Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ocena] galeria fotografii
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
mru
Zrobiłem swego czasu taką stronę z galerią fotografii - piotrciemniejewski.pl - leży sobie ona na serwerze nazwa.pl - nie stoi na żadnym CMS-ie, kod jest bardzo prosty (include header, pobierz i wyświetl zdjęcia z bazy, include footer). Niedawno ktoś mi zgłosił, że na stronie sypnęło się kodowanie znaków - zamiast ładnie zakodowanych utf-8, jak zadeklarowałem w head, na stronie wyświetliły się znaki zapytania i inne krzaczki. Sprawdziłem to u siebie, ale strona na moim komputerze wyświetla się OK (pomijam IE6, w którym nie testuję stron, chodzi mi głównie o Firefoxa i IE8). Czy ktoś może to sprawdzić? Czy może są tam jakieś błędy w źródle strony (zwłaszcza chodzi o deklarację kodowania znaków)? Czy może są to błędy związane z hostingiem na nazwa.pl? Z tym, że tekst na stronie głównej, w menu i w stopce jest brany z plików, a nie z bazy, więc kodowanie bazy chyba nie ma na to wpływu.
Przy okazji, jeśli z kodowaniem jest wszystko ok, proszę też o ocenę strony smile.gif
micha12344
a mi sie niepodoba to że w zakladce "wiecej zdjec", koncówki textu wchodzą na zdjecie guitar.gif
gigzorr
hm.. ciekawe...
Przed chwila w firefoxie nie mialem polskich znakow, odswiezylem i sa spowrotem.
/edit jak klikne na natura to w menu polskie znaki znikaja. z art to samo.
mru
Cytat(gigzorr @ 3.05.2010, 16:59:46 ) *
Przed chwila w firefoxie nie mialem polskich znakow, odswiezylem i sa spowrotem.
/edit jak klikne na natura to w menu polskie znaki znikaja. z art to samo.

hmm... ktoś ma pomysł dlaczego tak się może dziać? ...i dlaczego u mnie działa? (klikam po tym menu i klikam i ciągle jest ok)

Cytat(micha12344 @ 3.05.2010, 16:55:40 ) *
a mi sie niepodoba to że w zakladce "wiecej zdjec", koncówki textu wchodzą na zdjecie guitar.gif

to zamierzony efekt winksmiley.jpg jak się rozciągnie stronę, to znika czarodziej.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.