Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [layout] Sklep internetowy
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
krzysiek_raven
Witam,

Tworzę layout do sklepu internetowego z artykułami dla dzieci. Założenie jest takie aby był cukierkowy i słodki:) Zasugerowano mi aby tło było różowe w kropki:) Oto co udało mi się stworzyć klik.
Wiem że pewnie nie jest to zbyt profesjonalny szablon ale chcę aby prezentował się w miarę ładnie i przejrzyście. Co sądzicie o wyglądzie? Co można zmienić, dodać lub usunąć?
thomson89
Szablon jest naprawdę słodki smile.gif

Dałbym jakiś gradient w menu oraz wcięcie dla poszczególnych kategorii.
athabus
Szczerze mówiąc ta grafika jest do kompletnej zmiany.

Nie wypowiadam się o kolorystyce, bo to kwestia gustu, ale mi się nie podoba. Rozumiem jednak, że takie były życzenia klienta, więc no cóż...

Pamiętaj jednak, że sam sklep jako strona pełni pewne funkcje i jego projektowanie podlega pewnym zasadom, których nie powinieneś łamać (chyba, że wiesz co robisz i dlaczego to robisz).

Podstawowe błędy na tej stronie:
- nie mam pojęcia co ta strona będzie sprzedawać po 5s od wejścia na nią - jeśli nie jest to nowy layout sklepu typu Merlin, z wyrobioną marką to jest to duży błąd - użytkownicy będą trafiać głównie z wyszukiwarki. Niby jest tam jakieś nawiązanie do dziecięcej tematyki, ale warto upewnić o tym usera dając taką informację w topie typu "najlepszy sklep dzięcięcy" lub inny slogan
- logo - sporo się namęczyłem aby je odczytać, ale już stary jestem i oczy nie te. Mam tylko nadzieję, że adres tego sklepu to nie petitejuliette.pl lub coś podobnego, ale to już nie Twój problem.
- koszyk w lewym górnym rogu? Bardzo niestandardowe rozwiązanie, wielu użytkowników go nie zauważy
- koszyk nad topem strony? wiesz, że ten obszar (tj. nad topem, gdzie normalnie pojawia się reklama) jest zupełnie ignorowany przez przeciętnego użytkownika internetu
- wyszukiwarka musi być widoczna bez konieczności przewijania strony - na moim laptopie tak nie jest (praktycy radzą umieszczanie jej na belce (tam gdzie masz linki) po prawej lub ewentualnie lewej stronie)
- czemu ten top jest taki wielki? Przez niego na moim laptopie nie widzę ani jednego produktu - w sklepach top powinien być jak najmniejszy

Ogólnie moja rada to wejdź na merlin.pl czy agito.pl - takie sklepy wydają kupę kasy, aby ich layout/organizacja treści "sprzedawały" - warto czerpać z tych inspiracji. Twój layout bardziej przypomina mi layouty z templatemonster, które tworzone są bardziej po to, aby ładnie wyglądały.

Z pozytywnych rzeczy:
- dałeś menu w dobrym miejscu, jest wyraźne i czytelne - to bardzo ważna sprawa.
- belka z nawigacją do najważniejszych elementów strony takich jak koszty wysyłki - to bardzo ważna sprawa w sklepie, warto powtórzyć linki na dole strony, bo wiele osób tam także ich szuka
- duże miniaturki produktów - co prawda teraz strzelam, ale może to mieć pozytywny wpływ na sprzedaż w tej branży (dodaj tylko input z ilością zamawianych sztuk przy przycisku do koszyka)
bogdan89
Dodatkowo moim zdaniem nie powinno się robić takich szablonów dla sklepu internetowego, nawet dziecięcego. Zauważ, że to nie dzieci będą kupowały, tylko rodzice, a rodziców nie trzeba łapać na różowe tła i inne słodkie bajerki.
krzysiek_raven
Dzięki za opinie i informacje o układzie elementów sklepów internetowych. Layout może ulegnie jeszcze zmianom.
Pozdrawiam

Lay pocięty klik!
Zaszły małe zmiany. Koszyk bedzie zawsze u góry (w przeglądarce) więc powinien się rzucać w oczy, wyszukiwarka przeniesiona na góre w menu bocznym. Być może bedzie jeszcze parę zmian.
konole
Ukryty znacznik H1 jest podstawą do wykluczenia z indeksu google...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.