Mam problem. Piszę serwis który pomaga użytkownikowi w tworzeniu szablonu do allegro. Uzytkownik przechodzi krok po kroku przez etapy wyboru opcji i na koniec generuje mu się gotowy kod.
Wszystko mam już gotowe ale pojawił się jeden poważny problem. W pewnym momencie użytkownik ma możliwość wyboru tła szablonu. I tutaj jest problem ponieważ system musi dobrać do tego tła odpowiedni kolor czcionki. Załóżmy że użytkownik wpisze jakiś kolor w formacie HEX i teraz skąd serwis ma wiedzieć czy ten kolor jest jasny czy ciemny. A to jest istotna informacja żeby dać czcionkę albo białą, albo czarną.
Szukałem w internecie, ale nie znalazłem kompletnie nic na ten temat, a nie zamierzam robić listy wszystkich ( lol ) kolorów i przypisywać im czy są jasne czy ciemne

Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam serdecznie
P.S.
kod hex dzieli się na 3 części
# RR GG BB
RR - od 00 - FF ( 0 - 255 ) W czym 0 to najciemniejszy a 255 najjaśniejszy lub po prostu czysty kolor czerwony
GG - od 00 - FF ( 0 - 255 ) W czym 0 to najciemniejszy a 255 najjaśniejszy lub po prostu czysty kolor zielony
BB - od 00 - FF ( 0 - 255 ) W czym 0 to najciemniejszy a 255 najjaśniejszy lub po prostu czysty kolor niebieski
Gdyby tak rozdzielić dany kolor na 3 partie. Następnie sprawdzić w każdej partii czy kolor jest od 0 - 125 czy od 125 - 255 i na tej podstawie określić czy jest jasny czy ciemny
Potem obliczyć średnią z 3 partii. I wtedy wyszło by czy jest jasny czy ciemny, ale nie wiem czy rozumuje prawidłowo. Tak tylko głośno myslę.