krzysiek_raven
28.03.2010, 15:47:17
Witam,
Tworzę layout do sklepu internetowego z artykułami dla dzieci. Założenie jest takie aby był cukierkowy i słodki:) Zasugerowano mi aby tło było różowe w kropki:) Oto co udało mi się stworzyć
klik.
Wiem że pewnie nie jest to zbyt profesjonalny szablon ale chcę aby prezentował się w miarę ładnie i przejrzyście. Co sądzicie o wyglądzie? Co można zmienić, dodać lub usunąć?
thomson89
28.03.2010, 16:32:16
Szablon jest naprawdę słodki

Dałbym jakiś gradient w menu oraz wcięcie dla poszczególnych kategorii.
athabus
28.03.2010, 18:12:17
Szczerze mówiąc ta grafika jest do kompletnej zmiany.
Nie wypowiadam się o kolorystyce, bo to kwestia gustu, ale mi się nie podoba. Rozumiem jednak, że takie były życzenia klienta, więc no cóż...
Pamiętaj jednak, że sam sklep jako strona pełni pewne funkcje i jego projektowanie podlega pewnym zasadom, których nie powinieneś łamać (chyba, że wiesz co robisz i dlaczego to robisz).
Podstawowe błędy na tej stronie:
- nie mam pojęcia co ta strona będzie sprzedawać po 5s od wejścia na nią - jeśli nie jest to nowy layout sklepu typu Merlin, z wyrobioną marką to jest to duży błąd - użytkownicy będą trafiać głównie z wyszukiwarki. Niby jest tam jakieś nawiązanie do dziecięcej tematyki, ale warto upewnić o tym usera dając taką informację w topie typu "najlepszy sklep dzięcięcy" lub inny slogan
- logo - sporo się namęczyłem aby je odczytać, ale już stary jestem i oczy nie te. Mam tylko nadzieję, że adres tego sklepu to nie petitejuliette.pl lub coś podobnego, ale to już nie Twój problem.
- koszyk w lewym górnym rogu? Bardzo niestandardowe rozwiązanie, wielu użytkowników go nie zauważy
- koszyk nad topem strony? wiesz, że ten obszar (tj. nad topem, gdzie normalnie pojawia się reklama) jest zupełnie ignorowany przez przeciętnego użytkownika internetu
- wyszukiwarka musi być widoczna bez konieczności przewijania strony - na moim laptopie tak nie jest (praktycy radzą umieszczanie jej na belce (tam gdzie masz linki) po prawej lub ewentualnie lewej stronie)
- czemu ten top jest taki wielki? Przez niego na moim laptopie nie widzę ani jednego produktu - w sklepach top powinien być jak najmniejszy
Ogólnie moja rada to wejdź na merlin.pl czy agito.pl - takie sklepy wydają kupę kasy, aby ich layout/organizacja treści "sprzedawały" - warto czerpać z tych inspiracji. Twój layout bardziej przypomina mi layouty z templatemonster, które tworzone są bardziej po to, aby ładnie wyglądały.
Z pozytywnych rzeczy:
- dałeś menu w dobrym miejscu, jest wyraźne i czytelne - to bardzo ważna sprawa.
- belka z nawigacją do najważniejszych elementów strony takich jak koszty wysyłki - to bardzo ważna sprawa w sklepie, warto powtórzyć linki na dole strony, bo wiele osób tam także ich szuka
- duże miniaturki produktów - co prawda teraz strzelam, ale może to mieć pozytywny wpływ na sprzedaż w tej branży (dodaj tylko input z ilością zamawianych sztuk przy przycisku do koszyka)
bogdan89
28.03.2010, 19:49:14
Dodatkowo moim zdaniem nie powinno się robić takich szablonów dla sklepu internetowego, nawet dziecięcego. Zauważ, że to nie dzieci będą kupowały, tylko rodzice, a rodziców nie trzeba łapać na różowe tła i inne słodkie bajerki.
krzysiek_raven
29.03.2010, 19:20:23
Dzięki za opinie i informacje o układzie elementów sklepów internetowych. Layout może ulegnie jeszcze zmianom.
Pozdrawiam
Lay pocięty
klik!
Zaszły małe zmiany. Koszyk bedzie zawsze u góry (w przeglądarce) więc powinien się rzucać w oczy, wyszukiwarka przeniesiona na góre w menu bocznym. Być może bedzie jeszcze parę zmian.
konole
29.03.2010, 19:54:42
Ukryty znacznik H1 jest podstawą do wykluczenia z indeksu google...