Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ubuntu i phpMyadmin
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
lobopol
Właśnie postawiłem na drugim komputerze ubuntu i zainstalowałem php5/apache2/mysql, ale nie mogę zainstalować phpmyadmina. tzn. teoretycznie jest zainstalowany (próba ponownej instalacji daje informacje, że już mam phpmyadmina w najnowszej wersji), ale wejście w localhost/phpmyadmin nie odnajduje mi strony. Próba odinstalowania (sudo apt-get autoremove phpmyadmin) daje błąd:
Kod
mysqldump: got error: 1049 unknow database 'phpmyadmin' when selecting the database...

po usunięciu i zainstalowaniu jeszcze raz niestety nadal nie działa. Jak sobie z tym poradzić.

Kolejne moje kroki instalacji:
sudo apt-get install apache2
sudo apt-get install php5
sudo apt-get install mysql-server
sudo apt-get install libapache2-mod-auth-mysql
sudo apt-get install php5-mysql
sudo /etc/init.d/apache2 restart
sudo apt-get install phpmyadmin

przed drugą próbą wszystko odinstalowałem (zamiast install autoremove)
skowron-line
Piszesz że nie możesz zainstalować PMA po czym piszesz że teoretycznie jest zainstalowany.
Dlaczego sądzisz że nie działa questionmark.gif Nie możesz wejść na stronę questionmark.gif Czy folder PMA napewno znajduje się w lokalizacji takiej jak powinien mieć czyli var/www/phpmyadmin questionmark.gif Z tego co pamiętam to trzeba go jeszcze przenieść tam.
lobopol
Niestety nie ma go w podanej lokalizacji i na jego stronę oczywiście nie mogę wejść. Rozumiem, że mam ściągnąć dodatkowo pliki http://sourceforge.net/projects/phpmyadmin...33c46e8f28501ef i wgrać je do tego folderu? Dziwne to trochę bo kiedyś już w ten sposób instalowałem i nie musiałem bawić się w żadne kopiowanie plików.
atsuki
Kod
nano(vi) /etc/apache2/conf.d/phpmyadmin

wklejasz

Kod
Alias /panelsql "/usr/share/phpmyadmin"

jako /panelsql mozesz miec cos dowolnego. chyba phpmyadmin instaluje sie w tej lokalizacji co podalem. no i oczywiscie na koniec

Kod
/etc/init.d/apache2 restart
artur_dziocha
Wystarczy zwykłe dowiązanie.
Kod
ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/phpmyadmin
lobopol
A takie pytanie dodatkowe, jaką byście polecili dystrybucje na mały domowy serwerek (php+mysql+postgre+apache2+ftp+czasem torrent). Na niezbyt potężną maszynę (sempron 3000+ 512mb ram, 80gb dysk)
Nh2003
Debian albo ubuntu server.
atsuki
Cytat(artur_dziocha @ 5.04.2010, 11:13:07 ) *
Wystarczy zwykłe dowiązanie.
Kod
ln -s /usr/share/phpmyadmin /var/www/phpmyadmin

Już kiedyś o tym dyskutowałem na jednym z forów... nie, dowiązanie jest be, jest bezpośrednio dostęp do plików phpmyadmin. Dodatkowo.. czemu /var/www ? może to być przecież dowolny katalog który jest w configu. Użycie aliasa jest bezpieczniejsze i daję dostęp z każdej domeny.
artur_dziocha
Cytat(atsuki @ 5.04.2010, 22:23:13 ) *
Już kiedyś o tym dyskutowałem na jednym z forów... nie, dowiązanie jest be, jest bezpośrednio dostęp do plików phpmyadmin. Dodatkowo.. czemu /var/www ? może to być przecież dowolny katalog który jest w configu. Użycie aliasa jest bezpieczniejsze i daję dostęp z każdej domeny.

Tak to prawda.
Podałem tylko przykład.
Z resztą nie widzę przeciwskazań dla rozwiązań domowych(localhost)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.