaj...
Na moj gust uruchomienie instalatora w trybie zgodnosci nic nie zmieni, bo instalator to nic innego jak zbior skompresowanych plikow, ze skryptem, ktory je wrzuca tam gdzie ich miejsce, ale samych plikow juz nie zmienia (tzn jak dasz tryb zgodnosci z 98, a jakas dll'ka jest pisana pod viste, to przeciez instalator jej nie przerobi).

Zreszta autor chyba dostal juz to czego chcial, bo sie nie odzywa, wiec nie ma sensu dalej ciagnac tego tematu.
Ja juz sobie rade dalem, zmieniajac serwer na wampa, a to ze komus dziala na viscie i 7 prawde mowiac malo mnie interesuje - mi nie dziala winksmiley.jpg
Jak ktos znajdzie rozwiazanie, to moze w tamtym temacie sie wypowiedziec.

ADNOTACJE:
- tu o BSOD i Vertrigo: http://www.johnraul.com/vertrigoserv-cause...-windows-vista/
- tu o webserv i BSOD: http://forum.webserv.pl/viewtopic.php?t=31...ight=bluescreen
- i jeszcze tu o WebServ: http://forum.webserv.pl/viewtopic.php?t=30...ghlight=restart

Bylo tego troche wiecej, ale nie chce mi sie szukac...takze z palca sobie tego nie wyssalem.

@Down
webserv z tych wszystkich serwerow, ktore "testowalem", podobal mi sie najbardziej (moze to kwestia przyzwyczajenia), ale wamp zly nie jest, ale przede wszystkim jest bezawaryjny, co dla mnie bylo najwazniejsze.
mattix19
Ja osobiscie sobie chwale wamp server (http://www.wampserver.com/en/)
Mam windowsa 7 32 bit z msdnaa i nie mam zadnych problemow. Wszystko smiga jak trzeba smile.gif
Lilo
Cytat(kapuch @ 31.07.2010, 23:34:04 ) *
Na moj gust uruchomienie instalatora w trybie zgodnosci nic nie zmieni, bo instalator to nic innego jak zbior skompresowanych plikow, ze skryptem, ktory je wrzuca tam gdzie ich miejsce, ale samych plikow juz nie zmienia (tzn jak dasz tryb zgodnosci z 98, a jakas dll'ka jest pisana pod viste, to przeciez instalator jej nie przerobi).

Zreszta autor chyba dostal juz to czego chcial, bo sie nie odzywa, wiec nie ma sensu dalej ciagnac tego tematu.

Bardziej chodzi o procesor wspierający wirtualizację, czyli masz za dużo RAMu na win 7 dostajesz blue screena.

też jestem za zakończeniem tematu, skoro autora nie ma ... dobranoc. smile.gif
XP'ek
Wiesz nie wiem ja instaluje tak jak zalecane nic prócz przestawienia na php 5 i sql oraz zmiany docelowego folreru instalki bo instaluje go sobie na pulpicie a na w PFil no i na 7 i vista leci aż miło zresztą masz smile.gif

print z lapa 4gb ramu procek 2,1 du

kapuch
Mi tez potrafil dzialac przez kilka dni bez problemu, jak juz udalo sie go odpalic, ale wlasnie w tym problem, ze raz sie dalo odpalic, a raz nie.
Mnie bardziej interesowalo by rozwiazanie mojego problemu, niz to ze Tobie dziala smile.gif
Jestes w wiekszosci, ktorej webserv smiga, a ja w mniejszosci, ktorej sie krzaczy...co nie znaczy, ze problem nie istnieje, bo jak widac pod linkami, ktore podalem, sami tworcy webserv nie wypowiadaja sie na ten temat....przypuszczam ze sami nie wiedza o co chodzi.
Dlatego uwazam, ze temat powinien byc juz zamkniety, bo co z tego ze kolejne tysiac osob pokaze screena z dzialajacym webservem, skoro to nie rozwiaze mojego problemu. Ja dobrze wiem, ze wiekszosci webserv dziala, nie musicie mi tego udowadniac winksmiley.jpg
Autor tematu sie nie wypowiada, wiec chyba (tak jak juz pisalem), dostal to czego chcial.
XP'ek
no tak rozumiem Cię a krasnala też próbowałeś ? bo on też niby śmiga smile.gif
kapuch
Krasnal dzialal, ale to juz jest porzucony projekt, z tego co pamietam i na aktualizacje nie ma co liczyc.
Teraz jestem na Wampie i sobie chwale winksmiley.jpg
Na drugim kompie pod XP webserv mi smiga, wiec dobrze jest.

