1. Nazewnictwo - jak dla mnie - jest dosc irytujace. Jedna rzecz, ktora drazni mnie najbardziej to dodawanie 's' na koncu tabel w bazie :| np. zamiast tabeli osoba musze miec tabele osobas.
czy da sie to gdzies w konfiguracji zmienic zeby nie trzeba bylo dodawac tego 's'

2. Nazewnictwo - ciag dalszy. Mamy te tabele osobas (brrrrr ://). Ja ogolnie przyjmuje konwencje: nazwaTabeli_id. czyli:
osoba_id | imie | nazwisko
a z tego co widze to on koniecznie chce zeby to bylo 'id'.
Warning (512): SQL Error: 1054: Unknown column 'Osoba.id' in 'where clause' [CORE/cake/libs/model/datasources/dbo_source.php, line 521] Query: SELECT `Osoba`.`osoba_id`, `Osoba`.`imie`, `Osoba`.`nazwisko` FROM `osobas` AS `Osoba` WHERE `Osoba`.`id` = '1' LIMIT 1
prosze, niech ktos powie ze to mozna zmienic, dla mnie najbardziej oczywista jest konwencja nazwaTabeli_id
3. Jak zrobic strone glowna? tzn. jak na razie (od wczoraj) patrze sobie jak to fajnie (czy niefajnie) dziala z baza itd. wchodze na adres:
127.0.0.1/MojProjekt/index.php/NawaKontrollera
dobra, ale jesli chce sobie zrobic strone glowna (np pierwsza strona to powinna byc logowanie) log.php to gdzie powinnam ja umiescic? oraz w jaki sposob wejsc? poprzez 127.0.0.1/MojProjekt/coDalej?
bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi..
pzdr,
misty
jeszcze mam 4-te pytanie. w jakim katalogu powinnam trzymac swoje klasy? tzn klasy niezwiazane z MVC, po prostu 'jakies' klasy (np pomocnicze). w ktorym z katlaogow powinny byc zapisane?
pzdr