Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inny]co to są helpery i do czego służą?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
nowy_pehapowiec
Przeglądam tutoriale do kilku frameworków i wszędzie natknąłem się na helpery. Co to jest i z czym to się je?

Crozin
Helpery to zestaw obiektów/funkcji służących (jak sama nazwa) wskazuje pomocy przy pewnych często powtarzanych, popularnych zagadnieniach.

Możesz mieć np. helpera, który wspomaga proces tworzenia URLi:
  1. $url->generate('@signin'); // /auth/signin.html
Wpisując w Google frazę "php helper(s)" z tego co widzę też jest nieco ciekawych wyników.
askone
Hej

Helpery są to obiekty klas, które zawierają statyczne funkcje realizujące pewne często powtarzalne zadania. Dzięki wykorzystaniu helperów nie zostaje naruszona zasada programowania obiektowego, a dodatkowo nie trzeba tworzyć obiektów klas, które te funkcje udostępniają.

Pozdrawiam
zzeus
Cytat(fly474 @ 30.04.2010, 13:21:34 ) *
Helpery są to obiekty klas, ... a dodatkowo nie trzeba tworzyć obiektów klas, które te funkcje udostępniają.

Chyba bardziej poprawnie byłoby napisać: Helpery są to klas ...

A może się mylę ?
Crozin
@fly474: Dlaczego położyłeś taki nacisk na "statyczne"?
marcio
Cytat
@fly474: Dlaczego położyłeś taki nacisk na "statyczne"?

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=135514 i wszystko jasne tez nie wiedzialem jaka jest ogolnie roznica pomiedzy biblioteka a helperem :]

Ogolnie Kohana opiera helpery o statyczne klasy ja tez, kilka innych "prywatnych" fw tez tak to mialo zaimplementowane smile.gif
Crozin
@marcio: Czy ktokolwiek prosił o wyjaśnienie różnicy pomiędzy biblioteką, a helperem? Prosiłem by autor postu wytłumaczył czemu (sugerując się kontekstem) helper ma być klasą ze statycznymi metodami, a czemu niby nie może być zwykłym (zdecydowanie bardziej odpowiednim) obiektem?
marcio
Cytat
helper ma być klasą ze statycznymi metodami, a czemu niby nie może być zwykłym (zdecydowanie bardziej odpowiednim) obiektem?

Bardziej odpowiednie...?Jakies argumenty?
W linku ktory podalem co i jak jest z helperami.
Crozin
Mam Ci argumentować dlaczego używanie obiektów w OOP jest odpowiedniejsze niż robienie "czegoś" co z OOP ma wspólne chyba tylko słówko class i static?
Cytat
W linku ktory podalem co i jak jest z helperami.
Fajnie, ale nie szukałem wyjaśnienia czym helper może być. Zresztą... powtarzam się w tej chwili.
wiewiorek
W ASP.NET MVC (który nawiasem mówiąc jest bardzo podobny do frameworka Symfony) gdzie wszystko jest obiektem - tworzenie własnego helpera polega na stworzeniu klasy ze statyczną metodą: http://www.asp.net/Learn/MVC/tutorial-09-cs.aspx

Nie zgadzam sie, że jest to wypaczenie OOP, podobnie jak nie zgadzam się, że tworzenie klasy singletona do łączenia z bazą danych to wypaczenie OOP smile.gif

nowy_pehapowiec
dzięki za wszystkie odpowiedzi!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.