PS I tak jak pisalem, xp i viste mam oryginalna i nie zamierzam w najblizszym czasie kupowac 7, dlatego ze ladnie wyglada smile.gif
Chyba ze dostane w "prezencie" razem z nowym lapkiem sad.gif
Fifi209
Ale macie problem, ściągacie apache, php, mysql i co tam jeszcze potrzebujecie i instalujecie - macie w wersjach jakie się Wam podobają.
XP'ek
no rozumiem Cię każ mam legalne systemy i nie świerzbiło by mnie dla jednego głupiego programu wywalać tyle kasy. no ale jak Krasnal chodzi to czemu się nim nie bawisz przecież głównie chodzi o to by Ci local działał
Fifi209
yyy? Przecież to wszystko jest darmowe. A krasnal jest przestarzały.
XP'ek
mi chodzi o kupnie win 7
Fifi209
Cytat(XP'ek @ 1.08.2010, 11:27:17 ) *
mi chodzi o kupnie win 7

Ale po co robisz offtopic? To jest temat dotyczący pakietu typu xampp, wamp, krasnal etc. a nie wyboru i ceny systemu.
kapuch
Cytat(XP'ek @ 1.08.2010, 12:24:46 ) *
no rozumiem Cię każ mam legalne systemy i nie świerzbiło by mnie dla jednego głupiego programu wywalać tyle kasy. no ale jak Krasnal chodzi to czemu się nim nie bawisz przecież głównie chodzi o to by Ci local działał

Wamp tez mi dziala, a do tego ma jeszcze wsparcie techniczne - krasnal zas to juz porzucony projekt i aktualizacje trzeba by bylo robic samemu.
fifi209 Kiedys tak robilem, ale teraz jakos mi sie nie chce tego wszystkiego konfigurowac recznie, wole miec to zautomatyzowane i np. jednym klikiem zmieniac sobie ustawienia php4->php5, blokowac funkcje, itp., bez grzebania w php.ini i innych configach - wiesz o co mi chodzi.
XP'ek
nei zrozumiałeś o co mi chodziło że nie opłaca się kupować systemu by działał właśnie webserv
Fifi209
Cytat(XP'ek @ 1.08.2010, 11:34:55 ) *
nei zrozumiałeś o co mi chodziło że nie opłaca się kupować systemu by działał właśnie webserv

Co ma piernik do wiatraka? Mi np. webserv działał zarówno na 32 bitowych vistach, 64 bitowych vistach, xpkach - pro, home, windows 2000, ogólnie nie miałem systemu gdzie by nie działał. Co do pamięci mam 4GB więc chyba można zaliczyć do "dość dużo".

Jak się człowiek zna to raczej program zainstaluje.
kapuch
Cytat(fifi209 @ 1.08.2010, 12:38:58 ) *
Jak się człowiek zna to raczej program zainstaluje.

No to moze sie nie znam, wiec powiedz mi zloty srodek jak zainstalowac u mnie webserv zeby sie nie krzaczyl?
Fifi209
Cytat(kapuch @ 1.08.2010, 11:42:26 ) *
No to moze sie nie znam, wiec powiedz mi zloty srodek jak zainstalowac u mnie webserv zeby sie nie krzaczyl?

Polecam metodę, którą stosuję:
1. Kombinuj aż się uda.
2. Jeżeli się nie udaje, spytaj wujka google.
3. Jeżeli nadal się nie udaje, patrz punkt pierwszy.
XP'ek
mi działa web też na każdym ale właśnie chodziło o to że jeśli by nie działał to nie pylio by sie system kupować... wiesz kombinacje może wyłącz całkiem kontrolę w viscie ... by nie wysyłało tych głupich zapytań albo instalke uruchom prawy przycisk myszy na instalacje i uruchom jako admin
kapuch
Cytat(fifi209 @ 1.08.2010, 12:44:22 ) *
Polecam metodę, którą stosuję:
1. Kombinuj aż się uda.
2. Jeżeli się nie udaje, spytaj wujka google.
3. Jeżeli nadal się nie udaje, patrz punkt pierwszy.

Brawo, rzuc mi jeszcze banana....
Przeciez jak wol jest napisane w pierwszych moich postach ze dlugo szukalem odp. na googlach i nawet przytoczylem linki, gdzie problem jest opisany, ale nie rozwiazany.
Kombinuj az sie uda....hmmm, to moze wymienie myszke, albo szybciej klikne na instalator? Pomoze wedlug ciebie?
Widzisz sam nie wiesz co zrobic, ale jestes tym madrym, bo tobie dziala, a ze komus nie dziala, tzn. ze jest glupi - bo tobie dziala....
Fifi209
Cytat(kapuch @ 1.08.2010, 11:47:49 ) *
Brawo, rzuc mi jeszcze banana....
Przeciez jak wol jest napisane w pierwszych moich postach ze dlugo szukalem odp. na googlach i nawet przytoczylem linki, gdzie problem jest opisany, ale nie rozwiazany.
Kombinuj az sie uda....hmmm, to moze wymienie myszke, albo szybciej klikne na instalator? Pomoze wedlug ciebie?
Widzisz sam nie wiesz co zrobic, ale jestes tym madrym, bo tobie dziala, a ze komus nie dziala, tzn. ze jest glupi - bo tobie dziala....

Instalkę uruchom jako admin, jak zainstaluje katalog z webservem edytuj uprawnienia dla użytkowników, daj im pełną kontrolę. Ja miałem z webservem dużo problemów na viście, na której obecnie siedzę, lecz nie powiem Ci dokładnie jak rok temu go instalowałem bo po prostu nie jestem wstanie spamiętać w jaki sposób instaluję daną aplikację.
kapuch
Zmiana uprawnien, uruchamianie jako admin, to wszystko juz robilem i bylo tak samo.
Ja wychodze z zalozenia, ze jesli mam kilka programow do wyboru, a jakis nie dziala, to instaluje ten co dziala.
Po co mam sie meczyc przez kolejne 2 miesiace, skoro mam wamp, z ktorym nie mam tych problemow.
Juz dosc sporo czasu stracilem na probe "naprawienia" vertrigo i webserva (lacznie z reinstalka systemu), zeby teraz bawic sie na nowo.
Jesli znajdzie sie 99% sposob, ktory pomoze, wtedy moge probowac ponownie.
Jak narazie to nawet sami tworcy webserva cicho siedza w tej sprawie - przypuszczam ze chyba sami nie wiedza o co kaman, wiec nie ma sensu tracic na to czas.
Ogolnie webserv i vertrigo sa zle napisanymi programami pod wzgledem kompatybilnosci, bo skoro wamp dziala i nie powoduje BS'ow tzn, ze mozna i ze problem tkwi w samym vertrigo i webservie.
Lilo
Cytat(kapuch @ 1.08.2010, 12:59:45 ) *
Po co mam sie meczyc przez kolejne 2 miesiace, skoro mam wamp, z ktorym nie mam tych problemow.
Juz dosc sporo czasu stracilem na probe "naprawienia" vertrigo i webserva (lacznie z reinstalka systemu), zeby teraz bawic sie na nowo.

Cóż z tego, że coś tam działa zamiast czegoś. Najważniejsze są narzędzia jakie oferuje dany pakiet rozumiem, że WAMP ma wszystko co potrzebujesz.
XP'ek
spróbuj jeszcze Zend Server'a smile.gif
omajgat
Albo z innej beki: nginx + php-fastcgi

http://eksith.wordpress.com/2008/12/08/nginx-php-on-windows/

Działa doskonale.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.